Hlavní obsah

Vdechněte svému interiéru kouzlo italského stylu

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud máte rádi Itálii a duch této země vás vždycky nadchne, zkuste si zařídit byt či dům právě v italském stylu. Výrazné ornamenty, všudypřítomná dlažba a světlé pokoje se vám určitě zalíbí. Připravili jsme pro vás malou inspiraci italskými interiéry.

Článek

Základem v italském domě jsou všudypřítomné dlaždice. Naleznete ji na chodbách, na toaletě, v koupelně, v kuchyni, na stěnách a leckdy i v obývacím pokoji.

Výhodou tohoto obložení je snadná údržba, pamatujte ale, že v Itálii je v létě mnohem tepleji než u nás a tak není divu, že je zde tento chladivý materiál hojně využíván.

V našem prostředí to s ní ale tolik nepřehánějte, na podlahu zvolte třeba klasické dřevěné parkety. Dlaždice uplatněte na stěnách, chodbách, na toaletě, v koupelně či ve sklepě.

Na výběru obkladů velmi záleží.  Volte slonovinový až béžový odstín s drobnými reliéfy a s antikizujícím vzhledem. Nebojte se mozaiky nebo pásových zdobení stěn. Pěkně bude vypadat i ornamentální neo-renesanční vzor.

Do kuchyně patří staré nádobí a dekorace z těstovin

Při zařizování kuchyně se nebojte starožitností, ty do interiéru skvěle zapadnou. Staré otlučené hrnce nebo proutěné ošatky se budou v italské kuchyni skvěle vyjímat.

Dobře budou vypadat i těstoviny ve vyšších sklenicích. V kuchyni navodí italskou atmosféru a poslouží jako levná a efektní dekorace.

V ložnici vsaďte na jednoduchost nábytku a na ornamenty. Díky nim bude interiér působit svěžeji a živěji. Pokud nemáte v lásce tapety, můžete zvolit praktické samolepy, díky kterým nijak nenarušíte povrch stěny.

Při zařizování interiéru dbejte hlavně na to, aby byl prostor vzdušný. Italské interiéry jsou prostorné a velkorysé, sluší jim vysoké stropy a křídlové dveře.

Pokud váš byt takový není, zkuste si pomoci zrcadlovým obložením stěn, které prostor opticky zvětší. Strop opticky zvýší i nařasené splývavé závěsy v tlumenějších barvách a světlá podlaha. Pokoj zvládne opticky zvětšit výmalba bílou barvou a světlý nábytek.

Nábytek vybírejte v bazarech

Oprýskaný starý nábytek z bazarů, který nemá výraznou cenu, nalakujte slonovinovou barvou. V interiéru udělá velkou parádu. Vybírejte vždy kusy s oblými tvary a s ornamentálním zdobením.

K mání jsou sice i nové historizující nábytkové kousky, většinou jsou ale kýčovité. Volte proto raději starý nábytek za rozumnou cenu a nebojte se jeho renovace.

S dekoracemi to obecně raději nepřehánějte a rozhodně se u nich vyhněte umělým materiálům a křiklavým barvám.

V italském interiéru vypadají dobře thonetky

Při výběru jídelních židlí zkuste vsadit třeba na klasické thonetky z ohýbaného dřeva. Ladné tvary budou italskému interiéru slušet.

Na jídelní stůl patří sněhobílý ubrus, velké svícny a kvalitní porcelán. Nesmí samozřejmě chybět velké sklenice na italské víno. Jak vybrat ty správné pro různé vinné nápoje se dozvíte zde. 

Anketa

Líbí se vám italský styl interiérů?
Ano
72,3 %
Ne
27,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2683 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám