Hlavní obsah

Ve stromovém domě není třeba vzdávat se pohodlí běžného domova

Novinky, nes

Bydlení v koruně stromu láká spoustu lidí. Vypadá to romanticky, dobrodružně, zábavně. Pokud uvažujete o stavbě podobného obydlí, možná byste ocenili možnost vyzkoušet si dopředu, jak se v takovém domě žije. Je to rozhodně praktičtější než ho pracně postavit a pak zjistit, že polovině rodiny život ve výšce vlastně vůbec nevyhovuje. Nemá-li podobný domek někdo z vašich známých, můžete si takový příbytek na pár dní nebo třeba jen na víkend pronajmout.

Foto: Profimedia.cz

Pokud člověk nelpí na velkém množství volného místa, lze i do malého stromového domu naskládat spoustu věcí.

Článek

Právě domky stavěné v korunách stromů, ve světě nazývané tree houses, se stávají čím dál častějším druhem ubytování, které lze při cestách na dovolenou volit. Shodné mají to, že jsou umístěny na stromech na více či méně odloučených místech v lesích.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco někomu se více líbí bíle omítnuté stěny, jiný by dal naopak přednost více rustikálnímu dřevu.

Vejde se do nich obvykle dvojice, někdy i čtveřice lidí. Rozdíly jsou ovšem v jejich vybavenosti. Ty nejprostší mají jen spartánské vybavení zahrnující lůžka, maličký úložný prostor a kamínka na vytopení v chladných dnech.

Foto: Profimedia.cz

Stromový domek může mít malou terasu, kam se ještě vejde malé posezení pod širým nebem.

Tzv. Žaludový stromový dům (Acorn Tree House), který je postaven v koruně dubu nedaleko britského městečka Honiton v hrabství Devon, představuje mezi pronajatelnými stromovými domy z hlediska míry vybavenosti určitý nadstandard. Ovšem právě to může být inspirací zájemcům o bydlení ve výšinách. Ukazuje totiž, že i v domě na stromě je jen málo věcí, kterých by se člověk nezbytně nutně musel vzdát.

Foto: Profimedia.cz

Malá kamínka poslouží nejen k vytopení domku v chladných dnech, lze na nich i vařit.

Na malé ploše a do jediné místnosti se povedlo naskládat dvoulůžko, ledničku, mikrovlnnou troubu, kamínka využitelná nejen k topení, ale i k vaření, kuchyňskou skříňku s pracovní plochou a dřezem, televizi s DVD přehrávačem, sedačku i malý stůl se dvěma židlemi. Další stolek se židlemi je pak ještě na terase před domkem. Druhou malou místnost zabírá koupelna zařízená sprchovým boxem, umyvadlem a ekologickou toaletou.

Foto: Profimedia.cz

Místnost s toaletou a eventuálně i sprchou je vhodné oddělit od hlavní obytné části.

K mnoha stromovým domům vede přístup po lanových žebřících nebo po více či méně upraveném schodišti, nejčastěji tvořeném jen několika přitesanými stupni přibitými ke kmeni nosného stromu. Devonský Žaludový dům však ukazuje, že jeho přírodní charakter nijak dramaticky nenarušilo ani tradiční točité schodiště.

Foto: Profimedia.cz

Přírodní vzhled stromového domku nemusí narušit ani klasické kovové točité schodiště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám