Hlavní obsah

Vlastní vila architekta Fuchse byla promyšlená do posledního detailu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt Bohuslav Fuchs si postavil v Brně na nároží dřívějších ulic Zábranského a Tůmovy vlastní rodinný dům. Třípodlažní stavba v železobetonovém skeletu zaujímá čtvercový půdorys a její hmota tvoří mírně převýšený objem.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Vila s adresou: Hvězdárenská 860/2, Brno 2 - Žabovřesky.

Článek

Rodinný dům z třicátých let dvacátého století stojí na počátku Fuchsovy obdivované funkcionalistické tvorby, která osobitě zhodnocovala příklad Le Corbusierova purismu a částečně i princip prostorového plánu Adolfa Loose prolínáním prostorů jak v horizontálním, tak vertikálním směru.

Suterén vyhradil architekt hospodářskému zázemí a garáži. Přízemí a prvnímu patru dominuje průběžná patrová hala s galerií sloužící coby knihovna.

Součástí haly je dále zimní zahrada, balkon, jídelní část s navazující kuchyní a místnost pro domácí práce. Až do prvního patra k ateliéru a galerii s knihovnou vede hlavní jednoramenné schodiště uprostřed dispozice.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Pohled na obývací pokoj na dobovém snímku.

Nejvyšší patro pak vyplňují tři „kabinové“ ložnice, dva pokoje pro hosty, sklad, šatna a koupelna.

Rovná střecha slouží jako obytná terasa. Smysl pro provozní a technickou stránku bydlení dokázal Fuchs mimo jiné u kuchyně s nejmodernějším elektrickým a plynovým zařízením a příborníkem s oboustranným otevíráním, takže jídlo bylo možno podávat přímo do jídelního koutu.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Nákres přízemí a prvního patra

Pro vnitřní provoz domu je na ose jednoramenného schodiště u vnitřní příčné zdi umístěno vřetenové schodiště, procházející přes celou výšku domu a zajišťující i všechen servis.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Ve druhém patře byly umístěné převážně ložnice. Nechybí terasy na vrchu stavby.

Na vybavení interiéru s Fuchsem spolupracoval návrhář Jan Vaněk. Fuchsův vlastní dům často navštěvovaly kromě architektů také osobnosti z výtvarných, literárních, divadelních, hudebních a vědeckých kruhů.

 Dům byl později doplněn o dostavbu

Později Bohuslav Fuchs rozšířil dům o dostavbu skromnější druhé části od příčné nosné zdi, takže vytvořil dvojdům, jehož druhou část obývali rodiče Fuchsovy manželky.

Skromnější druhá část neměla mezonetový obytný prostor s galerií. Jak vzpomínal architektův syn Kamil, jednu dobu byly oba domy uvnitř i propojeny a fungovaly dohromady.

Když však měl Bohuslav Fuchs na konci padesátých let vážné politické obtíže, byl nucen svou polovinu domu prodat sochaři Jiřímu Markovi a paradoxně se musel přestěhovat do druhé, skromnější poloviny domu, kterou obýval až do své smrti v září 1972.

Význam, který přikládal umělecké složce architektury, dokládal také Fillův obraz na čelní stěně haly.

Zdroj: Slavné vily, Jan Sedlák, Vladimír Šlapeta

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám