Hlavní obsah

Britská zahrada je klenotem hýřícím všemi barvami

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé Newtonovi jsou už nějaký čas v důchodu. Na nedostatek zábavy si ale rozhodně stěžovat nemohou. Kromě svých čtyř dětí a čtyř vnoučat mají svého velkého koníčka, jímž je péče o zahradu. Výsledek jejich úsilí je dechberoucí. Záběry jejich malého království každoročně oblétají svět. Pokochejte se s námi nevšední krásou podzimní hry barev stromků a keřů v britském Black Country. Letos se zde podzim vyvedl obzvláště výjimečně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Úchvatná zahrada hýří všemi myslitelnými barvamiVideo: AP

 
Článek

V každém ročním období je zahrada Marie a Tonyho Newtonových plná barev. Nikdy nesklouzává do poněkud fádní variace ve stylu „50 odstínů zelené“. Obdobím, kdy se rozehraje desítkami barev naplno a odhalí tak světu své pravé kouzlo, je ovšem podzim. Zelenou zde doplňují žlutá, oranžová, červená, růžová, fialová i modrá. Je jen málo barev na malířské paletě, jež by v této zahradě nebylo možné objevit.

O zahradě z Walsallu jsme již psali v loňském roce. Britská média o jejích majitelích pravidelně píší jako o manželském páru se „zelenými prsty“. Tak se v Británii obecně říká lidem, kteří mají velké pěstitelské či zahradnické nadání a vše jim pod rukama jen kvete a bují. Snímky a záběry právě této zahrady v hrabství West Midlands se pak nejen v britských médiích objevují každoročně.

Nelze se tomu divit. Tak barevně pestrou směsici, jíž vytvářejí stromky a keříky zasázené do sofistikovaně promyšlených skupin, nenabídnou návštěvníkům ani leckteré botanické a dendrologické zahrady. Tím spíš na tak malé ploše.

Oba manželé letos dosáhli věku 71 let. A svému koníčku se věnují už 37. rokem. Za svým domem mají v současnosti vysázeno na 3000 rostlin, jež pokrývají všechna vegetační patra. Jsou tedy mezi nimi byliny, keříky i stromy různých velikostí. Návštěvník při podrobnějším prohlížení mezi nimi objeví 450 azalek, 120 japonských javorů a 15 jalovců šupinatých, které jsou charakteristické svým modravým jehličím. Jak píše web britského deníku Metro, manželé za ta léta do svého koníčku investovali asi 15 tisíc liber, tedy v přepočtu přibližně 448 tisíc korun.

Britové jsou svým nadšením pro zahradničení vyhlášení a rádi v této dovednosti soutěží. Asi málokoho proto překvapí informace, že Newtonovic zahrada je držitelem spousty ocenění, včetně toho nejhodnotnějšího – Nejlepší zahrada Británie. Díky médiím však její věhlas sahá daleko za hranice ostrovů a po celý rok se do malého městečka vydávají turisté z celého světa, aby se mohli obdivovat její kráse.

Manželé se do práce na svém barvami hýřícím království pustili v roce 1982, poté co paní Marie nastoupila do důchodu. V současnosti jim stačí věnovat údržbě a drobnějším úpravám dvě hodiny denně. „Bylo velmi uspokojující využít tolika dovedností a udělat si všechno vlastnoručně. Kromě dvou rostlin jsme si všechny ostatní zasadili sami. Obzvláště příjemné je vidět snímky pořízené z výšky. Odhalují, že zahrada připomíná obličej sovy. To jsme nikdy nezamýšleli, je to taková roztomilá náhoda,“ svěřila se pro web Daily Mailu Marie Newtonová.

Anketa

Máte raději okrasné zahrady, nebo užitkové?
Okrasné
27 %
Tak i tak
69,2 %
Užitkové
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2677 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Čarověníky se stanou šperkem každé zahrady

Čarověníky jsou zhuštěné větvičky rostlin, které žijí na stromech a keřích. Často mají odlišné zbarvení a uspořádání listů či jehlic. Větve stromů, ze kterých...

Pozvěte ježka do zahrady

Nikdy není zahrada krásnější a úplnější než ve chvíli, kdy se v ní zabydlí živý tvor. A když tím nájemníkem je užitečný ježek, můžeme se radovat o to víc....

Pomozte podzimní zahradě s přípravou na zimu

Na zahradě dozrává ovoce, listí hraje všemi barvami a my si užíváme poslední sluneční paprsky. Kromě úrody nás tu ale čeká spousta práce. Na co nesmíme při...

Pozvěte do zahrady talovín

Trpaslík mezi cibulovinami, jemuž bratři Preslové dali jméno talovín, rozhazuje zlaťáky po zemi často dřív, než si vrzne první skřivánek. Pozvěte ho do...

Výběr článků

Načítám