Hlavní obsah

Vánoce s magickou atmosférou

Právo, Dana Jakešová

Parádní Vánoce chce mít asi každý. A k nim neodmyslitelně patří vánoční stromeček, který se na Štědrý den rozzáří v celé své kráse. Jak ho letos nazdobit? Podívejte se s námi na vánoční trendy, které vám pomohou vnést k vám domů sváteční náladu.

Foto: Hornbach

Severský styl dodá interiéru jedinečný nádech.

Článek

Češi vánoční tradice milují. Skoro každý touží po nazdobené domácnosti. Vločky, hvězdičky, lucerny, spousta světýlek, to vše k tomu patří.

To hlavní, co nesmí chybět, je ale vánoční stromeček. Ozdob je k dostání nepřeberné množství. Při zdobení tak můžete zcela popustit uzdu fantazii, nebo můžete zvolit klasiku či se naopak inspirovat módními trendy.

Třpytivé Vánoce

Bílá je dokonalou zimní barvou. K Vánocům jednoznačně patří. Interiér ale dokonale rozzáří, když ji spojíte s trendy stříbrnou. Je univerzální a lze ji kombinovat s dalšími barvami, přírodními či kovovými materiály.

Foto: Mountfield

Bílá se stříbrnou interiér doslova rozzáří.

Na zasněženém vánočním stromku si vykouzlíte atmosféru bílé země zázraků elegantními motivy labutí, mýtických jednorožců a baletek.

„Kombinujte matné či lesklé stříbrné ornamenty, řetězy, třpytivé šišky a zářivé mašle. Vytvoříte tak luxusní image a vnesete domů jedinečnou magii," říká Daniel Brychta z Hornbachu.

Slavnostní modrá

Modrá barva uklidní mysl i tělo. V kombinaci se zlatou nebo stříbrnou patří k osvědčené klasice. Nebojte se ale ani neobvyklých barev, jako je např. tyrkys. Zkombinujte jej třeba s křišťálovými koulemi a rampouchy.

„Pokud máte rádi přírodní materiály, tyrkysová fantasticky dodá vaší výzdobě jedinečný šmrnc,“ dává tip Daniel Brychta.

Foto: Ikea

Modrá barva je letos v kurzu.

Romantické odstíny růžové

Doslova módním hitem je růžová v různých odstínech. Vytváří okouzlující a sladkou atmosféru, díky níž se budete cítit jako uvnitř typické chaloupky.

Romantické růžové barvě dodáte luxusní nádech v kombinaci se stříbrem, perlami nebo krystaly.

Foto: Hornbach

Růžová vytváří okouzlující, romantickou atmosféru.

Absolutním hitem letošních svátků je ale růžová v kombinaci se svěží eukalyptovou. Pastelové barvy působí velmi jemně a stylově zároveň. Výborně vynikají na tradičních zelených stromcích, ale i na těch jemně zasněžených.

Návrat k tradicím

Vedle ovšem nešlápnete ani s klasikou. Naopak! Rok 2020 nám totiž přinášel jednu těžkou zkoušku za druhou. Také nás ale naučil více si cenit maličkostí v každodenním životě. Návrat k tradicím má proto tento rok o něco hlubší význam.

K letošním trendům tak patří i barva červená a staročeské slaměné ozdoby.

Foto: Mountfield

Vzbuzuje ve vás neobvyklá situace, které čelíme po celý letošní rok, nostalgii? Pak sáhněte při zdobení stromečku po staročeských slaměných ozdobách.

Když osvětlení, tak LED

Pochopitelně nezapomeňte ani na světýlka. A to nejen na stromeček. „Žhavým trendem posledních let je dekorativní LED osvětlení,“ říká produktová specialistka Mountfieldu Hana Sůrová.

„Samozřejmostí je pestrá nabídka LED řetězů určených jak do interiéru, tak do exteriéru, rozšířená o možnost ovládání mobilní aplikací. Oblíbené jsou i dekorace na baterie, které nepotřebují zapojení do elektrické sítě.“ A k dostání jsou i nejrůznější LED stromky, figurky, postavičky či domečky.

Stromeček: řezaný, nebo umělý?
Kdo šetří přírodu, zvolí stromek řezaný. Ano, čtete správně! Tvrzení, že umělé stromky šetří přírodu, bylo už dávno vyvráceno. Jak spočítali ekologové, umělý strom ušetří životní prostředí, pouze když ho majitelé budou využívat alespoň 20 let. A navíc, podle odborníků z Vídeňské univerzity spotřebuje výroba a distribuce jednoho umělého stromku víc kyslíku, než kolik ho dokáže vyprodukovat několik stovek živých stromků po celou dobu růstu. Umělé stromy se totiž vyrábějí z plastu, hliníku a dalších neekologických materiálů, přičemž putují z Číny do Evropy tisíce kilometrů. Zanechávají tak za sebou pořádně dlouhou emisní stopu, a to už vůbec nemluvíme o jejich obtížné likvidaci. Tzv. živé vánoční stromky se dnes pěstují v pravidelných řadách na speciálních farmách, kde na místo každého uříznutého hned přijde nová sazenice.
(Zdroj: Hornbach)

Anketa

Máte doma stromeček umělý, nebo živý?
Živý
69,3 %
Umělý
27,1 %
Pronajímáme si jej
0 %
Žádný
3,6 %
Celkem hlasovalo 218 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli čerstvým stromkům si lidé přivstali

Původně měl Aleš Jarošík otevřít bránu své plantáže s vánočními stromky ve Vratimově u Ostravy v sobotu v devět hodin. Jenže kvůli řadě zákazníků, která se...

Výběr článků

Načítám