Hlavní obsah

V kuchyni vsaďte na dokonalou harmonii dřezu a baterie

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výběr je velké množství dřezů a baterií, takže zvolit tu správnou kombinaci může být náročné. Proto většina výrobců nabízí ideálně sladěné sety skládající se právě z kuchyňského dřezu a baterie.

Foto: Grohe (3x)

Páková nerezová baterie Eurosmart, chromový povrch, jednootvorová s keramickou kartuší a vytahovací duální sprškou s přepínáním mezi normálním a sprchovým proudem, vybavena rychlomontážním systémem, cena 2259 Kč.

Článek

Dřezy jsou obvykle navrženy tak, aby se staly součástí dokonalé kombinace. Nejen že se hodí do každého interiéru, ale dají se také esteticky a funkčně zkombinovat s kuchyňskými bateriemi. Přitom výsledek vždy nabídne dostatečně komfortní rozměry.

Foto: Ikea

Kuchyňská mísící baterie Insjön v mosazné barvě. Díky své výšce praktická na oplachování velkých hrnců. Cena 1990 Kč.

Foto: Grohe

Zedra, stojánková dřezová baterie s vytahovací sprškou spojuje praktičnost s elegancí. Sprcha je vydatným pomocníkem při každodenním použití, cena 9704 Kč.

Standardní výbavou každého kuchyňského dřezu od renomované firmy, ať už kompaktního, dvojitého nebo elegantně vestavného, je rychlá montáž a možnost levostranného nebo pravostranného natočení.

Instalace dřezu je tak maximálně praktická a jednoduchá. Předností moderních dřezů jsou speciální funkce jako potlačení hluku či automatický odtok, díky němuž nemusíte po vypouštění sahat do špinavé vody.

Foto: Grohe

Dřezová baterie stojánková Foot Control Essence s vytahovací sprškou, se dvěma proudy. Spuštění a vypnutí proudu vody lze ovládat nohou, cena 9989 Kč.

Foto: Ikea

Pochromovaná kuchyňská mísicí baterie Glittran pomáhá snížit spotřebu vody a energie, vydrží umývat a oplachovat nádobí mnoho let. Cena 2490 Kč.

Tvar a materiál

Vyplatí se, když si důkladně promyslíte tvar. Dřez by měl být praktický i elegantní. V oválném a kulatém dřezu se obtížně omývají velké mísy, pečicí plechy, pánve wok i těžké litinové pánve.

Hranatý dřez má tradiční tvar, který se osvědčil. Je široký, hluboký a dost mohutný.

Foto: Ikea

Vestavěný dřez Boholmen z nerezavějící oceli, který je hygienický, pevný a odolný a snadno se čistí. Záruka 25 let, výška 15 cm, průměr 45 cm, cena 999 Kč.

Nerezové dřezy s čistými liniemi a praktickými tvary jsou elegantní. Vytěsnily smaltované dřezy, citlivé na odštípnutí nebo poškrábání. Na trhu se objevují v různé síle (0,6 - 1,2 mm), čím silnější ocel, tím je kvalitnější, ale i dražší.

Jsou k dostání v leštěné nebo dekorativní matné povrchové úpravě. Mají kartáčované či tkané struktury, které jsou odolnější vůči mechanickému poškození.

Foto: Blanco

Nerezový dřez Andano XL 6 S-IF Compact, cena 14 490 Kč a baterie Culina-S Mini chrom, cena 9290 Kč.

Foto: Blanco

Nerezový dřez Etagon 700 IF/A (15 990 Kč) a baterie Panera-S nerez masiv, výsuvná sprcha, cena 19 490 Kč.

Granitové dřezy se vyrábějí z kompozitních materiálů, které obsahují cca 80 % drcené žuly. Jsou vysoce odolné proti nárazu, poškrábání, lomu při stárnutí, špíně, chemickým činidlům a vysokým teplotám, krátkodobě až do 280 °C.

Vynikají spektrem barevných odstínů umožňujících dřez, vodovodní baterii a zbytek kuchyně perfektně sladit.

Foto: Blanco

Dřez Faron XL 6 S materiál Silgranit®PuraDur®, barva jasmín, cena 9990 Kč a baterie Livia-S mangan, s výsuvnou sprchou, cena 15 990 Kč.

Dřezy ze syntetického materiálu s příměsí skelných vláken jsou o něco levnější, ale se srovnatelnými vlastnostmi. Dostupné jsou také v několika barvách, tvarech a variantách - s odkapem, vaničkou, dvoudřezem aj.

Foto: Ikea

Hällviken vestavěný dřez s odkapávačem, v bílé, směsi křemene, záruka 25 let, velikost 100 x 50 cm, cena 5190 Kč.

Keramické dřezy lze umístit do rustikální kuchyně, stejně jako do moderní. Vynikají stálobarevností v celém řezu, v čase neblednou a uchovávají si stále stejný vzhled. Jsou odolné vůči běžným čisticím prostředkům, chemikáliím či kuchyňským bělidlům. I když jsou odolné proti nárazům, vyžadují ohleduplné chování.

Foto: Blanco

Keramický nástavný dřez Panor 60, barva zářivě bílá, cena 13 990 Kč, a baterie Tradon chrom, cena 7690 Kč.

Foto: Blanco

Keramický dřez Etagon 500-U v zářivě bílé barvě, cena 16 890 Kč a baterie Linus-S s výsuvnou sprchou, zářivě bílá, cena 9280 Kč.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Víte, že...

Výběr dřezu závisí na velikosti skříňky, v níž bude umístěn? Na trhu je škála dřezů do skříní od 30 do 100 cm a také typy určené do rohových skříněk.

Dřezy jsou vybavené doplňky: miskami, košíky, prkénky, odkapávači, dávkovači saponátů i excentrickým ovládáním výpustí.

Prodávají se dřezy zápustné, samonosné pod a nad deskou v různých hloubkách, tvarech a velikostech.

Výběr dřezu by měl být maximálně funkční vzhledem k vybavení kuchyně, její velikosti a potřebám rodiny.

I když máme v kuchyni myčku, bez dřezu se neobejdeme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám