Hlavní obsah

Vila manželů Schauerových je perlou slavných Jevan

Novinky, text: Šárka Koukalová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proslulá vilová čtvrť obce Jevany je vyhledávanou lokalitou dodnes. Pražany to do ní táhlo hlavně v období první republiky. Za jednu z nejvzácnějších staveb z té doby můžeme pokládat vilu manželů Schauerových.

Foto: Jiří Podrazil

Vila s adresou: Jevany, Lesní čp. 146

Článek

Návrh působivé stavby svěřili manželé Schauerovi Vladimíru Grégrovi, známému hlavně projekty domů pro herce a filmové podnikatele v Praze na Barrandově. Samotnou stavbu pak zadali firmě architekta a stavitele Rudolfa Stockara.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Obývací pokoj byl zařízen velmi moderně.

Také architektonicky rozvržená zahrada s respektem ke krajinářským hodnotám svažitého lesního pozemku je dílem známého architekta, autora knihy Zahrada a obydlí, Otakara Fierlingera. V jevanském klidném prostředí tak mezi vzrostlými stromy prosvítá vila, která má důležité místo v historii moderní architektury.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Dobový snímek představuje podobu interiéru haly.

Stavba sloužila hlavně soukromému a společenskému životu Antonína Schauera -  významného advokáta s mezinárodní klientelou. Za první republiky Schauer řídil správní rady velkých peněžních ústavů, působil jako poradce velkých průmyslových podniků a zasedal v právní radě předsednictva ministerské rady.

Foto: autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Stavba byla zasezena do rozsáhlé zahrady.

Do vily si Schauer zval známé osobnosti kulturního a veřejného života, mimo jiné prezidenty republiky Edvarda Beneše a Emila Háchu. K častým návštěvníkům Schauerovy vily patřil i historik umění Václav Vilém Štech.

V roce 1948 vilu zabrala Ústřední rada odborů pro rekreaci členů vlády. Objekt byl nepřístupný a přísně střežený až do konce osmdesátých let 20. století. Jen v roce 1960 se vila objevila v roli soukromého sídla velitele gestapa ve filmu Vyšší princip režiséra Jiřího Krejčíka, natočeného podle povídky Jana Drdy. Vila, zdevastovaná čtyřicetiletým nevhodným užíváním, prošla nedávno pečlivou obnovou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám