Hlavní obsah

Mandelíkova vila působí harmonicky díky ztrojeným architektonickým prvkům

Novinky, Text: Hana Hermanová, editace: tnk

Vilu rodiny Mandelíků, které se pro její rozlehlost také říká Nový zámek Ratboř, navrhl slavný architekt Jan Kotěra. Ten stavbu pojal jako moderní panské sídlo. Detaily vily jsou plně sladěny a tvoří jeden celek. V návrhu stavby a jejím řešení hraje roli dokonalost a rovnováha symbolizovaná trojkou.

Foto: Jiří Podrazil, autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou: Ratboř, Komenského čp. 40

Článek

Ke konci 19. století koupil starý zámek v Ratboři Bernard Mandelík, úspěšný podnikatel v cukrovarnictví a dalších oborech. Zemřel v roce 1910 a v jeho úspěších pokračovali synové Robert, Otto, Ervín a Arnošt.

Jedno z prvních společných rozhodnutí bratrů se týkalo stavebních úprav zámku a postavení nové vily.

Foto: Jiří Podrazil, autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Stavba je honosným sídlem inspirovaným i antickou architekturou.

Bratři oslovili architekta Jana Kotěru, procházejícího právě nejlepším tvůrčím obdobím. Nový zámek má tři hlavní části. Střední část vrcholí kupolí s alegorickými sochami, které mají zpodobňovat Hmotu a Ducha od Jana Štursy.

Foto: Jiří Podrazil, autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Stavbu krášlí výrazné sochy.

Hladké plochy fasády harmonicky doplňuje strukturovaný povrch. Všechny výrazné prvky včetně dekoru jsou navázány na osu vstupu.

Vila má tři křídla i tři sloupce

Tři křídla vily vyvažují tři výstupky v podobě velké terasy vložené mezi boční křídla a dva drobné arkýře zimní zahrady. Osa vrcholí kupolí.

Nechybí tři sloupce a tři řady rovnoramenných trojúhelníků, výrazně tělesně pojaté sochařské alegorie po stranách a sjednocený dekor na fasádě.

Foto: Jiří Podrazil, autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Interiér vily je barevně propojen.

Vila určená pro Ottu a Ervína obsahovala dva samostatné apartmány. Jejich přesně zkopírované dispozice mají tradiční trojdílné členění se střední chodbou.

Společný prostor obou částí tvoří oválná uzavřená hala s navazující terasou. Každý z vilových bytů má samostatnou schodišťovou halu přístupnou z chodby. Interiér má umělecky a řemeslně náročné řešení.

Foto: Jiří Podrazil, autorský tým Slavné vily Středočeského kraje

Vilu krášlí geometrické prvky.

Architekt Kotěra pro vilu navrhl všechny doplňující prvky – dveře, parkety, mříže, kryty topných těles, nábytek i svítidla. Dřevem nebo umělým kamenem obložené stěny doplňovala geometrická výmalba podle návrhů Františka Kysely.

Po okupaci republiky se rodina musela z Ratboře odstěhovat. V devadesátých letech 20. století dědicové Mandelíků Nový zámek prodali a nový majitel ho přestavěl na hotel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám