Hlavní obsah

V pražském Břevnově roste dům velmi netradičních tvarů, má své příznivce i odpůrce

Novinky, Kristýna Léblová, emi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Břevnově se necelé tři roky realizuje stavba netypických tvarů, mnoha lidem připomíná zvětšený golfový míček. Podle architekta Petra Schwarzbecka majitel nikam nespěchá a dává si záležet na výběru dodavatelských firem. Novinky měly možnost se podívat dovnitř. Zajímavostí stavby jsou vysoké stropy či úchvatné výhledy, dům si už nyní našel své příznivce, stejně jako odpůrce.

Netradiční dům v Břevnově má čtyřmetrové stropy a horní patro s VIP koupelnouVideo: Novinky

 
Článek

Rodinný dům se staví v ulici U Ladronky ve starší vilové zástavbě. Architekti z ateliéru Blackback nejdříve předkládali majiteli standardní návrhy domu. Když ale klient stále nebyl spokojen, popustili uzdu fantazii.

„Po půl roce jsme se po vzájemném dlouhodobějším poznávání rozhodli představit klientovi objekt trochu expresivnějšího charakteru. K našemu milému překvapení jsme dostali zelenou a nastal další půlrok velmi intenzivního modelování hmoty objektu zevnitř i zvenku,“ vzpomíná na začátky stavby architekt.

Dům projekčně vznikal dva roky. Celkově prošli architekti s klientem 13 variant projektu, vznikly tři fyzické modely.

Foto: Novinky

stavba na Břevnově - Ladronka

Důmyslná okna

Stavba je navržena jako jednoduchá krystalická hmota a je inspirovaná českým kubismem. Otvory na fasádě jsou pečlivě umístěny tak, aby se dovnitř dostalo co nejvíce světla, protože je dům otočen dvorem na sever a jižní fasádu má k ulici.

„I když otvory vypadají velmi expresivně, věřte, že jsou důmyslně vyřešeny tak, aby do domu prošlo co nejvíce světla,“ vysvětlil architekt.

Interiér bude více funkční, extravagance exteriéru se na něm podle architekta ale rozhodně podepíše. Zejména v dětských pokojích a dolních částech domu. Právě interiéru se nyní chce firma i klient více věnovat. Budou například řešit otázky materiálů.

Zajímavosti

V nejvyšším patře bude pouze manželská ložnice a koupelna s obrovskou vanou a úchvatným výhledem na Prahu. O patro níže je navržen hostinský pokoj, dva dětské pokoje a koupelna, v přízemí pak obytný prostor s kuchyní a schodišťovou halou.

Foto: Novinky

Majitel domu měl specifické přání a to vysoké stropy.

Ačkoli uvnitř zatím vládne betonová šeď, dům i tak fascinuje svou světlostí a prostorností. Na přání klienta jsou v domě vyšší stropy.

„Klient je vyšší postavy a jeho přání jsme mu splnili. Jsou tady téměř čtyřmetrové stropy,“ dodává architekt k interiéru s tím, že standardní výšky stropů jsou okolo 2,6 metru.

Vytrvalost

Stavební povolení na dům získal majitel již před čtyřmi roky. Hotový ale podle Schwarzbecka zatím stále není, a to kvůli betonové skořepině.

„Není snadné na trhu sehnat firmu s takovými kvalitami, aby byl dům snadno realizovatelný, a klient chce, aby dílo bylo dobře provedeno. To znamená, že se muselo čekat, než se taková firma našla,“ dodává architekt.

Majitel prý ale nikam nepospíchá, chce, aby byl dům dokonalý ve všech detailech, a rád si na něj počká.

Foto: Novinky

Od stavebního povolení uplynuly dohromady už čtyři roky.

Na stavbu má okolí různé názory. Některým přijde, že se styl stavby do ulice se starými domy nehodí. Na druhé straně sdružení pro udržení hezkého historického Břevnova Tejnka se stavbou problém nemá.

„Ač vypadá tak, jak vypadá, svým hřebenem a uliční římsou ctí prostředí, které tady je. Je tam jednoznačně vidět reminiscence na tři štítky, které vidíte za námi na domech,“ říká o umístění stavby architekt Schwarzbeck.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Dům by měl být hotov zhruba za 1,5 roku. Jeho cena se zatím odhaduje mezi 15 až 20 milióny korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám