Hlavní obsah

Vila Ahlan v Karlových Varech má honosnou fasádu i interiér

Novinky, Text: Lubomír Zeman, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honosná městská vila Ahlan v Karlových Varech je dokladem, že na konci 19. století si někteří majetní lidé potrpěli na hodně bohaté architektonické dekorace. V interiéru stavby se dochovalo velké množství nejrůznějších barokních nebo rokokových prvků a detailů hodně kvalitního uměleckého řemesla, včetně nejkvalitnějších koupelen té doby.

Foto: autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Karlovy Vary, Sadová 53, čp. 1075

Článek

Na konci 19. století začala vyrůstat nová vilová stavba v dolní části karlovarského Westendu, pojmenovaná jako Vila Splendid, později Vila Maier, dnes Ahlan.

Stavební plány byly zpracovány vídeňským architektem Robertem Příhodou v roce 1897. Vila je dvoupatrová a má útulné podkroví.

Foto: autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Majitelé nešetřili ani na střeše vily, která je hodně dekorativní.

Vstupní, severní strana vily je obrácená do Sadové třídy. Vilu krášlí plastická štuková dekorace v barokizujícím stylu. Chodba navazující na zádveří prochází středem vily, uprostřed se pak napojuje vnitřní schodiště.

Foto: autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje, stavební archiv Magistrátu města Karlovy Vary

Půdorys podkroví, úpravy OD OswaldA RichterA z roku 1935.

Z původní stavby se dochovaly ve velké míře vysoce kvalitní umělecko-řemeslné prvky a architektonické detaily. Jde hlavně o prostor vstupní haly a chodby s vnitřním schodištěm.

Schodiště má kované zábradlí a kuželkové zábradlí z umělého mramoru. I obložení stěn pod zrcadly je z umělého mramoru, pilíře podepírající schodiště mají obložení z desek přírodního mramoru.

Foto: autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Koupelnu zkrášlilo luxusní kamenné obložení.

Zachovaly se také vstupní dveře s mosazným kováním, zdobené dveře pokojů, štuková výzdoba stropů pokojů, světlíková okna schodiště s vitrážemi.

Přímo skvostné prvky jsou k vidění v koupelnách, které mají obklad stěn z přírodního mramoru s mosaznými madly, větracími mřížkami, vitrážovými okny a osvětlovacím tělesem.

Foto: autorský tým Slavné vily Karlovarského kraje

Vilu krášlí romantické balkony.

Plastická dekorativní výzdoba interiérů je v podstatě rokoková s množstvím dekorativních prvků - mušlí, rozvilin apod. Dnes stavba opět slouží jako luxusní rezidenční vila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám