Hlavní obsah

Dům EggO je jednou z nejoriginálnějších pražských staveb z poslední doby

Na pražském Žižkově najdeme dům s neobvyklým názvem EggO. Ten je odvozen od hlavního oválného motivu tvaru atria, i když ten je dobře čitelný jen na plánech a při pohledu z výšky. Dívat se na hlavní vejcovitý otvor atria z výšky ale není v tomto případě nic neobvyklého a výjimečného, protože tato jednopodlažní přístavba se nachází v blízkosti vysokých panelových domů.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Vila s adresou: Schöfflerova 32, čp. 2050, Praha 3 - Žižkov

Článek

Zadáním architektů bylo vytvořit přístavbu k nedávno opravenému dvoubytovému rodinnému domu z období první republiky.

Nová přístavba z roku 2007 je od architektů Borise Redčenkova, Prokopa Tomáška a Jaroslava Wertiga z ateliéru A69. Architekti se nesnaží na východní straně staršího objektu na existující stavbě parazitovat, ani ji zastiňovat, naopak se pokouší o souznění starého a nového, čímž ze současné architektonické produkce výrazně vybočují.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Zahrada je netypicky umístěna uprostřed domu.

Návrh vyšel z existující části rekonstrukce původního domu. Architekti se museli vypořádat s předsazenou betonovou deskou s vymístěným exteriérovým schodištěm, zdí u vstupní branky a parkovacím stáním vymezeným gabiony.

Proto se rozhodli celek stavby sjednotit pomocí dvou betonových desek. První pokrývá garáže, sklad, přístupovou terasu se závětřím, hlavní obytný prostor, pobytovou terasu a oplocení.

Především ale vymezuje jádro domu, kterým je vejcovité atrium se zachovanými vzrostlými stromy z původní zahrady.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

Ložnice je ozvláštněna tvarově originální knihovnou.

Tvar atria měl být podle prvních záměrů kruhový, ale bylo rozhodnuto respektovat stávající stromy. Nadneseně lze říci, že se nová přístavba snaží zdařile zachovat zahradní charakter prostoru.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

I interiéry vily jsou tvarově zajímavé.

Druhá, vyšší deska překrývá další obytné a intimnější prostory. Ložnice jsou umístěny v nejklidnější východní části, dispozičně se volného prostoru vůbec nedotýkají. Pod touto zelení pokrytou deskou jsou také koupelny a pracovna.

Do vejcovitého atria směřují kuchyň, jídelní kout a hlavní obytný prostor. Ty díky proskleným stěnám vytvářejí dojem zimní zahrady. Prosklení do atria je vyváženo na protilehlé stěně podstropním pásovým oknem.

Foto: Archiv publikace Slavné pražské vily

V exteriéru nechybí krytý prostor pro venkovní posezení.

Přístavba má ocelový skelet, střešní deska je z voděodolného betonu a přiznané jsou betonové tvárnice. Materiály jsou citlivě propojeny - dřevo, beton, ocel a sklo se snoubí se zelení v jádru stavby.

Architekti se nebáli otevřít jádro domu, ale soukromí je zachováno dostatečně v krytých terasách, stejně jako uvnitř domu. Vyrovnat se s obtížemi parcely se jim podařilo rozhodně tvůrčím přístupem.

Zdroj: Slavné pražské vily, Filip Šenk

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám