Hlavní obsah

Žádné zádveří, úložné prostory, nevhodná kuchyň. Garsonka v novostavbě prošla proměnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novostavbě pražského bytového domu zkolaudovaného v roce 2017 se nachází garsonka o výměru 33 m2. I přesto, že se jedná o novostavbu, developerem navržená dispozice byla pro pohodlný život velmi špatná.

Foto: Martin Florian a časopis Bydlení mezi panely

Garsonka má okno s balkonem orientované na východ.

Článek

Vchod do koupelny se nacházel v takzvané „špinavé zóně“ hned za vstupními dveřmi do bytu. Za vchodovými dveřmi nebylo žádné místo na odložení svršků, nevešel se tam ani botník.

Garsonka má okno s balkonem orientované na východ (takže se byt nepřehřívá) a celkem velký balkon o rozloze 4 m2.

„Nevyhovující dispozice, absence zádveří, nebyla zde možnost odložení svršků ani obuvi a velmi malý prostor na ukládání věcí. Developer nepočítal s tím, že člověk si nechce každý den stlát postel. Požadavek klientky byl ten, že chtěla postel přiznanou, v žádném případě si nechtěla každý den rozkládat gauč, nechtěla ani skrytou postel. Dále bylo třeba odstranit kolizi vstupních dveří se dveřmi do koupelny s toaletou. Požadavkem bylo oddělit WC od koupelny. Dále bylo třeba řešit nevyhovující úložné prostory a také rovněž nevyhovující prostor pro kuchyňskou linku,” popisuje zásadní úpravy bytu designérka Hedvika Novotná z NOVOdesign.

Požadavky investorky

Majitelka chtěla moderní interiér s čistými liniemi. Hlavní možné barvy měly být bílá, béžová, dřevo. Rovněž žádala velký sprchový kout se sedátkem a s madlem.

I další požadavek zněl jasně - dostatek úložných prostor. Investorka si dále přála vinylovou podlahu v dřevodekoru a místo pro práci na notebooku, zároveň měl stůl sloužit i pro rozložení šicího stroje.

Čechy a Mexiko, designérka při zařizování domu zkombinovala dva různé světy

Tipy a trendy

Mezi dalšími požadavky byl mozaikový obklad na WC a v koupelně (imitace patchworku) či menší jídelní stůl (stačí dvě místa).

„Nebyl potřeba gauč na sezení, klientka preferuje dvě pohodlná křesílka. Zásadní bylo i vhodné umístění pračky. Postel měla být o šířce 120 cm. Klientka nechtěla sklopnou ani rozkládací; přála si přiznanou postel umístěnou v prostoru tak, aby nerušila. A nakonec větší kuchyňskou linku – v rámci možností garsonky,” popisuje další náležitosti designérka.

Doba trvání kompletní rekonstrukce

„Klientka mě poprvé oslovila v červnu 2015. Vzhledem k tomu, že se jednalo o developerský projekt a tou dobou výstavba ještě nezačala, mohla jsem se věnovat klientským změnám, které se musely odevzdat v první polovině roku 2016. Celý projekt od kopnutí do země trval dva roky, klientka se stěhovala před Vánocemi v roce 2017,” upřesnila designérka.

Co se povedlo očima designérky

„Jsem velmi ráda, že jsem pro klientku u developera vybojovala prosvětlení koupelny denním světlem. Z obytného prostoru jsem do koupelny navrhla dvě okna s mléčným sklem,” popisuje dílčí kroky autorka změn.

Díky návrhu zakázkového nábytku se podařilo do malého prostoru umístit i velké množství úložných míst (v kuchyňském koutku, pod postelí, nad vstupními dveřmi, v zádveří, po celé délce chodby, nad WC, nad televizí a vedle ní...).

Foto: Martin Florian a časopis Bydlení mezi panely

Designérka do malého bytu vměstnala chybějící úložné prostory.

Developer bohužel neuměl nabídnout dveře až do stropu, tak mají dveře na WC a do koupelny výšku „jen“ 240 cm, ale i tak to vypadá v malém prostoru krásně.

„Také jsem velmi ocenila bezvadnou komunikaci s klientkou (bohužel ne už tak s developerskou firmou). Již na počátku jsem věděla všechna přání klientky. Ta mi důvěřovala. Sedly jsme si lidsky hned v počátku a spolupráce na projektu garsonky této aktivní dámy pro mě byla moc fajn. I když nebylo dodrženo vše z návrhu (dekor na podlaze a dřevodekor na nábytku, ani všechny tapety), přesto je výsledný efekt oproti návrhu developera vhodný pro pohodové bydlení jedné osoby,” dodává.

Otázky pro majitelku

S jakými představami jste do koupě developerského projektu šla? Splnila se vaše očekávání?

Původní dispozice navržená developerem bohužel nepočítala s větším úložným prostorem. Projekt byl navržen tak, že developer umístil doprostřed místnosti sedačku, kterou bych si musela každý den před spaním rozkládat, což jsem nechtěla.

Od designérky jsem očekávala návrh, který bude šmrncovní a také jsem chtěla dispozici bytu více logicky uspořádat.

Na kterou část bytu jste nejvíce pyšná, co se vám líbí nejvíce?

V novém bytě bydlím 5 let a pořád mě moc baví koupelna s prostorným sprchovým koutem a denním světlem. Jsem také ráda za návrh prostorného zádveří a šatní skříně, což v původním projektu od developera chybělo.

Zvolila byste opět spolupráci s designérem/architektem?

Ano, znovu bych si vybrala designérku Hedviku Novotnou.

Použité materiály

  • podlaha – vinyl v roli
  • všechny dveře mají výšku 240 cm
  • obklad ve sprchovém koutu je velkoformát (45 x 100 cm) v kombinaci s menšími obklady ve vzhledu mozaiky. Nejedná se o skutečnou mozaiku, ale o lesklý keramický obklad s 3D efektem. Obklad připomíná mozaikový patchwork, který má klientka hodně v oblibě. Obklad má netypický rozměr 31,6 x 45 cm (typ: Geotiles Textil Marron)
  • tapety od firmy Vavex a Marimekko

Ostatní nábytek, doplňky, zajímavosti

  • Křesílka: repliky křesla Orange Slice
  • Postel s úložným prostorem zhotovená na zakázku
  • Textilie, doplňky: IKEA, JYSK, Möbelix, KARE design

„Proces výstavby tohoto bytu byl hodně náročný na komunikaci, protože jsem zvyklá developerům velmi zasahovat do původního návrhu, který není vyhovující,” tvrdí designérka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám