Hlavní obsah

Vinylové podlahy odolají větším nárazům i vodě

Právo, Sylva Svobodová

Odolná vůči pádům předmětů a poškození, pružná. Nevadí jí zvýšená vlhkost, má velmi dobrou akustiku a propustnost tepla z podlahového vytápění. To je vinylová podlaha, která se prodává v podobě dílců s možností lepení k podkladu napevno nebo plovoucím způsobem se zámkovými spoji.

Foto: KRATOCHVÍL PARKET PROFI/ WINEO DESIGNLINE (2x)

Vinylová krytina je vhodná i do koupelny. Zde se však materiál lepí k podkladu napevno, důležité je kvalitně utěsnit (ideálně silikonem) okraje stěn a dalších výklenků, aby se voda nedostala pod krytinu, kde by mohly vznikat plísně.

Článek

Vinylové podlahy patří do skupiny PVC krytin. Dnes konkurují tradičnímu měkčenému PVC. Tvrzený vinyl (lze najít pod obchodním názvem LVT) se skládá z více vrstev (je tzv. heterogenní).

Na vinylovém základu je nanesený dekor (se vzorem dřevin nebo dlažby), který překrývá nášlapná vrstva. Pro zajištění vysoké odolnosti je někdy povrch ještě vytvrzen ochrannou PU vrstvou.

Foto: QUICK STEP (2x)

V rodině s malými dětmi je vinyl oblíbený. Malé bosé nožky nestudí, protože je teplý na omak a má výbornou akustiku bez jakéhokoliv klapotu.

Někteří výrobci pro zajištění vyšší stability a rozměrové stálosti také vybaví vinyl sklovláknitou mřížkou umístěnou pod vrstvou vinylu (u vinylů tloušťky 3 mm a výše je povinná).

Vinyl versus PVC

Každý zná měkčené PVC, které se prodává v rolích. Může jít jak o heterogenní, tak o homogenní materiál (má stejnou strukturu a barvu v celé své tloušťce). Prodává se obvykle v různých rozměrech a nabízí celkem zajímavé dekory, které imitují dřeviny, dlažbu, kámen a různé barevné tvary.

Celovinylová plovoucí krytina nabízí vysokou třídu zátěže, skvělou odolnost, pružnost a povrch s reálnou strukturou dřevin. Ideální na frekventovanou chodbu.

Tradiční měkčené PVC se nabízí v několika kvalitních třídách, ty nejlepší mají antistatické, elektrostatické a protiskluzné úpravy povrchu, jsou odolné vůči UV záření, mají tvarovou paměť.

Zákazníci dávají ale čím dál častěji přednost vinylu. Ten se vyrábí ve formátech čtverců nebo obdélníků různých velikostí. Krytina má vrchní tvrzenou vrstvu, nabízí skvělé vlastnosti: je odolná vůči oděru, rozměrově stálá, pocitově teplá, nenáročná na údržbu a zvládne kapky vody.

U plovoucích vinylů je i snadná pokládka. Hodí se do všech obytných místností, včetně kuchyně a koupelny, kde se při pokládce ale postupuje trochu jinak. V koupelně se dílce lepí k podkladu napevno, důležité je kvalitně, nejčastěji silikonem příslušného odstínu, utěsnit okraje stěn a dalších výklenků (pod krytinu se nesmí dostat voda!).

Vinylová podlaha věrně napodobuje dekory dřevin a kamene. Rychlá pokládka proběhne v případě plovoucí kolekce se zámkovým spojem.

Důležitou vlastností vinylu je i rozpínavost, kterou se výrobci snaží omezit (stabilitu a odolnost vůči rozpínání navyšují příměsí skelných vláken již při výrobě). Při nákupu vinylové podlahy se vždy zajímáme o technické listy a vybíráme krytinu s co nejmenší roztažností (dobrá rozměrová stálost se pohybuje na úrovni 0,05 %).

Jak se pokládá vinylová podlaha

Minimální teplota při pokládce místnosti má být v rozmezí 18–20 °C. Vinylové krytiny nesmějí přemrznout, mráz totiž narušuje jejich skladbu a vinyl nenávratně zkřehne a ztratí svou odolnost. Před samotnou pokládkou krytinu položíme v horizontální poloze v místnosti, kde se bude pokládat, a to alespoň na 24 hodin.

Vinylovou podlahu lze položit dvěma způsoby: lepit napevno k podkladu nebo plovoucím způsobem, kdy jsou dílce opatřeny zámkovým spojem. U plovoucích kolekcí se vyplatí použít speciální podložku, která plní protiskluznou a akustickou funkci. Také se díky ní dobře řeší drobné nerovnosti a mezery při pokládce krytiny na stávající povrch.

Cena podlah za m2

Pokládka s lepením: od 550 Kč

Pokládka plovoucím způsobem: zhruba od 1000 Kč

ceny bez DPH, úpravy původního povrchu, obvodových lišt, u lepených vinylů bez lepidla

Konkrétně u dlaždic si podložka poradí se spárami širokými 5 mm a hlubokými až 2 mm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám