Hlavní obsah

Knihovna jako praktický i dekorační prvek v moderním interiéru

Právo, Sylva Svobodová

Knihovna slouží k ukládání knih. Očekáváme od ní, že bude funkční, praktická a nadčasového vzhledu. Jakou roli ji doma přisoudíme, záleží na nás. Někde má v interiéru výsadní místo a nelze ji přehlédnout, jinde se vejdou knihy na pár polic.

Článek

V zimních měsících, kdy zahrádka odpočívá, máme více času věnovat se po večerech četbě. Chvíle strávené s knihou v ruce nejsou promarněné. I když internet válcuje všechna média, kniha tady bude stále. Kniha je oblíbeným dárkem pod stromečkem a zvláště děti umějí krásně ilustrované knihy s příběhy ocenit.

Díky knihovně jsou knihy vždy po ruce, přehledně seřazené a uložené tak, aby se zbytečně neopotřebovaly. Milovníci čtení ale volí knihovnu, která pojme mnoho titulů a počítá i s přírůstky do budoucna.

Knihovna na míru, nebo koupená hotovka?

Máme v podstatě dvě možnosti: buď zakoupíme knihovnu v nábytkové firmě, nebo si ji necháme vyrobit od truhláře na míru.

Na trhu se prodávají rozmanité knihovny. Od jednoduchých typů s několika policemi až po nábytkové sestavy vybavené policemi se zasklením a plnými zásuvkami, do kterých lze uložit třeba i CD, DVD.

Cena knihoven je různá podle typu použitého materiálu (levnější je laminovaná dřevotříska, dražší je masiv), velikosti, dodatečného vybavení (posuvné schody, posuvné skleněné plochy). Asi nejslavnější a nejprodávanější knihovnou na světě je knihovna Billy (Ikea), která se prodává již 30 let a je stále oblíbená.

Čím přesvědčila? Funkčností, nízkou cenou, střízlivým a nadčasovým vzhledem. Knihovna se skládá z několika různých kusů a my si tak můžeme sami vybrat její výšku, šířku, ale i materiál, barvu. Máme možnost být kreativní, a to se cení.

Sestava je navíc flexibilní – lze ji k původní sestavě nastavit a podle potřeb rozšířit. Její střízlivý vzhled je rovněž plusem. Počítá se s tím, že knihovna je nábytek na delší dobu, a proto by neměla podléhat výkřikům módy, aby interiéru slušela po mnoho let.

Knihovna Billy se prodává v přírodním vzhledu (buková a březová dýha), ale i v barvě bílé, modré, červené. V nabídce je i limitovaná edice v barvě pestrobarevná, vzorovaná zelená, oranžová, černá. Knihovna může být otevřená, nebo se zasklenými dvířky v hliníkovém rámečku, sklo třeba s květinovým vzorem.

Kdo je majitelem desítek knih, určitě raději zainvestuje do knihovny zhotovené na míru. Využije tak všechny možné kouty a místa. Chytré je postavit knihovničku pod zkosený strop, nade dveře, podél zárubní, zabudovat ji pod schody, do výklenků a nik (pozor, mnohdy je nutné myslet na umístění knihovny již ve fázi projektu).

Kdo má prostor a mnoho knih, volí dominantní knihovnu až do stropu. Obvykle je vyrobena z masivu, nechybí schůdky, kterými se vyšplháme do vyšších pater pro oblíbeného autora. Praktické je vybavit knihovnu zasklenými dvířky, které mohou být umístěny napevno v pantech, nebo být posuvné. Do knihovny se tak nepráší, máme zdravější prostředí, úklid je hračkou.

Umístění se meze téměř nekladou

Kam knihovnu umístíme, záleží zejména na našich prostorových možnostech. Ideální je samozřejmě samostatná místnost, ale tuto výsadu si může dovolit opravdu jen málokdo. Obvykle knihy najdeme v pracovně, obývacím pokoji, ale i v ložnici, využíváme podkroví i prostory na chodbě, vstupní halu. Nevhodná je snad jen kuchyň, kde je díky párám vznikajícím při vaření zvýšená vlhkost vzduchu.

Šest praktických rad

1. Při koupi knihovny myslíme na to, kolik se do ní vejde knih (čím více, tím lépe). Zároveň musíme vyzkoušet i její nosnost.

2. Knihovna má mít vlastní osvětlení, např. světly, která lze natáčet a směrovat. Osvětluje se shora.

3. Knihovnu je vhodnější umístit na málo frekventované místo, do její blízkosti postavit odkládací stolek, křesílko.

4. Prachu v knihovně se zbavíme jen tehdy, když budou knihy za skleněnými dvířky.

5. Na hřbety knih nemají dopadat přímé sluneční paprsky.

6. Knihovna má mít příjemnou hloubku polic (kolem 30 cm). Když bude hlubší, sice knihy uložíme do dvou řad za sebou, ale tituly vzadu už asi nikdy nevyndáme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám