Hlavní obsah

V této čtvrti města je šedá na domech zapovězena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát se vyhledávaným cílem turistů je přáním a záměrem nejednoho města i vesnice. Každý na to jde ale jinak. Podívejte se, jak to vymysleli v jedné ze čtvrtí města Malang na východě ostrova Jáva v Indonésii.

Indonéská „duhová“ vesnice hraje všemi barvamiVideo: Reuters

 
Článek

Všemi barvami hýřící fasády domů ve čtvrti Jodipan v indonéském městě Malang jsou důkazem toho, že když se místní komunita rozhodne něčeho dosáhnout a dobrou vůli k tomu má většina, tak se takový záměr může podařit, i kdyby na počátku vypadal sebebláznivěji.

Obyvatelé místní komunity přemýšleli nad tím, jak do své části města nalákat více turistů. Žádná památná historická budova tu ale nestojí. Také žádný výjimečně krásný krajinný útvar tu k mání není.

Titanic plavící se mezi mraky je novou ozdobou města, které si potrpí na syté a jásavé barvy

Tipy a trendy

Dotyčná čtvrť není ani výspou moderní architektury nebo finančním centrem města. Řešením tohoto oříšku se tak ukázala tvořivost místních. Využili projektu místní vlády na podporu a rozvoj komunit a nechali se inspirovat stejným projektem, který se podařilo realizovat ve střední části ostrova Jáva ve městě Semarang.

Tam v roce 2017 vznikl duhový zábavní park s názvem Duhová vesnice neboli Kampung Pelangi, a jak tehdy upřesnil web Architectural Digest, tamní proměna se neomezila jen na prosté natření domů, ale také na důkladné vyčištění ulic a fasád před vlastními nátěry. Na každý z domů tam pak použili alespoň tři barvy.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Duhová vesnice neboli Kampung Pelangi ve městě Semarang.

Ve městě Malang se v tomto ohledu vydali střídmější cestou a snaží se držet pravidla, že co dům, to jedna barva. I tak díky tomu čtvrť na první pohled vytváří veselou mozaiku.

A ač to zní neuvěřitelně, čtvrť Jodipan si skutečně získala velmi rychle oblibu na sociálních sítích a opravdu se stala prominentní turistickou atrakcí Malangu.

Anketa

Líbilo by se vám, kdyby se obec, v níž bydlíte, také proměnila v duhovou vesnici?
Ano, to by bylo hezké.
35,8 %
Asi bych si na to po čase zvykl/a.
4,8 %
Nevím, to si vůbec neumím představit.
3,1 %
Spíš asi moc ne.
10,9 %
Jenom to ne!
45,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 293 čtenářů.

Spanilá jízda duhové víly pokračuje! V Gloucesteru přibyla další ulice hrající všemi barvami

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Cestovní kanceláře a agentury

Reklama

Související témata:
Barevné budovy
Barevné fasády

Související články

Výběr článků

Načítám