Hlavní obsah

Střešní byt v sobě propojuje luxus s elegancí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známý londýnský designérský ateliér Amos and Amos dostal příležitost navrhnout interiér luxusního střešního bytu v centru Londýna na třídě Wapping Lane. Manželský pár bytových architektů vytvořil pro daný penthouse styl, ve kterém se mísí metropolitní charakter místa s bohatou paletou materiálů a barev.

Foto: Archiv Amos and Amos (16x)

Zóna zastupující obývací pokoj je jasně orámována sedacími soupravami a křeslem.

Článek

Designéři jako první věc přepracovali původní dispozici celého bytu tak, aby vytvořili jasnou hierarchii jednotlivých prostorů. První částí, na niž se zaměřili, byla hlavní ložnice s vlastní koupelnou.

Dle jejich slov, v takovémto bytě na takovéto adrese člověk oprávněně očekává, že jeho ložnice bude na stejné úrovni, jako nejluxusnější apartmá toho nejlepšího hotelu.

Foto: Archiv Amos and Amos

V hlavní ložnici zaujme kromě jiných doplňků velké kruhové zrcadlo.

Foto: Archiv Amos and Amos

Čelo druhé ložnice je v jemné, světle modré barvě. Designéři jej, podobně jako spoustu dalších detailů v bytě, sami navrhli.

Foto: Archiv Amos and Amos

Nejskromnější z trojice ložnic slouží jako hostinský pokoj.

Výsledkem práce designérů je proto velká prostorná ložnice s průchozí šatnou a otevřenou koupelnou s dvojicí umyvadel.

Z detailů zaujmou například minimalistické vodovodní baterie a především samostatně stojící sněhobílá vana z lité pryskyřice u okna, odkud je výhled na velké finanční centrum Canary Wharf. Podlahy i stěny koupelny, zrovna tak jako toalety, jsou obloženy mramorovými dlaždicemi.

Foto: Archiv Amos and Amos

Přirozenou dominantou hlavní koupelny je samostatně stojící bílá vana.

Foto: Archiv Amos and Amos

V koupelně nechybí ani tradiční dvojice umyvadel. Stejně jako vana, jsou také v čistě bílé barvě.

Foto: Archiv Amos and Amos

Z terasy je nádherný výhled na metropoli včetně jedné z nejznámějších staveb současnosti, budovu švýcarské zajišťovny Swiss, nazývanou Gherkin čili okurka.

Ač se běžně další ložnice nazývá jako druhá, její obyvatelé v ní rozhodně pocit druhořadosti nezažijí. Mají k dispozici vlastní terasu, luxusní koupelnu s velkou sprchou a vanou a ani zde nechybí průchozí šatna.

Mezi oběma ložnicemi je pak uložena ještě třetí, vyhrazená jako hostinský pokoj. Designéři ji zařídili vestavěnými skříněmi a také odtud je přístup na terasu.

Foto: Archiv Amos and Amos

Kuchyni vévodí decentní šedomodrý odstín doprovázený nerezovou ocelí a dřevem.

Foto: Archiv Amos and Amos

Vybavení kuchyně je na poloprofesionální úrovni.

Foto: Archiv Amos and Amos

Obytná zóna vzniklá sloučením kuchyně, jídelny a obývacího pokoje je stejně rozlehlá, jako okázalá a dle názoru designérů jejím prvořadným účelem je nabídnout obyvatelům prostředí pro společnou zábavu, ať již při jídle, poslechu hudby nebo posezení a hovoru.

Foto: Archiv Amos and Amos
Foto: Archiv Amos and Amos

Jídelna plynule navazuje na prostor kuchyně.

Vybavení kuchyně zcela odpovídá zbytku bytu. Je na poloprofesionální úrovni, jejími klenoty jsou vestavěné spotřebiče značky Gaggenau s povrchy z nerezové oceli a sporák Falcon 1092 Continental.

Kamenné pracovní desky spočívají na šedě lakovaných skříňkách s vnitřky z dubové dýhy, ranní bar odlišuje od pracovních ploch dřevěná deska z masivu. Na kuchyň přirozeně navazuje jídelna se stolem pro větší počet strávníků, aby se spolu pohodlně mohli najíst hostitelé i jejich hosté.

Foto: Archiv Amos and Amos

V tmavých tónech je navržena sedačka imitující styl poloviny minulého století, včetně postranních stolečků z dubového dřeva.

Foto: Archiv Amos and Amos

Hlavním místem k posezení je rozměrná fialová sedací souprava ve tvaru písmene L. Vedle ní je jedno ze čtenářských křesílek sousední odpočinkové zóny.

Vlastní obývací část je nenásilně rozčleněna do tří zón, z nichž ta nejblíže oknu sahajícímu od země po strop slouží jako pracovna, která má výhled na mrakodrap Shard a most Tower Bridge.

V těsném sousedství je prostor sloužící jako malá čítárna. Dominuje mu dvojice pohodlných křesílek. Hlavní společenská zóna je zabydlena dvojicí sedacích souprav a křeslem. Doprovází je postranní skříňky s nenápadnými zlacenými prvky s integrovanou mediální jednotkou a barem.

Foto: Marcus Peel

Interiér je vybaven spoustou zajímavých doplňků, jako je napříkald tato dvojice zavěšených zrcadel.

Foto: Marcus Peel

Nenápadný luxus: poličky a skříňky se pozlacenými prvky.

Nepřehlédnutelným prvkem obývacího pokoje je točité schodiště vedoucí do proskleného pokoje na střeše, z nějž se pak vychází na horní terasu. Odtud je ničím nerušený 360stupňový výhled na Londýn.

Reklama

Související témata:

Související články

Domu na kopci vévodí železniční pražce

Dům, který tak trochu vypadá, jako by patřil do známé písničky Pavla Dobeše Pražce, upoutává pozornost neobvyklým stavebním materiálem, jímž jsou vyřazené...

Výběr článků

Načítám