Hlavní obsah

Úložné prostory v kuchyni poskytují dokonalý komfort a přehled

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořídit si novou kuchyň je poměrně nákladná záležitost. Proto se vyplatí předem vše pořádně promyslet, zejména úložné prostory, které úzce souvisejí s jednotlivými kuchyňskými zónami. Později bychom jen těžko cokoli měnili.

Foto: IKEA

Podložka na kořenky Varieta (69 Kč), ale i stojan pro přehledné umístění nožů (349 Kč) nebo stojan na pokličky (129 Kč), vše určené pro zásuvku Rationell, jsou umístěny v zásuvce pro snadnou přehlednost a dostupnost.

Článek

Před tím, než se rozhodneme pro nové uspořádání kuchyně, podřídíme kuchyň osobním potřebám. Jiné požadavky bude mít rodina s dětmi, jiné dvoučlenná domácnost. Abychom nezjistili pozdě, že skutečně potřebujeme více místa pro ukládání věcí, poradíme se v některém z kuchyňských studií.

Více místa pro ukládání věcí získáme díky výsuvům a plnovýsuvům s vyššími zadními stěnami, širším skříňkám, ale hlavně rozdělením kuchyně na jednotlivé zóny: zásoby, ukládání, mytí, příprava, vaření/pečení. Tím získáme lepší přístup k věcem, zkvalitníme a hlavně zkrátíme také pohyb po kuchyni.

Potraviny patří do zásob

Do skříněk a výsuvů v zóně zásoby uložíme věci určené ke spotřebě. Jde především o potraviny a další ingredience, které potřebujeme pro vaření a pečení, a které musíme opět nahradit novými. Jsou to hlavně nechlazené i chlazené potraviny. Proto patří do této zóny i mrazák a lednice.

Foto: NADOP

Kuchyně Valencie v matném laku s kovovým vzhledem v kombinaci s atraktivní dýhou navozuje útulný a přitom luxusní dojem. Důmyslná potravinová skříň se skrytými dveřmi v bočnicích usnadňuje práci a přehled, přitom otevřené dveře nepřekáží.

Je důležité vědět alespoň přibližně, kolik úložného prostoru v zóně zásob potřebujeme a tento požadavek náležitě zohledníme při plánování. Variabilní vnitřní dělení skříněk a výsuvů zajistí pořádek a vyšší přehlednost.

Foto: KUCHYNĚ GORENJE

Kuchyně Rea z řady Modern je vybavena boční potravinovou skříňkou se skrytou zásuvkou.

Pomůcky pro přípravu

V této zóně ukládáme kuchyňské pomůcky nutné pro přípravu pokrmů. Zahrnujeme sem i otevřená balení potravin či nebalené potraviny, s nimiž při přípravě jídla pracujeme nejčastěji.

Foto: IKEA

Pro zásuvku Rationell je určený i příborník (249 Kč) o šířce 40 cm, umožňující optimálně využít daný prostor.

Patří sem zpravidla chléb, káva, čaj, kakao a další potraviny jako cornflakes a müsli, ale i konzervy, těstoviny, rýže a přílohy, hotové produkty, cukr, mouka a krupice, chlazené potraviny (v mrazáku a lednici), různé pamlsky.

Dále sem patří pracovní příbory a pomůcky, jako prkénka na krájení, ocet, olej, omáčky, koření, pracovní misky či kuchyňská váha.

Foto: IKEA

Kuchyňský servírovací stolek Raskog v tyrkysové barvě (1290 Kč) má pevnou konstrukci a čtyři kolečka usnadňující přesun vozíku kamkoli, kde je právě potřeba. Díky svým drobným rozměrům se vejde i do úzkých prostor.

Hlavní pracovní plocha mezi dřezem a sporákem v zóně přípravy by měla být dostatečně dimenzována a dobře osvětlena. Minimální doporučená šířka pracovní plochy je 90 cm.

Dobře navržené výsuvy ve spodní skříňce nám usnadní přístup k věcem a potravinám, s nimiž potřebujeme pracovat.

Ukládání používaných věcí

V této zóně máme hlavně předměty používané při práci v kuchyni a rovněž věci určené ke spotřebě. Jsou to kuchyňské potřeby, nádobí a skleničky.

Foto: KUCHYNĚ GORENJE

Kuchyně Kira v barvě polární modrá s originálními zaoblenými liniemi, odpovídajícími nejmodernějším trendům, skrývá dostatečné množství úložných prostor.

Z pohledu ergonomie je účelné mít často používané nádobí uložené ve výsuvech spodních skříněk, nikoli ve skříňkách horních.

V této části kuchyně proto ukládáme jídelní příbory, jídelní nádobí, kávové servisy, skleničky, dezertní misky, dózy na potraviny, drobné předměty (občas používané malé elektrospotřebiče).

Foto: KUCHYNĚ HANÁK

S plnovýsuvy kuchyně Line Violeta máme dokonalý přehled o celém obsahu zásuvky a pohodlně dosáhneme na všechny uložené předměty.

V zóně ukládání máme skoro třetinu všech používaných kuchyňských předmětů. Proto je důležitý pohodlný přístup k nim ve spodních a horních skříňkách. Kromě toho je výhodné tuto zónu naplánovat v blízkosti myčky a dřezu, abychom při uklízení umytého nádobí z myčky ušetřili zbytečné přecházení po kuchyni.

Často používané předměty ukládáme zásadně ve snadno a rychle dostupných výsuvech přímo pod pracovní deskou, a také v první úrovni horních skříněk.

Foto: NADOP

Lakovaná kuchyně Mystic v příjemných hnědých odstínech laku má ostrůvkové vaření a barový pult. V kuchyni je za dvířky schovaná prostorná spíž. Spotřebiče jako trouby a myčka jsou vyvýšené, aby umožňovaly pohodlnou obsluhu.

Méně používané věci se ukládají nad a pod touto oblastí. Zřídka používané předměty naproti tomu putují do nejvyšší úrovně horních skříněk a do nejnižší úrovně spodních skříněk, což nám při každodenní práci v kuchyni ušetří čas.

Dvířka ve spodních skříňkách jsou z hlediska ergonomie nevhodná: uložené předměty musíme pracně hledat, protože nemáme o obsahu skříňky přehled. Musíme se k nim shýbat, případně část obsahu skříňky vyndávat, abychom se dostali k hůře dostupným předmětům, uloženým hluboko vzadu.

Foto: IKEA

Série Grundtal skládající se z nástěnných polic, magnetických lišt, tyčí a nádob z nerezové oceli (od 99 Kč) ušetří místo na pracovní desce a hodí se do každé kuchyně.

Myčka nádobí a dřez

V centru zóny mytí jsou myčka nádobí a dřez. Spodní skříňku pod dřezem obvykle využijeme pro uložení košů na tříděný odpad, ale ukládáme sem i čisticí prostředky a pomůcky pro čištění a mytí, odpadkové pytle, nákupní tašky a sáčky.

Foto: JN INTERIER

Moderní kuchyně vyrobená na míru v kombinaci bordó fólie a lesklé bílé s pracovní deskou Technistone. Vnitřní dělení promění zásuvky a výsuvy na praktické úložné prostory.

Vaření a pečení po ruce

Tato část je středem kuchyně: patří do ní sporák, trouba, mikrovlnná trouba a digestoř. Máme tu hlavně kuchyňské pracovní nádobí – hrnce, pánve a pracovní příbory, speciální nádobí na pečení, zejména plechy a rošty na pečení, pečicí formy a fólie, dózy na přísady, chňapky a kuchařky.

Foto: KUCHYNĚ HANÁK

Originálně řešené zásuvky a výsuvy poskytují pohodlný přehled a optimální přístup. Tak se práce v kuchyni stane zábavou.

Kuchyňské nádobí, ale i pracovní příbory, které pravidelně používáme, uložíme nejblíže sporáku. Tam je totiž potřebujeme mít pohotově po ruce.

Reklama

Související témata:

Související články

Úložný prostor v kuchyni řešíme na míru

Žádná jiná místnost v domě není spojena s ukládáním tak velkého množství věcí jako kuchyň. Nikdy s ní nebudeme spokojeni, jestliže nám uspořádání úložných...

Navrhnout novou kuchyň zvládnete i sami

Pořízení nové kuchyně neznamená nutně zakoupení kuchyňské linky. Stačí vyměnit stará dvířka nebo přesunout skříňky, police a stůl. Nemusíte se ani spoléhat jen...

Výběr článků

Načítám