Hlavní obsah

Tipy pro moderní vaření

Novinky, Eva Rajlichová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuchyňské nádobí by mělo splňovat celou řadu požadavků, především být praktické a skladné. Nabídka trhu je bohatá, stačí si jen vybrat...

Článek

Při výběru hrnců rozhoduje především to, pro kolik lidí v nich hodláte vařit a také jak často. Mnoho výrobců nabízí celé sady, často ovšem pro běžné potřeby poněkud předimenzované. Asi těžko při současné konkurenci polotovarů a mikrovlnek využijete osm hrnců, pět pánví apod.

Vyplatí se také, informovat se zda se dotyčné výrobky mohou mýt v myčce, zda na ně můžete používat kovové kuchyňské náčiní nebo ne. Kdo má myčku jistě ocení ergonomický tvar nádobí, mnoho výrobců již nabízí nádobí v celých sériích, které nemají klasická ucha. Dají se tedy nejen snadno mýt v myčce, ale také dobře skladovat.

Nádobí z nerezu je stále populárnější, v tomto případě stojí za povšimnutí i dokonalé provedení tvaru. Foto Groupe SEB/ Lagostina

I dnes se prodávají klasické modely ve smaltu, ale stále populárnější je nerezové nádobí. Sice pořizovací cena bývá někdy vyšší, ale ušetříte si starosti s odprýsknutými místy.

Pára jako pomocník

Vařit můžete také s využitím páry. Takto připravované potraviny jsou velmi zdravé, zachovávají si vysoký obsah vitamínů, které se "nevyvaří do vody". Parní hrnec je vybaven programy pro zeleninu, polévky a můžete použít i k přípravě rýže. Před použitím se vyplatí prostudovat návod, příprava jídla touto cestou bývá většinou o něco časově náročnější. Součástí návodu bývá i tabulka s přesnými časy přípravy u konkrétních potravin.

Vaření v páře je velmi zdravé, ale časově náročnější. Foto Groupe SEB / Tefal

Pomalý hrnec

Dalším zajímavým principem je tzv. "pomalý hrnec". V něm se dají uvařit všechny potraviny najednou. Pokrmy se vaří pomalu několik hodin (4-10 hodin při teplotě 90-95 °C), to surovinám dodává specifickou a výraznou chuť a křehkost.

Podobný způsob pomalé přípravy používali i naši předkové ve vychládajících pecích. Do horké pece, kde se ale již netopilo, vložili nádobu s připravenými surovinami a nechali vše přes noc uvařit.

Pomalý hrnec má nízkou spotřebu energie. Foto Able Electric

Tento způsob vaření ocení také milovníci pečeného masa, to touto úpravou získává na křehkosti. Dlouhé vaření není náročné ani na spotřebu elektrické energie, hrnec má nízký příkon v rozmezí 210-270 W. Podobné možnosti mají také víceúčelové pečící pánve, i na nich se dá vařit, smažit, dusit, zapékat i grilovat.

Tlakový hrnec

Klasický "papiňák", který má jistě většina české populace v živé paměti, prošel postupem času také několika inovacemi. Jeden z nejnovějších modelů funguje na elektřinu, má i automatické ovládání.

Tlakový hrnec po dovaření umí jídlo udržovat teplé. Foto Able Electric

Díky digitální technologii tak spojuje schopnosti tradičního tlakového hrnce, elektrického zařízení na vaření rýže a nádob určených na dušení pokrmů. Po vložení surovin potřebných k vaření se zvolí jeden z pěti programů a po skončení se hrnec automaticky přepne na ohřívání. Jídlo tak zůstává stále teplé.

Reklama

Související články

Práci v kuchyni usnadní digestoř

Komfort vybavení moderních kuchyní je dnes základním tématem při zařizování nejen nových bytů, ale i těch rekonstruovaných. A nelze zapomenout...

Výběr článků

Načítám