Hlavní obsah

Výběr hraček do dětského pokoje může ovlivnit povahu dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snesli byste vašemu dítěti modré z nebe, jen aby bylo šťastné a spokojené? A chtěli byste, aby v budoucnu vyrostlo v obětavého a starostlivého člověka? Aby mělo vyvinutou fantazii? Pak pro vás máme několik tipů jak je možné zařízením dětského pokojíčku do jisté míry ovlivnit tyto vlastnosti.

Foto: Archiv firem Anna & Viktorie, Aston central, IKEA, Kettler a Moundfield, Právo

Hračky rozvíjejí fantazii a přinášejí pocit pohody, ať už je to otočné křeslo LÖMSK, polštář KELIG GRODA, houpací křeslo RUSIG, houpací los EKORRE, malířský stojan MLA či červený stan KORALL ANEMON(IKEA).

Článek

Některé vlastnosti dítě  zdědí, mnohé z nich jsou ale naučeny sociálním vývojem a děti se je učí v kontaktu se světem, se svým okolím, s tím, co je obklopuje.

Do značné míry je můžeme ovlivnit starostlivou rodičovskou péčí a nasloucháním dětských problémů i výběrem toho, čím bude tvořeno bezprostřední okolí dítěte. Vybavení dětského pokoje se proto vyplatí věnovat větší pozornost.

Teorii vývoje dětí se zabýval psycholog Jean Piaget. Podle něj dítě v druhém roce života už zkouší manipulovat s předměty pomocí nástrojů, spojuje si je s vydávanými zvuky, a tak se učí.

.: Hračka, která na dotek vydává zvuky, urychlí proces učení dítěte - ze série Learning Kitchen Toys.foto: fisher-price.com

Když dítě začne samo chodit, nastává doba, kdy se nejčastěji zraní. Je vhodné jim tak pořídit ohrádku a umístit je do ní v době, kdy na ně není bezprostřední dohled.

.: Ohrádka nemá děti omezovat ale chránit před úrazy. foto: Právo/archív firem Anna, Ikea, Kettler a Tchibo

Když dítě vyroste z ohrádky, nastává stádium her, díte se učí zapojovat do světa a osvojuje si základní role, které ve světě hrají dospělí. Děti si hrají na doktora, na řemeslníky, na bezdomovce, na vojáky. To, jaké předměty budou mít k dispozici pro svoje hraní, ovlivňuje to, na co si budou hrát a které role jim pak ve skutečném životě budou vlastní.

Podle některých teorií se právě v dětském věku určují genderové role. Holčičkám nesmí chybět panenka, která je má učit péči o budoucí děti.

.: Panenka Chou Chou - některé panenky se chovají jako opravdové děti.foto: www.ihypernova.cz

Různé dětské kuchyňské spotřebiče v "malém" a nádobíčko dostávají právě holčičky, a tak to jsou ony, které jsou již odmalička vychovávány k péči o domácnost.

.: Sada na pečení pro holky i kluky.foto: IKEA

Moderní společnost se od genderových předurčení snaží oprostit, takže autíčko už není nevhodnou hračkou pro děvče.

.: Pamatujte na to, že jako rodiče vytváříte budoucí vkus dětí, pořizujte proto dětem vlídné hračky, příjemné na dotek a z tradičních materiálů, umělá hmota má vždy blíž ke kýči.foto: Tesco

Pravdou ale zůstává, že každé dítě je jedinečný originál a jako skvělá hračka mu může sloužit kdeco. Dětem, kterým se má rozvinout velká fantazie, je dobré nechat prostor, aby rozvíjeli svou imaginaci. Aby si představovali, že tátova papuče je koráb, že kousky dřev jsou vagónky od vláčku atd.

.: Špalíčky dřeva - levná, ale skvělá hračka pro rozvoj fantasie.foto: Ekotherm

Proto to s hračkami nepřehánějte, méně je někdy více, když dítě přijde vždy k hotovému, těžko si bude myslet, že set na pečení slouží k něčemu jinému. Dejte dětem prostor, aby si vybrali co se jim líbí a aby rozvinuli svou imaginaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobit přebalovací stolek zvládnete také sami

Přebalovací stolek s úložnými policemi a zásuvkou je vedle postýlky jedním z nejdůležitějších kousků nábytku, který potřebujeme pro miminko. Šikovný tatínek...

Inspirace pro dětské hřiště

Známé přísloví „Kdo si hraje, nezlobí“ platí i dnes. Podle čeho a jak vybírat vhodné herní prvky pro dětské hrací plochy, aby v nich byla hra dětí radostná...

Výběr článků

Načítám