Hlavní obsah

Výstava Světlo v architektuře představuje ekologické trendy i kousky Ingo Maurera

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten, kdo si neví rady s vhodným osvětlením svého domu, bytu či jiné stavby, si může v několika následujících dnech zajít pro inspiraci do pražského Mánesa. Probíhá zde výstava s názvem "Světlo v architektuře" a prezentují se zde profesionálové z oboru osvětlování staveb. Nechybí ekologické kousky a svítidla z dílny Ingo Maurera.

Článek

Specializovaná výběrová výstava svítidel, designu a příslušenství Světlo v architektuře je určena především architektům, projektantům, stavebním inženýrům a developerům z celé České republiky. Představuje ty nejnovější trendy v oblasti osvětlení.

"Historie osvětlení má společnou cestu s technologickým vývojem, na který design stále reaguje. Dnešní svítidla jsou součástí trendů navrhování inteligentní architektury," říká docent Ferdinand Chrenka.

Světlo je čtvrtou dimenzí architektury, neboť interpretuje prostor a určuje náladu.

Ekologická svítidla jsou na výstavě novinkou

Zajímavou prezentaci na výstavě má česká společnost Eco-Design, která při výrobě svých svítidel používá ekologické materiály, jako jsou keramika, ekolit, porcelán nebo speciální sádra.

Stojací lampy výrazných tvarů jsou v letošní sezóně v kurzu. Stávají se dominantou obývacích pokojů.

Společnost Ingo Maurer představuje své neobvyklé návrhy svítidel

Výstavy se účastní také společnost Ingo Maurer, která je jednou z nejvýraznějších firem v oboru designu svítidel. V jejím čele stojí německý designér Ingo Maurer.

Ten navrhl své první svítidlo, nyní již legendární Bulb ve tvaru klasické žárovky, v roce 1966 jako poctu Edisonovi za jeho geniální vynález. Toto svítidlo mu přineslo mnohá ocenění za design.

Ingo Maurera popudil zákaz klasických mléčných žárovek. Reagoval na něj vytvořením kondomu na žárovku, více čtěte  [celá zpráva]

Ingo Maurer považuje tvar běžné žárovky za perfektní „spojení techniky a poezie“, proto sestavil tým mladých designérů, který pod jeho vedením navrhl více než 130 originálních svítidel.

Některá jsou nedílnou součástí sbírek v muzeích designu po celém světě. Například lampy ve tvaru nebezpečných hadů. [celá zpráva]

O jeho přínosu pro rozvoj designu v oblasti osvětlení promluví na výstavě 10. 3. v 16 hodin německý designér Bernhard Dessecker.

K vidění je modulární i luxusní osvětlení

Na výstavě můžete obdivovat i luxusní svítidla a originální designérské objekty ze skla, křišťálu a dalších ušlechtilých materiálů.

K osvětlení v architektuře neodmyslitelně patří modulární osvětlení. Otočná těla svítidel mohou být kombinována s několika výměnnými reflektory, a nabízí tak svému uživateli hodně způsobů osvětlení.

Na výstavě se prezentuje i VŠVU v Bratislavě s kolekcí svítidel "Rozsviť", expozice tak slouží jako platforma pro setkávání budoucích odborníků s profesionály z praxe.

Spolupráci výrobců svítidel s vysokými školami chápu jako pozitivní signál, že tvorba mladých designérů by mohla mít v budoucnosti smysl.
Doc. Ferdinand Chrenka, akademický sochař

Výstava je určena pro odbornou veřejnost a trvá od 8. do 12. 3. 2010 v pražském Mánesu, Masarykovo nábřeží 250, Praha 1. Otevírací doba je od pondělí do pátku v době od 11 do 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám