Hlavní obsah

Vila manželů Masákových nechává plně vyznít krásu okolního borového lesa

Novinky, Text: Rostislav Švácha, editace: Kristýna Křížová

Manželský pár od začátku věděl, že k přírodě a lesu kolem jeho vily nedaleko Českých Budějovic se nebudou hodit jiné než přírodní materiály. Krásnou polohu svého sídla a svou představu o tom, z čeho je postaví, brali majitelé Masákovi jako výzvu pro architekta. Autorský tým studia 4DS nechal plně vyznít krásu okolí. Borový les se tak stavbou přímo prolíná.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Působivá vila se nachází v obci Včelná poblíž Českých Budějovic.

Článek

Během devadesátých let 20. století se v okolí Českých Budějovic začaly množit satelitní osady s nevkusnými a nenápaditými rodinnými domky. Pronikly i k obci Včelná na jih od krajského města.

Na okraji lesa u Včelné získal tehdy parcelu mladý manželský pár stavebních inženýrů a podnikatelů, Masákovi. Postavili pak na ní vilu, která půvaby místní krajiny nekazí, ale naopak umocňuje.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Interiér a exteriér jsou v dokonalém souladu.

Vila vznikla mezi lety 1998 až 2001 a vytvořila předěl mezi zalesněnou částí pozemku, jejíž intimní prostředí dotváří nový rybníček, a částí volnou, jen zatravněnou a obklopenou kamennými zídkami.

Návštěvník z toho získá dojem cesty přes čestný dvůr, jaký známe ze zámecké architektury, směrem k rezidenci, za kterou se rýsují koruny stromů anglického parku.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Interiéru vévodí jednoduché linie a přírodní materiály.

Když se Masákovi seznámili se studií své vily, kterou jim předložil pražsko-budějovický ateliér, brzy se s ní ztotožnili. Udělali to bez ohledu na fakt, že vila tak moderně řešená vznikla v jižních Čechách naposledy před mnoha lety a že tým za sebou do té chvíle neměl žádný postavený dům.

Vila ze 30. let od architekta Žáka i dnes dokazuje svou modernost a udržitelnost

Tipy a trendy

Architekti Lubor Gavalec, Milan Hakl, Pavel Mikulenka a Luboš Zemen dali domu ve Včelné jednoduchý tvar dvou hranolů. Vyšší z nich, patrový, obložili lomovým zdivem a dali mu obranný vzhled. Uvnitř této části vily se v přízemí i v prvním patře nacházejí ložnice.

Nižší část, dřevěná, s kuchyňským koutem a velikou obytnou halou, se naproti tomu zdá být na pohled lehčí, průhlednější a prostupnější. Stále víc tak odhaluje borový les za sebou a na svém konci lesem dokonce prorůstá.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Jihočeského kraje

Rodinný dům dobře splynul s okolím.

Průhled celým domem až do lesa za skleněnou stěnou obytné haly se ostatně stal hlavním tématem utváření vnitřního prostoru.

Na volbě lomového kamene a dřeva se architekti dobře shodli se svými klienty. Vyšli tak nicméně vstříc také nárokům, jaké na texturu povrchů a na pocit fyzické přítomnosti materiálů začala v 90. letech klást architektura švýcarského minimalismu, tvůrci jako Peter Zumthor, držitel slavné Pritzkerovy ceny za architekturu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám