Hlavní obsah

Utajené lůžko se skrývá v rozkládací sedačce

Právo, Gisela Růžičková

Rozkládací sedací soupravu oceníme minimálně ze dvou důvodů. Utajené lůžko využijeme v malém bytě bez ložnice, ale ocení ho také hosté, kteří se zdrží na jednu či více nocí. Výhodou takové sedačky je, že se ráno složí a ve vteřině je uklizeno.

Foto: WWW. SOFAGALLERY. CZ

Rozkládací designová sedačka BIBLIO (čtyřmístná rohová sestava od 76 000 Kč, podle potahu) v sobě ukrývá malou knihovnu a další úložné prostory. Nosné díly jsou z bukového dřeva.

Článek

Jak se orientovat při výběru rozkládacích sedaček, když se náhradní lůžka skrývají v různých variacích sedacího nábytku?

Měli bychom se řídit hlavně způsobem užívání pro každodenní, či příležitostné spaní a důležitá je i velikost místnosti, kde bude sedačka stát. Teprve pak se budeme zabývat volbou tvaru a rozměru, celkovým vzhledem a potahovým materiálem.

Foto: TORRIMEX

Pohovka Maritt vhodná k dennímu spaní (od 24 200 Kč podle vybraného potahového materiálu) nabízí rozměry 211/89/100 cm a plochu pro spaní 200x151 cm.

Výběr ovlivní i cena. Ale v případě, že budeme skryté lůžko používat každý den, šetřit bychom neměli! Hodnotný spánek vyžaduje kvalitní a hygienicky nezávadné lůžko, široké 90 cm, které by se mělo snadno udržovat. K dostání jsou různé typy, máme-li v rodině alergika, k dostání jsou i antialergické materiály.

Vhodné umístění sedačky

Dostatek času věnujeme umístění rozkládací sedací soupravy. Víceúčelové sedací soupravy samozřejmě přizpůsobíme prostoru, který máme k dispozici. A jestli budeme používat skryté lůžko každý den, vybereme takové místo, abychom nemuseli při rozkládání manipulovat s ostatními kusy nábytku v místnosti. Už proto se vyplatí koupě sedací soupravy vybavené jednoduchým rozkládacím mechanismem. Chceme-li se cítit dobře a bezpečně a vidět na příchozí, umístíme pohovku ke stěně proti dveřím a trochu dál od okna.

Foto: WWW. INTERIERY-SESTAK. CZ

Rozkládací pohovka Eleonora (od 45 000 Kč) pro časté spaní má dokonalý patentovaný rozkládací mechanismus a speciálně konstruovanou matraci, které zaručují odolnost při každodenní manipulaci i pohodlné spaní.

Spánek každý den

Kupujeme-li rozkládací sedací soupravu s tím, že budeme využívat integrované lůžko každý den, pak musíme mít na alternativní postel mnohem vyšší nároky minimálně ze zdravotních důvodů.

Foto: BOCONCEPT

Rozkládací sofa Melo (29 990 Kč) s rozkladem na lůžko a s nastavitelnou lenoškou.

Modely pro každodenní spánek nabízejí pro každý účel jiné matrace, tedy sezení na samostatných sedácích a spaní také na jiné matraci.

Foto: DECOLAND

Rozkládací dvojsed Parker (cena od 78 430 Kč), se speciálním rozkládacím mechanismem Lampolet s dlouhou životností, design Alessandro Eli, vyrábí Milano Bedding, prodává DECOLAND.

Z jakých materiálů jsou matrace vyrobeny? Standardní modely mají sedáky vyplněné molitanem nebo polyuretanem, kvalitnější typy jsou vybaveny pružinami, jež zaručují kvalitní spánek.

Příležitostné spaní

Vysoké nároky nemusíme mít na lůžko určené pro příležitostné spaní nebo pro půlhodinový spánek po obědě. K těmto účelům postačí třeba jednoduché sofa s možností sklopení postranic a opěradla, čímž získáme dostatečný prostor na ležení.

Na lůžko pro jednoho jdou snadno změnit i některá víceúčelová křesla.

Foto: RESA

Rozkládací pohovka Aljaška (122x104 cm) s kovovou, částečně viditelnou konstrukcí nabízí zajímavé řešení do pracoven, studentských pokojů, ale i malometrážních bytů.

Při výběru rozkládacích pohovek se zaměříme zejména na snadnou manipulaci při rozkládání.

Foto: KIKA

Rozkládací pohovka FRED (19 990 Kč) včetně lůžka, plocha lůžka 188x145 cm, pružinová matrace, potahová látka B Dance, barva: šedá 84, š/v/h:205x87x100 cm.

Praktické jsou sedačky vybavené clic-clac systémem, který dokáže náhradní lůžko rozložit zatáhnutím za přední část.

Foto: POLSTRIN

Pohovka PERGAMON (od 35 680 Kč) je určena i pro trvalé spaní. Kvalitní rozkládací mechanismus, v němž je uložena pružinová matrace, vyniká snadnou manipulací. Díky nabídce různých velikostí matrací a dílů se hodí do každého prostoru.

Stejně účelné a osvědčené jsou sklápěcí či rozvíjecí systémy.

Foto: TORRIMEX

Model Dallas nabízí mnoho sestavných elementů, z nichž lze sedací soupravu složit téměř do jakéhokoli rozměru. Součástí jsou polohovatelné hlavové opěrky a područky, konstrukce z masivního dřeva, sedáky vyplněné studenou pěnou na vlnovcových pružinách.

Foto: WWW.INTERIERY-SESTAK.CZ

Pohovka Primafila (od 45 000 Kč, podle druhu potahové látky) se rozkládá tak, že se překlápí - má oddělenou sedací část od matrace. Ta je složena pod sedákem a přístup k ní je pouze po rozložení.

Foto: POLSTRIN

Trojmístná pohovka Senso (37 910 Kč) myslí i na domácí mazlíčky. Ti na pohovku samozřejmě nesmějí, i když odkládací prostor vedle pohovky může sloužit jako psí místečko. Rozměry: 264x90x78 cm, výška sedu 38 cm.

Foto: FORLIVING.CZ

Rohová sedací souprava Ferrara (24 145 Kč) poskytuje maximální pohodlí díky nastavitelným opěrkám a možnosti rozložení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám