Hlavní obsah

Vestavné spotřebiče opticky zvětší a sjednotí kuchyni

Právo, Gisela Růžičková

Při výběru kuchyňských spotřebičů by měla být hlavním parametrem nízká spotřeba energie, ať už jde o plyn, elektřinu či vodu. Ovšem, pořizujeme-li si novou kuchyň, vyplatí se zvolit vestavné spotřebiče. Jsou méně hlučné, navíc malý prostor sjednotí, opticky ho zvětší, dodají mu i eleganci. Jsou také bezpečnější pro rodiny s dětmi.

Článek

Kuchyňské spotřebiče procházejí již mnoho let velkými změnami. Jsou to přístroje, které mění náš životní styl a hlavně nám usnadňují práci. Díky nim trávíme v kuchyni méně času při přípravě a vaření pokrmů, ale i při mytí nádobí. Jsou také mnohem hospodárnější, pokud jde o spotřebu energie. Nejmodernější přístroje nás dokonce informují třeba o tom, že uplynula doba vaření i pečení, nebo že jsme zapomněli zavřít lednici.

Trouby pečou za nás

Výběr vestavné trouby a varné desky sporáku se obvykle prodraží, ale na druhé straně se můžeme více přizpůsobit a sjednotit vzhled kuchyně. Trouby se dají vestavět pod pracovní desku nebo do úrovně očí, abychom se nemuseli tolik ohýbat při kontrole pokrmů.

Varnou desku a sporák lze kombinovat. Nejobvyklejší kombinací jsou plynové hořáky a elektrická trouba. Dnes už se dají kombinovat i některé dvouhořákové plotýnky, např. plyn s keramickou deskou nebo keramické a indukční dvouplotýnky.

Troubu budeme vybírat zejména podle toho, jak velkou máme rodinu a jaké druhy pokrmů vaříme. Pro představu: standardní trouba je široká 60 cm, má kapacitu kolem 55 l obsahu a vejdou se do ní 2-3 plechy.

V nabídce jsou i flexibilnější dvojité trouby. Na výšku měří 90 cm a mohou být vestavěné jen ve výšce očí. Při nedostatku místa si pořídíme dvojitou troubu s výškou 72 cm pod pracovní desku. Širší samostatné trouby (70 a 90 cm) jsou všestrannější a nabízejí až o 30 % více prostoru pro pečení.

V elektrických troubách máme na výběr konvenční, horkovzdušnou, víceúčelovou nebo parní.

Elektrická trouba s konvenčním horním a dolním vyhříváním nabízí odstupňovanou teplotu s tím, že nejlepší místo k pečení je uprostřed.

Horkovzdušná trouba rozvádí nasátý a ohřátý vzduch přes ventilátor stejnoměrně. Vířením horkého vzduchu dosahuje požadované teploty rychleji a rovnoměrně, proto ušetří čas i energii.

Víceúčelové trouby plní několik funkcí najednou, třeba grilování, rozmrazování či pečení, aniž bychom hlídali jejich délku, ale nabízejí i další vymoženosti. Některé mají vybavení pro vaření v páře, jiné např. pyrolytické, mají samočisticí schopnost. Spalují nečistoty a mastnoty uložené na stěnách, zanechávají jen popel, který lehce odstraníme (ohřívají se až na 500 °C).

Plynová trouba poskytuje více tepla nahoře, méně dole, ale k dostání jsou i plynové horkovzdušné trouby.

Parní trouby nabízejí rychlé a zdravé vaření v páře. Některé vaří s tlakem a jiné bez něho. Systém s tlakem zkracuje vaření až o 50 %, s tím, že pára se vytváří v generátoru. Parní trouby druhého typu vaří při normálním atmosférickém tlaku, takže vaření není tak agresivní - konzistence potravin a přirozený vzhled zůstávají.

Hořáky a varné desky

Nejpřizpůsobivější jsou vestavné dvouplotýnkové stavebnicové varné desky. Na výběr jsou plynové, keramické a indukční desky, ale i grily, pánve wok, fritézy či generátory páry.

Plynové hořáky se používají nejvíce hlavně proto, že plyn je připravený okamžitě. Klasické varné desky nabízejí čtyři hořáky, jeden s mírným ohněm, dva se standardními hořáky a jeden se silným ohněm.

Základní elektrickou varnou deskou je verze se zatavenou sálavou plotýnkou, která se pomalu zahřívá i chladne.

Hladký a elegantní povrch v jedné rovině s pracovní deskou mají sklokeramické varné desky, ale proti plynovým deskám se hůře ovládají a jsou pomalejší.

Dražší indukční desky se lehce ovládají a jsou rychlé. Teplo přenášejí přímo na dno pánve, takže se neztrácí žádná energie zahříváním varné zóny. Na této desce fungují jen pánve a hrnce z feromagnetického materiálu.

Digestoře pro svěží vzduch

Abychom se nepohybovali v kuchyni naplněné nepříjemným odérem a mastnou párou, pořídíme si odsavač par. Vybírat lze mezi odtahovou nebo recirkulační digestoří podle dispozice kuchyně.

Při výběru bereme v úvahu i velikost místnosti. Optimální účinnosti dosáhneme umístěním digestoře poblíž vnější zdi (max. délka 5 m). K dostání jsou různé typy digestoří z kartáčované oceli a skla až po vestavěné teleskopické, zabudované mezi dvěma horními skříňkami, které se při použití vysunou. Vestavné odsavače par mohou být pod kuchyňskou skříňkou; komínové na stěně i ostrůvkové.

Samozřejmostí jsou mikrovlnky

Jsou v kuchyních nepostradatelné, i když se jejich použití omezuje na ohřívání předem připravených pokrmů. Některé přístroje jsou vybaveny vyvíječem páry, umožňujícím v troubě vařit rýži, zeleninu či ryby.

Kombinované mikrovlnné trouby obsahují horkovzdušný systém pečení a grilování a kombinují oba způsoby přípravy pokrmů. Na výběr je mnoho druhů vestavných spotřebičů, které se liší výkonem a kapacitou až do 40 l.

Chladničky a mrazničky

Také chladničku a mrazničku si pořizujeme podle pracovních, nákupních a kuchařských zvyklostí rodiny, podle velikosti a stylu kuchyně a samozřejmě podle finančních možností. Před nákupem si ujasníme, jak často nakupujeme potraviny a kolik místa potřebujeme v chladničce a kolik v mrazničce.

Chceme-li kombinovanou chladničku s mrazničkou, nebo dva samostatné spotřebiče. Pamatujeme na to, že u vestavného modelu je lepší verze do výše očí než pod pracovní deskou.

Správná šířka vestavné myčky

U myček nádobí se zaměříme na správnou šířku. Úzké myčky s šířkou do 45 cm umyjí během jednoho mycího cyklu zhruba 8 sad nádobí, zatímco myčky s šířkou 60 cm se postarají až o 14 sad nádobí. Myčky, které mají šířku 90 cm, na jeden mycí cyklus umyjí až 16 sad nádobí.

Myčky se odlišují i způsobem sušení. Vedle klasického existuje tzv. turbotermické sušení, které díky velké odstředivé síle umyje nádobí bez fleků či zaschlých stop po kapkách.

Zajímavé jsou myčky s funkcí odloženého startu, díky němuž ji lze naprogramovat tak, aby se spustila v době odběru levnějšího nočního proudu.

Při mytí nádobí pod tekoucí vodou se spotřebuje zhruba až o 60 % více vody než v myčce, a také spotřeba elektrické energie je vyšší (od 35 až do 60 %).

Místo pro vestavnou chladničku

Ať už je lednice velká či menší, měli bychom ji využít na 70 %. Při výběru se řídíme zejména její energetickou třídou, což platí obecně pro všechny spotřebiče. Většina nových chladniček pracuje v energetické třídě A nebo dokonce A+ či A++, a je přitom jedno, zda má jeden nebo dva kompresory.

Moderní chladničky nabízejí více užitného prostoru a tedy lepší využití vnitřního objemu. Mají ve výbavě i různé speciality, které nám zjednodušují život.

Jednou z nich je beznámrazový systém (No Frost, FreshFrostFree), který navíc zachovává ideální vlhkost pro delší uchovávání potravin.

Výhody vestavných spotřebičů

  • vypadají kompaktně i designově lépe
  • jsou energeticky méně náročné
  • fungují bezpečně
  • ušetří místo v kuchyni
  • jsou méně hlučné
  • neohrožují malé děti

Nízkoteplotní zásuvky FreshZone udrží ryby a maso až dvakrát déle čerstvé. Přínosem je automatické rozmrazování, praktickou funkcí je rozdělení lednice na několik zón s různou vlhkostí a teplotou (zónové chlazení). Jednotlivé druhy potravin pak déle vydrží čerstvé.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní kuchyň na zahradě dodá vaření kouzlo

Potit se v létě u sporáku v zavřené kuchyni není lákavá představa pro žádného kuchaře. Ovšem mít kompletní kuchyň na zahradě kousek od bazénku s dětmi,...

Kuchyň musí padnout jako šaty na míru

Dobře naplánovaná kuchyň je základem radostného vaření. Používáme ji denně, strávíme v ní mnoho času, a přesto se stává, že finální podoba nevyhovuje. Čím to...

Výběr článků

Načítám