Hlavní obsah

V mladoboleslavské věznici „seděl“ Tom Cruise i Ivan Trojan. Teď zde vzniknou byty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Mladoboleslavská věznice postavená za první republiky si prošla bohatou historií. Na přelomu tisíciletí si ji oblíbili filmaři – Tom Cruise zde natáčel Mission: Impossible, lokaci využil i český Šarlatán. Objekt ale brzy strhnou a na jeho místě vznikne přes 200 bytů. Než věznice půjde k zemi, prohlédněte si její působivé interiéry v reportáži.

V mladoboleslavské věznici „seděl“ Tom Cruise i Ivan Trojan. Teď zde vzniknou byty a veřejný prostorVideo: Novinky

 
Článek

Bývalá věznice v Jičínské ulici sloužila od roku 1928 bezmála třicet let svému původnímu účelu.

„Objekt naprojektoval František Janda v roce 1923. V roce 1928 byla dokončena realizace a od té doby sloužil svému účelu využití, pro který byl realizovaný, což je věznice. Od roku 1955 do roku 1995 to sloužilo jako archív ministerstva vnitra. Po roce 1995 to přešlo do užívání ministerstva spravedlnosti, to hledalo formu využití. To se bohužel nepodařilo. Protože revitalizovat objekt takového založení prostě není jednoduché,“ připomíná historii objektu Pavel Vecán ze společnosti Swietelsky Real Estate.

Foto: Novinky

V místech věznice natáčel Tom Cruise nebo Ivan Trojan.

20 let objekt chátral

Od roku 1995 budova dvacet let chátrala. V roce 2016 ji koupila firma Aréna Mladá Boleslav a začala ji pronajímat filmovým společnostem. Nebylo to ale poprvé.

Už od přelomu milénia lákala bývalá věznice filmaře z celého světa. Tom Cruise zde natáčel legendární snímek Mission: Impossible, prostory využil i oceňovaný český film Šarlatán s Ivanem Trojanem.

V Praze získalo stavební povolení nejvíc bytů za patnáct let

Ekonomika

Točily se zde i další filmy - Jedna ruka netleská, Kájínek, Lidice nebo seriály České století či Případy prvního oddělení.

Patrně prvním filmem, jehož některé záběry vznikaly právě v areálu mladoboleslavské věznice, byla ovšem už v roce 1977 legendární krimikomedie Adéla ještě nevečeřela.

Byty jsou potřeba

Protože objekt bývalé věznice nadále chátrá, půjde k zemi. Architektonická kancelář Casua v něm plánuje výstavbu komplexu s asi 220 byty a také kavárnami a restauracemi.

Foto: Swietelsky Real Estate

Místo věznice se postaví byty a veřejný prostor.

„Byty jsou potřeba, takže tady vznikne objekt, který bude mít v přízemí občanskou vybavenost. Bude tu čtrnáctipodlažní věž, která bude v podstatě takovým signálem podél Jičínské ulice. A od věže se odvine zástavba dvora, který bude navazovat na přilehlý soud,“ vysvětlil Novinkám architekt Oleg Haman ze společnosti Casua s tím, že dvůr má sloužit právě veřejnosti, jež zde získá nové rekreační prostory.

„Podél ulice Jičínská se rozšíří městský prostor, protože dnes tady opravdu nikdo nechodí,“ poznamenává Haman.

„Postaví se tady pěší propojení do ulice Viniční, čímž vznikne příčné propojení pozemku. Na to lidé nejsou zvyklí.“

Areál se otevře veřejnosti

Celý areál bývalé věznice a přilehlých kasáren je aktuálně uzavřený, díky výstavbě se otevře veřejnosti.

Pražské části mění výrazně svou tvář. Jak bude vypadat Smíchov a Žižkov

Bydlení

Nové byty mají být hotové do roku 2026, část má být nájemních, zbytek je určen na prodej. O přesném poměru ještě není rozhodnuto. Nová obytná zóna se neobejde bez parkoviště, které nabídne 300 parkovacích stání.

Ačkoli věznici kvůli výstavbě bytů čeká demolice, na místě proběhne digitální mapování a historický průzkum. Ten určí prvky, které stavební firma zachová, případně přenese do nových prostor.

Po dohodě s Muzeem Mladoboleslavska se také v přízemí objeví připomínková plaketa o historii místa, její podoba ale ještě není určena.

Anketa

Máte ve své obci také chátrající objekt, na jehož místě by bylo lépe postavit byty?
No jeje! Hned několik!
67,7 %
Ano, máme.
11,9 %
To vůbec netuším...
4,3 %
Ne, nic chátrajícího tu nemáme.
16,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 722 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám