Hlavní obsah

Trendovému povlečení vládne bavlna, potisky i vyšívané vzory

Novinky, Dana Jakešová

Nejen oblečení podléhá módě. I doma se chceme obklopovat věcmi, které se nám líbí. Třeba v ložnici. Změnou ložního prádla ji jednoduše proměníme k nepoznání. Jaké vybrat?

Článek

Barva a vzor nejsou rozhodně to jediné, podle čeho povlečení vybíráme. V dnešní uspěchané době se klade důraz především na jednoduchou údržbu. To se týká i ložního prádla. Vyžadujeme snadné žehlení, případně žádné žehlení a mnozí z nás také možnost sušit v sušičce.

Dalším důležitým parametrem jsou rozměry. Klasikou jsou dvě přikrývky velikosti 140x200 cm, eventuálně v prodloužené délce 140x220 cm. Trendem poslední doby je však přechod k jedné velké přikrývce 200x200 nebo 220x240 cm. Je to výhodné ekonomicky, protože jedna velká přikrývka je levnější než dvě malé. A také je postel jednodušeji upravená bez nutnosti stlaní. Navíc na jedné velké lépe vyniknou vzory.

Polštáře jsou k dostání v různých velikostech. Při nákupu povlečení musíme být pozorní, abychom koupili správný rozměr! Nejčastěji se v obchodech setkáváme s obdélníkovým tvarem polštářů o rozměru 90x70 cm. K dostání jsou ale stále také oblíbené veliké polštáře 100x100 cm. Nebo naopak u nás zatím méně známá velikost 50x60 cm. Trendem je používání různě velikých polštářů, např. kombinace čtvercových a obdélníkových.

Nejoblíbenější materiály

Snad nejdůležitější je pro náš pohodlný spánek materiál, z něhož je ložní prádlo ušité.

Prim hraje 100% bavlna. Trendem je bavlněný perkál, což je jemná a hustě tkaná bavlněná látka, vyznačující se měkkostí a ochranou proti žmolkování.

Dalším používaným materiálem je jersey, zejména na prostěradlech. Jersey je 100% čistá česaná bavlna, vyniká jemností a jasnou předností je snadná údržba. Často dokonce nevyžaduje vůbec žehlení.

Oblíbené je rovněž krepové povlečení. Krep je také 100% bavlna, ale strojově tvarovaná. Své příznivce si získává především pro snadnou údržbu. Nemusí se totiž žehlit. Má ale samozřejmě i své drobné minus - na dotek není tak příjemný jako jiné bavlněné materiály.

Teď v zimě mnozí z nás rádi sáhnou po hřejivém flanelovém povlečení. I flanel je bavlna, ale pročesaná a s oboustranným vlasem.

Stále používaným materiálem je také satén. Satén je bavlněná tkanina nejvyšší kvality v atlasové vazbě s vysokým leskem na lícní straně, který mu dodává luxusní vzhled. Satén je jemný a hladký na dotek, díky tomu se i snadno žehlí. Pozor! Satén ale nesmí přijít do sušičky! Satén je ideální pro používání v letním období. Na výrobu ložního prádla se používají ještě další přírodní materiály, např. len, bambus či hedvábí (to v zimě hřeje a v létě chladí). Koupit si můžeme také biopovlečení.

Vzory a barvy

Povlečení mohou být v jednobarevné úpravě, ale hitem dneška jsou potisky, buď celoplošné, nebo jednotlivé výrazné vzory anebo doplněné vyšívanými motivy. Důležité jsou také detaily, např. zakončení polštářů bordurou nebo barevným obšitím.

Jaké vzory letos frčí? V zimních kolekcích převládají tmavší odstíny barev, vyvolávající představu hřejivého tepla. Sezónním hitem je motiv krokodýlí kůže.

V kurzu je také povlečení, které může být dvakrát jiné - nabízí různý vzor na spodní a vrchní části povlaku na peřinu.

Pak jsou tu kombinace se dvěma polštáři, obdélníkovým a čtvercovým. V takovém případě se vzor používaný na spodní straně povlaku na přikrývku objeví na obdélníkovém polštáři a vzor používaný na přední straně povlaku na přikrývku je aplikovaný na čtvercový polštář. Výsledkem kombinace všech prvků je vytvoření komplexního dojmu. Vlastně jen otočením peřiny si můžeme každý den vytvořit jinou kompozici, a tím proměnit interiér ložnice.

Dalším aktuálním tématem je romantika. Romantickou atmosféru vyčarujeme třeba kombinací tmavých tajemných barev se vzory inspirovanými italskou renesancí. Klasikou jsou v tomto případě květiny všeho druhu.

Populární je rovněž motiv ptáčka á la patchwork. V těchto kolekcích najdou asi zalíbení spíše ženy.

Také příznivci bílé barvy si nyní přijdou na své. Do moderních ložnic tato barva stále patří. Jestliže je spojena s kvalitním zajímavým vyšívaným vzorem na kvalitním bavlněném perkálu, je luxusní dojem zaručený.

Pro děti

Výrobci nezapomínají ani na děti a mládež. Zajímavým motivem pro teenagery je hra velkých písmen a čísel na tmavém pozadí.

Pro dětské kolekce je stále populární používání výrazných barev a pohádkových postaviček a zvířátek. Ti nejmenší ocení třeba Krtečka nebo klasické medvídky. O něco větší děti už znají více pohádek, včetně těch moderních. Pro holčičky tak určitě nic nezkazíme povlečením s princeznami, kluci zase budou jásat nad Bořkem stavitelem či Spidermanem. Klasikou jsou Disneyho postavičky a zvířata, např. koně či delfíni. Trendem je, že motiv použitý na povlečení je nabízený i ve formě hračky tak, aby děti mohly spát obklopené svými oblíbenci ze všech stran.

Rozměry jsou stejné jako dopělácké, tedy 140x 200 cm a polštář nejčastěji 90x70 cm.

Menší, určené do dětských postýlek, mají rozměr 135x100 cm a polštář 60x40 cm. Ty bývají někdy doplněné ještě ochranným pásem, který se připevňuje kolem postýlky, a nebesy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám