Hlavní obsah

Z přístavního skladiště se stal domov s nádhernou atmosférou

Novinky, Jana Nesvadbová

Staré cihlové skladištní domy lemující nábřeží řeky Temže v Londýně jsou v posledních letech oblíbeným typem budov, které majitelé nechávají proměnit na byty. Specifická přístavní atmosféra předminulého století a charakteristická architektura jsou pozadím, na kterém vznikají nevšední byty. Jeden takový se objevil na trhu za 82 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Moderně zařízená kuchyň je umístěna v přízemí domu. Na ni navazuje velká společenská zóna.

Článek

Skladiště ve čtvrti Limehouse nese jméno Duncana Dunbara, skotského obchodníka s vínem a tvrdým alkoholem, jenž jej koupil v poslední dekádě 18. století a svůj kvetoucí obchod předal v 19. století svému synovi, pozdějšímu lodnímu magnátovi. Dům je proto možné objevit v ulici Narrow street s velkým zeleným štítem a žlutým nápisem Dunbar Wharf.

Není to ostatně jediný původní prvek, který zůstal na domě a zejména v domě zachován. Podobně jako v dalších proměněných skladištích v okolí, také v prvním patře tohoto domu majitelé zachovali například rumpál s kladkou, venkovním ramenem a lanem, pomocí kterých se nakládalo zboží do domu.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší sklad obchodníka s vínem a tvrdým alkoholem Duncana Dunbara doznal změn jen uvnitř. Zvenčí vypadá prakticky stejně, jako před sto lety.

Celková plocha podlah domu je 325 čtverečních metrů. Po kompletní proměně vznikl v bývalém skladišti plnohodnotný moderní domov.

Kuchyň provázanou s první velkou společenskou zónou nalezne návštěvník hned v přízemí, kde je také koupelna a technické zázemí domu. Část plochy přízemí zabírá garáž s kapacitou pro dva vozy.

Většinu prvního patra zabírá rovněž společenská zóna, směrem do ulice je pak umístěna hlavní ložnice, která je doplněna vlastní soukromou koupelnou.

Foto: Profimedia.cz

Dunbar Wharf je třetí dům zprava. Všechny místní sklady mají podobný vzhled.

Foto: Profimedia.cz

Dům sloužil jako skladiště. Měl strategickou polohu na samém břehu Temže.

Nad ložnicí je vytvořeno obytné podkroví, kde jsou další dva pokoje s maličkou koupelnou a galerií nabízející hezký pohled právě na celou místnost pod sebou. Ta je protažena až pod střechu, díky čemuž působí velice prostorným dojmem a host si zde tak snadno představí, jak zde asi dříve fungovalo skladiště.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli se liší způsob využívání domu, jeho interiér mocně připomíná jeho původní účel a především - atmosféru.

Původní industriální minulost stavby připomínají zachované cihlové zdi, přiznané dřevěné trámy a zejména drobné detaily využívané při každodenním provozu.

V prvním patře, stejně jako v přízemí, jsou zachované velké dvoukřídlé nakládací dveře. Směřují nejenom do ulice, ale také přímo nad řeku.

Foto: Profimedia.cz

První patro domu je otevřeno až pod střechu. Působí díky tomu velice prostorným dojmem. Tak, jako někdejší sklad.

Foto: Profimedia.cz

Nad hlavní ložnicí je vytvořeno obytné podkroví. Tam je dvojice dalších pokojů.

Dům stojící v jedné z nejstarších ulic východního Londýna se objevil na trhu v nabídce realitní kanceláře Unique Property Company, jež mj. zdůrazňuje, že dům zapsaný na Seznam budov zvláštního architektonického nebo historického významu 2. stupně „je neuvěřitelně dobře zachovaným kusem londýnského industriálního dědictví”.

Foto: Profimedia.cz

V interiéru zůstalo hodně původních prvků a dokonce i historický rumpál.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní ložnice je v prvním patře, další dva pokoje jsou v podkroví nad ní.

Zejména z exteriéru doznal vzhled domu od historických dob jen minimální změny, což je zásluhou majitelů, kteří tomu věnovali až puntičkářskou pozornost, poznamenávají makléři na svém webu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v takto proměněném skladišti?
Ano, je to povedené. Má to styl a atmosféru
69,1 %
Možná, ale raději bych tam nejdříve chvíli pobyl/a na zkoušku
8,9 %
Nevím, neumím si to představit
4,1 %
Spíše ne, něco mi tam nesedí
4,9 %
Rozhodně ne! Určitě tam bude vlhko a chlad
13 %
Celkem hlasovalo 246 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám