Hlavní obsah

Titanic plavící se mezi mraky je novou ozdobou města, které si potrpí na syté a jásavé barvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se v médiích objeví zmínky o novém architektonickém počinu v bolivijském městě El Alto, zkušení už tuší, že rozhodně nepůjde o nějakou všední a nenápadnou záležitost. V El Altu totiž platí nepsané pravidlo, že barev a křiklavosti není nikdy dost. A přesně to se týká i nejnovější nástavby na místní výškové budově. Má podobu zaoceánské lodi, která jako by se plavila mořem okolní zástavby.

Na střeše výškové budovy v bolivijském El Altu vyrostla loď, která se „plaví“ nad městemVideo: AP

 
Článek

Bolivijské El Alto patří k nejvýše položeným městům světa. Rozkládá se v nadmořské výšce 4150 metrů nad mořem, a tak se jeho architektonická novinka při správném počasí doslova plaví mezi mraky.

Jde totiž o nástavbu na místní výškové budově, která má podobu zaoceánské lodi. Jejím autorem je místní architekt Freddy Mamami, jenž je podobně výraznými a barevně velmi pestrými projekty známý. Navrhuje stavby typu, jemuž místní říkají cholety. To je termín složený ze dvou slov - cholo, označující míšence, ale také Peruánce, Bolivijce a další obyvatele Jižní Ameriky, a chalet, což anglicky značí chatu či domek.

Cholety v současnosti představují plnohodnotný styl novoandské architektury, který právě v El Altu vznikl. Charakteristické jsou pro ně výrazné barevné fasády, jejichž motivy velmi často odkazují k předkolumbovské kultuře tamní oblasti.

Pro domy ve stylu nové andské vlny není barev nikdy dost

Tipy a trendy

V tomto případě se ale Mamami pustil na trochu neznámou půdu. V rozhovoru pro agenturu AP k tomu říká: „Toto je nová fáze v mé práci. Je to nová etapa, ve které se věnuji cestovnímu ruchu, místnímu i zahraničnímu.“

„Turisté vždy navštěvovali cholety. Cizinci k nám přijíždějí, aby se dozvěděli trochu více o tom, co děláme a co jsme inovovali, a kromě toho, co tento typ architektury znamená,“ vysvětluje.

Jak upřesňuje místní web La Razón, nástavba v podobě lodi vznikla na 11podlažní budově Crucero de los Andes (Plavba Andami), která stojí v komerčním centru města. Jde o čtyřpodlažní nástavbu vybudovanou na střešní terase domu, která slouží jako butikový hotel zaměřený především na zahraniční turisty toužící bydlet ve výjimečném prostředí s výjimečnými zážitky.

Loď, jíž místní někdy přezdívají Titanic, má svým designem pomoci obnovit a připomenout kulturu Tiwanaku (bývalé město v Andách z předkolumbovské éry). Má i kapitánský můstek, včetně velkého kormidla, do jehož středu je vyryta stylizovaná podobizna boha Inti (Slunce), jehož obraz je pak vymalován i na fasádě domu.

V nejvyšším podlaží hotelu je umístěna restaurace nabízející nádherný výhled na město a zasněžené hory. V hotelu je rovněž velký společenský sál a umělecká galerie.

„V tradičním choletu je nejvyšší část vyhrazena pro majitele. Nejlepší místo, odkud lze vidět západ slunce, a nejlepší výhled mají majitelé. V tomto případě jsme to ale chtěli otočit a dát příležitost všem. Chtěli jsme, aby si návštěvníci mohli nádherný výhled na toto velmi příjemné město užít,“ vysvětluje majitel budovy, 43letý podnikatel Víctor Choque Flores.

O tom, na kolik ho nástavba v podobě lodi vyšla, ale hovoří nerad. „Je jasné, že to něco stálo. Slunce také nezakryjete jedním prstem,“ usmívá se šalamounsky.

Anketa

Líbil by se vám podobný dům ve vašem městě?
Ano, líbil.
28 %
Nevím, neumím si to u nás představit.
6 %
Ne, nelíbil.
66 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 168 čtenářů.

Domy ve stylu Transformers vzbuzují nadšené reakce i odpor

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Ameriky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám