Hlavní obsah

Začíná mezinárodní putovní přehlídka Design Match

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná mezinárodní putovní přehlídka Design Match 2008. Soupeřit mezi sebou budou práce více než 120 návrhářů ze čtyř zemí – Česka, Slovenska, Maďarska a Rakouska. A kdo pomyslně vyhraje – věšák s parožím, futuristická lampička s obratli, placaté konvice, nebo kajak?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Světlo Moszkító lampa od Pétera Morkovicse

Článek

Expozice začala včera ve Veletržním paláci Národní galerie v Praze, kde potrvá do 3. května. Poté poputuje do Bratislavy, Vídně a Budapešti. Výstava hledá společné prvky, nebo naopak to, v čem se práce z jednotlivých zemí rozcházejí.

Cílem projektu je ale také konfrontace s minulostí, kterou tu představuje rakouskouherská tradice. Každé téma prezentují čtyři díla, protějškem jim je jeden obrázek a krátký text k historickému exponátu z přelomu 19. a 20. století.

Myšlenka výstavy navazuje na období Rakouska-Uherska

Autorem koncepce je sochař Ferdinand Chrenka, slovenský vysokoškolský profesor. „Období monarchie Rakouska-Uherska je velmi inspirativní, design tam proudil, neznal hranice. Chtěli jsme na tuto tradici navázat, a díky tomuto projektu se dozvídat, jak vypadají práce sousedů, vyměňovat si zkušenost,“ dodal.

Expozici provází sportovní terminologie – je rozdělena do dvou poločasů, tzv. time-outu a prodloužení. Tématy prvního poločasu jsou domácnost (stolování, osvětlení), druhého volný čas (sport, hry, myslivost, cestování). Prostor je dán také grafickému designu a módě.

Objeví se tu i tzv. lázeňská pítka, ovšem ve svěžím, současném provedení – ve tvaru žabky, s elegantním kovaným uchem nebo připomínající kalíšky na zubní kartáčky.

Česko se prezentuje novým vysavačem Eta

Za Česko „kope“ třeba nový vysavač Eta nebo ergonomický školní „křídník“, ze Slovenska doputovala speciální kytara, z Maďarska svítidlo ve tvaru komára. Rakouský design reprezentuje barový stůl ohodnocený prestižní cenou Red Dot.

Za zmínku stojí elegantní oboustranná konvice pro dva, dóza na perly připomínající rozřezaný surový ametyst, historické kolo a jeho moderní rozkládací následovník, sada sklenic s barevnými dudlíky uvnitř, skládací kajak nebo vázy ve tvaru raket.

Reklama

Související témata:

Související články

Zažijte designerský zápas čtyř zemí

Na historii a tradici výroby Rakouska – Uherska navazuje druhý ročník mezinárodního bienále Design Match. Na výstavě se od 14. března do  3. května představí...

Výběr článků

Načítám