Hlavní obsah

Navrhnout novou kuchyň zvládnete i sami

Právo, Karolina Černá

Pořízení nové kuchyně neznamená nutně zakoupení kuchyňské linky. Stačí vyměnit stará dvířka nebo přesunout skříňky, police a stůl. Nemusíte se ani spoléhat jen sami na sebe, plánovače či inspiraci najdete mnohdy i na stránkách výrobců, prodejců nebo na kutilských webech.

Foto: IKEA

Kuchyňský prostor ve tvaru L. Varianta s převahou kulatých úchytů a s prosklenými dvířky skříněk působí vzdušněji.

Článek

Při nákupu kuchyně nám v mnohém poradí pracovníci kuchyňského studia, mj. vytvořením 3D vizualizace podle jejich odborných znalostí a našich představ.

Foto: IKEA

Druhá s odkládacím a servírovacím ostrůvkem mezi kuchyňskou linkou a jídelním stolem. Cena podle rozměrů od 17 990 Kč.

Někteří prodejci na svých stránkách dokonce nabízejí programy, díky nimž naplánujeme kuchyň sami, včetně barevného provedení a cenového rozpočtu (např. Ikea).

Na internetu lze najít plánovače domácnosti ke stažení zdarma (např. Sweet Home), na kutilských webech jsou často zveřejňovány fotografie už realizovaných projektů, které nás mohou inspirovat.

Dvakrát měř, jednou zařiď

Ať se chystáme použít program, nebo zajít přímo do prodejny, kuchyňskou místnost nejprve proměříme a načrtneme si ji s hrubou představou, co všechno v ní chceme mít.

Jak máme postupovat? Změříme výšku od podlahy ke stropu, vzdálenost mezi stěnami a od rohů místnosti ke dveřím. Zaznamenáme atypický půdorys místnosti, výklenky apod.

Foto: VK REAL

Varianty kuchyně Irena: Varná zóna se nachází blíže u okna, osvětlení je dominantní nad jídelním stolem a potom nad pracovními plochami.

Foto: VK REAL

Druhá varianta přiblížila varnou a přípravnou plochu k lednici.

Nakreslíme pozici elektrických zásuvek, vypínačů, vývodů pro vodu a plyn. Zakreslíme také radiátory, trubky a ventilaci.

Změříme velikost dveří a oken od podlahy, od stropu i od rohů místnosti tak, aby se vše dalo plně otevírat. Poznamenáme si, kterým směrem se otevírají.

Chceme-li dát skříňku pod okno, měla by být vzdálenost mezi podlahou a oknem nejméně 90 až 105 cm.

Princip pracovního trojúhelníku

Správné rozvržení kuchyně umožňuje plynulý pohyb v tzv. pracovním trojúhelníku kuchyně (mycí část – dřez, varná část – sporák, přípravná a skladovací část – lednice atd.). Jednotlivá místa nesmí být od sebe moc vzdálená ani by si neměla překážet. To se týká i rozmístění elektrospotřebičů.

V ideálním případě by čára mezi třemi body neměla přesahovat 6 m. Doporučovaná vzdálenost mezi jednotlivými body je 90 cm.

Foto: IKEA

Dvě podoby menšího kuchyňského prostoru s jednoduchou kuchyňskou linkou v čele a s částečným přepažením místnosti.

Pracovního trojúhelníku dosáhneme i při jiném rozvržení, o němž rozhodují tvar a velikost místnosti.

Do stísněného prostoru se hodí jednoduchá kuchyně, u níž je pracovní trojúhelník redukován na linii. Jednoduchou kuchyň ve větším prostoru doplníme ostrůvkem, nabízejícím úložný prostor i pracovní plochu. Aby nepřekážel v cestě, musí kolem sebe mít alespoň 120 cm.

Původní kuchyň nemusíme hned měnit za novou. Stačí si pohrát s podobou dvířek.

Kuchyně ve tvaru L je ideální, když potřebujeme připojit malý jídelní stůl nebo kuchyňský ostrůvek. Hodí se také pro zastavění rohů nebo integraci kuchyně do jídelní oblasti.

Do velké místnosti patří rozvržení kuchyně ve tvaru U. Získáme mnoho úložných možností – všechno bude na dosah. Je-li místnost opravdu hodně velká, dáme pozor, aby vrcholy pracovního trojúhelníku nebyly od sebe daleko.

Pracovní zóny

Při plánování pracovních zón zohledníme své zvyklosti i to, zda jsme praváci nebo leváci.

Jak zjistíme, že je kuchyň dobře rozvržená? Začneme u lednice. Od ní bychom se měli bez problémů dostat k odkládací ploše, pak ke dřezu. Po něm následuje přípravná plocha a vedle sporák. Na konci čeká servírovací plocha – stolek, barová deska.

Foto: TRACHEA

Dvířka pokrytá fólií s vysokým leskem. Rudá barva dolní řady dvířek doplňuje tlumenější horní části. Plastické frézování dekorativního panelu za kuchyňskou linkou dodává prostoru pohyb.

Jednotlivá místa jsou pro praváky řazena ve směru zleva doprava, pro leváky v opačném směru. Je jedno, zda jsme se pohybovali přímočaře, v oblouku, či kruhu – neměli bychom narážet do překážek a překonávat velké vzdálenosti.

Přes kuchyň nenosíme horké hrnce a pánve. I proto by trouba a varná deska měly být blízko dřezu a pracovní desky.

Foto: TRACHEA

Fólie ve světlém dekoru dřeva je jemnou změnou, mléčné sklo oživuje horní pás skříněk a neprozradí, co se za ním ukrývá. Cena za 1 m2 dvířkoviny v tomto fóliovaném provedení je od 2040 Kč.

Pracovní deska v blízkosti vysokých skříněk a ledničky je praktická pro vybalování velkého nákupu.

Pro pohyb bez narážení je dobré mít kolem jídelního stolu a židlí alespoň 90 až 100 cm místa.

Tipy pro pohodlnou kuchyň

V blízkosti pracovní plochy nechybějí zásuvky nebo jiné možnosti uskladnění kuchyňských nástrojů (kvedlačky, vařečky, nože, stěrky, otvíráky atd.).

Vhodnější než závěsné systémy jsou výklopy a výsuvy, uvnitř skříněk pak drátěné či plastové organizéry.

Dřez a myčka nádobí jsou v těsné blízkosti, z praktických důvodů je vhodné mít ve skříňce pod dřezem odpadkový koš.

Voda z dřezu nestříká na podlahu, když je umístěn alespoň 30 cm od konců pracovní desky.

Foto: TRACHEA

Digitální grafika Overface nechala ožít kuchyňskou linku pampeliškami. Nábytková dvířka v provedení fólie zelená lesk a antracit lesk. Cena 1 m2 dvířkoviny začíná na 2880 Kč. Digitální grafikou Overface se cena dvířek navýší o 2100 Kč/ 1 m2 grafiky.

Pro lepší přehled o vaření v hrncích může být varné centrum posazeno níže než třeba dřez, který má být výše proto, aby nás při mytí nádobí nebolela záda. Doporučuje se asi 10–15 cm pod úrovní ohnuté ruky. Sporák kvůli přístupu neumísťujeme až do rohu!

Nad elektrickou varnou plochou by digestoř měla být ve výšce alespoň 65 cm, nad plynovou je nutné dodržet minimální výšku 75 cm.

Lepší než centrální osvětlení kuchyně je bodové osvětlení nebo světla zabudovaná pod horní kuchyňské skřínky. Vhodné jsou i delší zářivkové trubice.

Reklama

Související témata:

Související články

Kuchyňská deska musí hodně vydržet

Pracovní deska je extrémně zatěžovaná část kuchyňské linky. Vzhled a její barva má ladit s kuchyní, ale důležitější jsou její užitné vlastnosti: odolnost vůči...

Výběr článků

Načítám