Hlavní obsah

Útulná středověká pevnost stojí uprostřed rezidenční čtvrti

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi málokoho zaskočí název této stavby, jež více než rodinný dům připomíná středověkou pevnost. Její autoři, architekti z vietnamského studia Vo Trong Nghia Architects, ji nazvali prostě: Stone house, tedy Kamenný dům. Ovšem oč chladnějším a nedobytnějším dojmem působí při pohledu zvenčí, o to teplejší a vstřícnější je jeho dřevem vykládaný interiér.

Foto: Hiroyuki Oki

Kamenný dům se od svého poklidného okolí rezidenční čtvrti nemůže snad odlišovat více.

Článek

Tento objekt, vystavěný na zhruba oválném půdorysu, je možné objevit v tiché rezidenční čtvrti vietnamského města Dong Trieu, na cestě z Hanoje do zátoky Ha Long (někdy zvané Dračí zátoka). Zvedající se zelená střecha a stěny obložené zasmušile šedomodrým kamenem vytvářejí prostředí, které se výrazně odlišuje od svého okolí.

Foto: Hiroyuki Oki

Dvorek je plný zeleně.

Foto: Hiroyuki Oki

Kámen, dřevo, sklo a příroda

Místnosti stavby se obtáčejí kolem dvorku ve tvaru elipsy, přičemž jeden na druhý navazuje jako články těla housenky. Hlavní trasa domu kopíruje přirozeně obvod dvorku a po vystoupání do horního patra pokračuje pak dál po zelené střeše až na nejvyšší bod domu, který je jeho koncem. Díky neobvyklému tvaru leží všechny místnosti domu prakticky v jedné linii.

Foto: Hiroyuki Oki

Obývací zóna

Foto: Hiroyuki Oki

Pohled z obýváku do jídelny

Zelená střecha funguje jako zahrada propojující exteriér s interiérem. Přestože to může zvenčí vypadat tak, že obyvatelé domu žijí v uzavření své pevnosti, oni sami si naopak užívají pocitu provázanosti s okolní přírodou a těší se během roku z jejích pravidelných proměn.

Foto: Hiroyuki Oki

Jídelna

Foto: Hiroyuki Oki

Pocit provázanosti s vnějším světem je v domě přítomný na každém kroku.

Protože jsou zdi domu na mnoha místech zaoblené, bylo třeba deset centimetrů vysoké obklady z kamene skládat s velikou pečlivostí, aby fasáda působila příjemně hladkým dojmem.

Foto: Hiroyuki Oki

Podobně, jako další prvky interiéru, také schodiště je dřevěné.

Foto: Hiroyuki Oki

Studovna dětí

Autoři se pro kámen v kombinaci se zelenou střechou rozhodli záměrně. K této volbě poznamenávají: „Masivní textura vzbuzuje dojem jeskyně a dotaženo ještě dál, dům pak připomíná primitivní obydlí z doby kamenné.“ V milovnících středověku pak může Kamenný dům vyvolávat i představu středověké pevnosti ukryté kdesi v lesích.

Foto: Hiroyuki Oki

Druhé podlaží

Foto: Hiroyuki Oki

Zelená střecha je volným pokračováním interiéru domu.

Foto: Hiroyuki Oki

Pohled ze zahrady na zadní fasádu domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bydlení v pyramidě aneb Sám sobě faraónem

Využívání pyramid pro nejrůznější očistné procesy, ale i jako obytných prostor není u nás ani ve světě ničím novým. Zatím se však tento směr příliš neposunul...

Výběr článků

Načítám