Hlavní obsah

Zařizujeme pokojíček pro nejmenší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narození miminka je velká životní změna. Nejen samotné rodiny, ale také v uspořádání bydlení. I ten nejmenší člen rodiny potřebuje svůj bezpečný kout. Také platí, že malé dítě vyžaduje nejvíce prostoru (úložného i volného) na svoje hry, odpočinek.

Foto: Obzor

Ochranné kryty umístěné na zdířkách zásuvek se jmenují clonky a chrání děti před nežádoucím kontaktem s elektrickým proudem.

Článek

Zařízení pokojíčku by nemělo být jen o nákupu hraček a postýlky s přebalovacím pultem. Mnohem důležitější je, v jakém prostředí bude dítě vyrůstat. Velmi důležitý je čistý vzduch bez škodlivin, kvalitní nábytek a materiály. V nevhodném prostředí se mohou rozjet zdravotní problémy: nejčastěji astma, atopický ekzém.

Co dýcháme, to jsme

Příčinou zhoršené kvality vzduchu může být nadměrná vnitřní vlhkost, s níž souvisí rosení oken a také vlhké mapy na stěnách v jejich okolí. A ty jsou živnou půdou pro plísně.

Ohledně rosení nejsou většinou na vině okna samotná, ale jejich špatná montáž. Pokud není okno správně osazené, nedokáže izolovat studený venkovní vzduch, který pak proniká dovnitř, a na ochlazovaném povrchu se začne srážet přebytečná vlhkost.

Když je venku chladno, řiďte se pravidlem: větrat se má krátce, ale intenzivně. Okna v dětském pokojíku několikrát denně na pár minut otevřete dokořán, a poté pevně uzavřete. Vzduch se rychle vymění, odejde přebytečná vlhkost, ale neprochladí se nábytek ani stěny. Míra vzdušné vlhkosti by při 21 °C neměla překročit 50 %.

Barvičky ano, ale s citem…

Hračky nesou barev spoustu, ale vy se potřebujete zamyslet nad vzhledem nábytku. Praktický je odolný, takřka nezničitelný povrch, jenž zároveň umí nabídnout živost, originalitu. Sympatický je třeba fóliovaný nábytek, který umí nepřebernou škálu dekorů, z široké palety lesklých i matných odstínů, ale i věrné imitace dřevodekorů a kamene.

Základem pro jejich výrobu je MDF deska, na niž se nalisuje PVC fólie, která dvířka pevně obepne. Díky jedinému spoji, který vzniká u dvířek T.classic pouze na její zadní straně, je vnější hrana zcela chráněna před zanášením nečistot. Fólie také lépe odolávají otiskům dětských ručiček.

Bezpečnost především!

Děti jsou zvědavé a jejich prstíčky šmejdí všude. Velkým lákadlem jsou zásuvky, kam rády strkají třeba hroty tužek. Zásuvky proto zabezpečte ochrannými kryty umístěnými ve zdířkách zásuvek. Jde o tzv. clonky, které se odklopí, případně podle vnitřní konstrukce odsunou či pootočí, pouze tehdy, je-li vyvíjen stejný tlak na obě zdířky zároveň. Clonky mají kromě praktické funkce i skvělý design a ladí s provedením vypínačů.

Děti milují vodní živočichy

Učit děti chránit a poznávat svět rostlin a zvířat lze i hravou formou. A podle průzkumu se zjistilo, že v oblibě vedou mořští živočichové. Konkrétně delfín, kosatka, plejtvák, želva a chobotnice. Velryba umí spolupracovat, chobotnice má ohebná chapadla a delfín je zase inteligentní a hravý.

Ze zájmu dětí vycházeli návrháři a představili nové kolekce plyšových hraček, polštářků, ložního prádla. Děti poznávají vodní živočichy, sní o oceánu a vědí, že jeho čistota je důležitá pro všechny.

Šikovný tatínek postavil s dětmi na zahradě hřiště na minigolf

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám