Hlavní obsah

Styl bydlení v 70. a 80. letech si můžete připomenout na retro výstavě

Novinky, tnk

Výstava s názvem Retro 70. a 80. let představuje to nejlepší z období bývalého Československa. Milovníci designu z této doby mají možnost si připomenout ty nejtypičtější předměty, které ke stylovému bydlení tehdy patřily. Nechybí sifonové lahve, umakartový nábytek ani stojánky na vajíčka ve tvaru slepiček. Výstava je k vidění v pražském Tančícím domě.

Retro výstava z éry komunismu v Tančícím doměVideo: Novinky

 
Článek

Výstava se zaměřuje na každodenní život a ukazuje, jak vypadaly v sedmdesátých a osmdesátých letech dny běžných lidí, i kterými věcmi se obklopovali prominenti tehdejšího režimu. Rutinu městského života představuje nábytková instalace panelového bytu, včetně obývacího pokoje, koupelny nebo kuchyně.

Foto: archiv výstavy Retro 70. a 80. let

Na výstavě není nouze o klasické kuchyňské doplňky. K vidění je i řada sifonových lahví, které byly tehdy velmi populární. Průvodcem výstavy je oblíbená animovaná postavička pana Vajíčka, která oddělovala reklamní spoty v televizi.

„Chceme zasadit období 70. a 80. let do souvislostí a zamyslet se s určitým nadhledem a nadsázkou nad stavem tehdejší společnosti skrze její kulturu, volný čas, práci, bydlení, techniku, design či architekturu,“ sdělila kurátorka Jana Sommerová.

Foto: archiv výstavy Retro 70. a 80. let

Nechybí klasické umakartové jídelní stoly.

Nakupování v této éře připomíná dobový obchod, ve kterém prodávala i hlavní hrdinka ze slavného normalizačního seriálu Žena za pultem. Na výstavě je obchod plný potravin, což úplně neodpovídalo tehdejší dostupnosti zboží.

Foto: archiv výstavy Retro 70. a 80. let

Návštěvník může nahlédnout i do typiucké prodejny potravin.

Vystaveny jsou i oblíbené produkty a originální obaly výrobků předních národních podniků a značek. Nechybí Májka, Becherovka, tradiční malinovky a oblíbené oranžády.

Foto: Novinky

Retro výstava z éry 70. a 80. let

Prohlédnout si můžete typický kempingový stan

Sedmdesátá a osmdesátá léta jsou spojena s boomem chatařství, kempinku nebo trampingu, což ilustruje instalace látkového prázdninového stanu. Jsou v něm i chladicí boxy, typická lehátka aj. Podobně ilustroval dobu i seriál Vyprávěj, který před časem vysílala Česká televize.

Foto: archiv výstavy Retro 70. a 80. let

K vidění je i dobové klasické bydlení ve stanech na dovolených v Chorvatsku.

Nábytkové kousky té doby jsou typické svou výraznou barevností, převážně teplými barvami. Velké oblibě se těšila oranžová barva v kombinaci s okrovou a hnědou, což jsou kombinace, které dnes moc trendy nejsou. Pokud tedy nejde o záměrné retro.

Typické byly také tvarové experimenty s umělou hmotou. Při servírování se tak uplatňovaly plastové košíčky na pečivo, plastové hrnečky aj.

Foto: archiv výstavy Retro 70. a 80. let

Nechybí klasická pruhovaná skládací látková lehárka.

V sekci věnované exkluzivnímu designu je vystaven nábytek, jako například křeslo, stůl a konvice z již neexistujícího hotelu Praha, křesla z hotelu Thermal a Federálního shromáždění či židle z hotelu Ještěd.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Výstava Retro 70. a 80. let je v pražské Galerii Tančící dům otevřena do 16. 10. 2016 každý den mezi 09:00 a 20:00.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám