Hlavní obsah

Tip do industriálního interiéru - osvětlení vzniklé z potrubí

Novinky, tnk

Industriálně zařízené interiéry jsou v poslední době stále více trendy. Právě do nich se hodí nápadité designérské výstřelky, které mohou inspirovat fandy recyklace. Jde o lampy z potrubí, které vypadají, jako by je na místě omylem nechali dělníci.

Foto: Shoreditch Lighting, House Doctor, DaWanda (2x)

Osvětlení z potrubí ozvláštní a doladí industriálně zařízené interiéry.

Článek

Pro industriální styl jsou typické odhalené konstrukční materiály. V interiéru tak jsou vítány sloupy, trámy, kabely i potrubí. Aby ale tyto detaily vynikly, je třeba zařídit zbytek interiéru jednoduše, minimalisticky a vyhnout se zbytečné dekorativnosti.

Efekt specifického osvětlení podpoří i tlumená barevnost. Dominovat by měly tóny šedé. Dobře budou vypadat i plochy dekorované betonovou stěrkou, litá podlaha nebo mramor a žula coby obklad nebo vzor.

Foto: William and Watson

V lampách z potrubí dobře vyniknou retro žárovky.

Lampy vnesou do interiéru technicistního ducha. Pokud chcete jejich efekt vyzdvihnout, použije jich v interiéru hned několik. Ideálně ve stejné barevnosti, ale v lehce odlišených tvarech.

Foto: Corpo Sancto

Potrubí dobře vynikne i s klasickými geometrickými vzory typu rybí kost nebo kohoutí stopa i s kontrastními motivy uměleckých děl.

Vůbec nevadí, pokud budou lampy lehce pokryty korozí a budou vypadat opotřebovaně. To jim naopak dodá žádoucí vzhled patiny. Na škodu nejsou ani viditelné kohoutky nebo dekorativní barometry aj.

Foto: DaWanda, AHAlife

Lesklé a metalické provedení volte spíš jako výstřelek do pokojů mladších generací.

Z potrubí můžete vytvořit i řadu dalších užitečných prvků do domácnosti. Kutilové si vyhrají třeba při výrobě polic, knihoven nebo nápaditých věšáků z trubek a rour. Interiér pak bude v kombinaci s lampami působit jednotným dojmem.

Foto: Delife, Etsy

Trubky mohou posloužit jako základ pro police, držáky na ručníky, věšáky, stojany na časopisy, svícny aj.

Pokud chcete, aby interiér celkově působil chladným dojmem, volte ideálně ocelové nerezové trubky. Pokud vám jde o vytvoření hřejivé domácké atmosféry, sáhněte po trubkách z mědi nebo mosazi.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám