Hlavní obsah

Advokát Žampach si nechal postavit malebnou vilu inspirovanou německou architekturou

Novinky, Text: Zbyněk Černý, editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekt Heinrich Scherrer navrhl pro rodinu advokáta Franze Xavera Žampacha malebnou vilu v Mariánských Lázních. Jejím prostřednictvím vyjádřil historické vazby k německému prostředí. Stavba působí hodně výrazně a má i lidové folklorní prvky.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Mariánské Lázně, Zeyerova 22, čp. 240

Článek

Franz Xaver Žampach provozoval v Mariánských Lázních vlastní advokátní kancelář v domě Columbus. Roku 1925 se svou ženou Marií zakoupil poblíž výrobny soli svažitý pozemek zasazený v krásném přírodním rámci.

Vytvořením projektu vily pověřili manželé sokolovského architekta Heinricha Scherrera.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Barevně je vila perfektně sladěna.

Stavbu na obdélném půdorysu zakončil architekt strmou sedlovou střechou. V ose uličního průčelí pak navrhl působivě tvarovaný štít, v případě zahradní fasády výstupek.

K jihovýchodní straně domu přiléhala veranda s půlválcovým tělesem tvořícím podnož terasy. Fasáda působí dynamicky a expresivitě, zároveň prokázala architektovu znalost nových architektonických prostředků.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Na vile nechybí prvky známé z lidového stavitelství.

Přetavené folklórně-historizující prvky se uplatnily zejména ve tvaru štítů s hluboko vysazenou korunní římsou. Jádro prostorového uspořádání tvořila schodišťová hala, na kterou bezprostředně navazoval přijímací pokoj.

Z přijímacího pokoje se vstupovalo do pánského pokoje či do jídelny propojené obslužným prostorem s kuchyní. V prvním patře se nacházely ložnice členů rodiny a koupelna.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Letopočet na fasádě připomíná termín vzniku stavby.

Roku 1928 nechali manželé Žampachovi zkultivovat okolní pozemek a přeměnili ho v zahradu rozčleněnou pěšinami a terasou.

Po druhé světové válce byli původní majitelé vily odsunuti a objekt přešel do národní správy, následně změnil majitele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám