Hlavní obsah

Terasa - designový i praktický doplněk domu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terasa propojuje obytný prostor se zahradou či bazénem. Také nabízí příjemné posezení od jara do podzimu a snadné umístění zahradního nábytku na zpevněném povrchu. Zároveň je zajímavým doplňkem domu.

Foto: ALBIXON (2x)

Zvýšené provedení zastřešení terasy, na které nepotřebujeme stavební povolení. Déšť se odvádí okapovým svodem podél zdi, o posuv se starají kvalitní kolečka s nerezovými ložisky. Cena od 185 000 Kč.

Článek

Terasu lze postavit z přírodního kamene, keramické či betonové dlažby, ze dřeva, ale i z moderních kompozitních materiálů, např. bezúdržbového dřevoplastu.

Materiál vybíráme nejen v souladu se stylem domu, ale i s již použitými architektonickými prvky na zahradě.

Foto: IKEA

Podlaha Runnen z polypropylenového plastu v šedé barvě je voděodolná a snadno se udržuje. Lze ji řezat, rozebrat a složit zpět, rozměry š: 32, v: 16, d: 33 cm/1 kus. Cena 399 Kč/9 kusů.

To vše v případě, že budujeme terasu dodatečně. Výběr materiálu ovlivní nejen naše finanční možnosti, ale i vlastnosti jednotlivých materiálů.

Orientace podle světových stran

U rodinných domů terasu automaticky napojujeme na obývací pokoj, který využívá nejdéle osluněnou jižní stranu. Ale v horkých letních dnech bychom mnohdy byli vděční za blahodárný stín na severní straně.

Foto: KPP

Variabilní vinylová podlaha 1Floor V5 s textilní strukturou má dlouhou životnost, je nárazuvzdorná, antistatická, nehlučná, příjemná na boso, dekory jsou v provedení pro exteriérové užití. Podlahu v obýváku i na terase tak můžete mít ve stejném designu!

Na jižní a západní orientaci terasy se v létě nedá posedět před západem slunce. Proto je namístě její dobré zastínění.

Východní terasa je příjemná při snídani, kdy využíváme ranní slunce, které ještě není tak žhavé, a odpoledne už poskytuje přívětivý stín.

Čím zpevnit povrch

Střídání extrémních teplot, vliv slunce i mrazu, déšť nebo sníh připravují všem materiálům náročné podmínky. Není tedy divu, že jejich opotřebení je na terasách mnohem rychlejší než v interiéru.

Dlažba z přírodního kamene

Je nejdražším, ale také nejoriginálnějším řešením. Do tloušťky 5 cm se ukládá do betonu, od 5 do 20 cm ji lze uložit do štěrkového lože. Vždy záleží na estetickém záměru, tedy na výběru konkrétního kamene a jeho kombinaci s dalšími použitými materiály na pozemku, včetně oplocení.

Foto: SIKO

Moderní dlažba v imitaci dřeva Grey out ze série Logwood (rozměr 16 x 99,5 cm, od 999 Kč/m2) je mrazuvzdorná s maximální otěruvzdorností, vhodná jako venkovní dlažba.

Na terasu se zásadně nehodí leštěné povrchy, jako např. mramor, po nichž se dá snadno uklouznout.

Keramická venkovní dlažba

Patří k finančně dostupnějším variantám povrchů teras. Při výběru zvažujeme její nasákavost (mrazuvzdornost), odolnost vůči opotřebení a nejvyšší dosažitelnou protiskluznost (kvůli bezpečné chůzi naboso).

Foto: HPI-CZ

3D teleskopické terče umožní snadnou montáž terasy i na nerovném podkladu. Terče z pevného, odolného černého polypropylenu spolehlivě nahrazují při konstrukci teras pokládku dlažby do lepidla nebo štěrkopískového lože.

Venkovní dlažbu lze pokládat do betonového lože nebo na pevný betonový podklad do speciálního lepidla. K dostání je široká škála povrchů, barev i vzorů.

Betonová dlažba

Patří k levnějším materiálům. Svým povrchem dokonale imituje přírodní kámen, který je proti betonu výrazně dražší. Dlaždice vynikají dlouhou životností a vysokou odolností. Pokládají se do štěrkového lože nebo do litého betonu. Nabídka povrchů a barev je nepřeberná.

Foto: DITON

Betonová dlažba s názvem Linie dřeva věrně napodobuje dubová a smrková prkna včetně barevnosti, suků, letokruhů a všech přírodních nepravidelností.

Povrchy mohou být vymývané či pískované, některé napodobují dřevo včetně barevnosti, suků, letokruhů i všech přírodních nepravidelností. Betonovou dlažbu lze sladit i s plotovými sloupky či betonovými ploty. Praktická je zámková, plošná i skládaná dlažba.

Dřevo

Je vždy příjemné na pohled i na dotek – nestudí ani nepálí. Proto se hodí i k bazénům nebo alespoň jako volný přechod od domu k bazénu.

Kvůli klimatickým podmínkám upřednostníme trvanlivé dřeviny. Používá se borovice douglaska, sibiřský modřín nebo exotické dřeviny s vysokým podílem pryskyřic.

Foto: BEST

Terasová dlažba Vanto a Vegaro, s vymývaným povrchem, rozměry 30 x 30 cm až 60 x 60 cm, cena od 58 Kč/kus.

Terasová prkna by měla mít drážky proti skluzu. Kromě terasových prken lze použít i dřevěné dlaždice, které mají ze spodní strany umístěnou plastovou mřížku vybavenou západkami. Dlaždice se dají snadno pokládat a upevňovat vedle sebe.

Dřevoplast (WPC)

Jde o moderní kompozitní materiál. Proti přírodnímu dřevu se nemusí impregnovat a povrchově upravovat. Dřevoplastová prkna jsou rovněž drážkovaná a skládají se z 60 % ze dřeva a ze 40 % z polymerů (nejčastěji recyklovaných plastů).

Foto: WOODPLASTIC

Terasy WPC mají bezpečný protiskluzový povrch, záruku až 25 let, nemusejí se natírat, jsou z ekologického a recyklovatelného materiálu, stálobarevné, cenově dostupné a snadno se montují.

Materiál je na první pohled k nerozeznání od přírodního dřeva, příjemná je i chůze po něm. Výrobci garantují životnost vyšší než 50 let. Výhodou je široká škála struktury povrchů a barevných odstínů.

Zastínit, nebo zastřešit?

Zastínění terasy u nového domu řešíme už v rámci vlastního objektu – přesahem střechy, nebo speciální konstrukcí.

U starších domů musíme vymyslet řešení dodatečné. Někomu postačí slunečník, jiný zvolí markýzu, solární plachtu nebo terasu rovnou zastřeší.

Foto: SOMFY

Kazetová markýza je vybavena motorem Sunea 50 RTS, otřesovým čidlem: Eolis 3D wire Free RTS, světelnou rampou: Lighting modulis ramp RTS a tepelnou rampou/zářičem: Heating modulis ramp RTS.

Markýza je spolehlivější ochranou před sluncem než volně stojící slunečník, ale také nákladnější. Kazetová markýza se při stažení celá schová do kazety (pouzdra) a je tak chráněna před vnějšími vlivy. Textilie markýzy by měla být kvalitní, delší životnost zaručuje textilie s příměsí nanovláken, která je odolná proti dešti, mrazu, plísním i UV záření.

Osvědčily se markýzy se zabudovanými světelnými panely pro večerní posezení a otřesovými a slunečními senzory, které reagují automaticky na změnu počasí. Při silném větru se automaticky zatáhnou a vytáhnou při ostrém slunci. Markýzu lze ovládat klikou, elektromotorem nebo dálkově. Na dobré funkci markýzy či slunečníku se podílí i barva plátna.

Foto: ALBIXON

Atypická realizace zastřešení terasy na míru s průlezem pro domácí mazlíčky. Cena od 220 000 Kč.

Tmavé barvy pohlcují více slunečních paprsků a sálají pak teplo i do stíněného prostoru, světlé barvy slunce odrážejí. Teplé barvy (červená, oranžová) navozují pocit většího horka, namodralé či nazelenalé tóny vzbuzují dojem svěžesti.

Zastřešení terasy je rychlý a elegantní způsob, jak rozšířit a zútulnit prostor u domu pro venkovní posezení. Zastřešená terasa se stane novým místem lákajícím k posezení od jara do podzimu i přes nepřízeň počasí.

Foto: ALUKOV

Jednotlivé části mobilního zastřešení teras Corso Solid lze lehce odsunout a pustit dovnitř svěží vzduch. Cena v desítkách tisíc korun.

Kvalitní hliníková konstrukce ručí za téměř neomezenou životnost. Zastřešení je díky hliníku elegantní, lehké, ale zároveň stabilní a pevné. Systém nepotřebuje žádnou údržbu a terasa i nábytek zůstanou dokonale chráněné.

Na zasklení se používá bezpečnostní nebo lepené sklo či polykarbonát. Konstrukce zastřešení z hliníkových profilů může být posuvná, takže prostor lze kdykoli otevřít.

Méně žádané je komfortní ocelové a nerezové zastřešení terasy nebo zastřešení ze dřeva s důrazem na řemeslné zpracování.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám