Hlavní obsah

Středobodem rozměrné rezidence je zelený dvorek

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je třeba hned na úvod říci, že dům Planicie II v distriktu La Molina v Limě, není rozhodně žádný drobek. Zabírá plochu 905 čtverečních metrů a svým neobvyklým uspořádáním plní do puntíku jeden z hlavních požadavků, které majitelé na architekta Oscara Gonzaleze Moixe vznesli. Totiž aby byl v co největším propojení s okolní přírodou.

Foto: Oscar Gonzalez Moix

Dům má podobu velkého písmene U.

Článek

Podstatou stavby organizované do tvaru velkého hranatého písmene U jsou dva bloky z betonu spočívající na dvou velkých kamenných zdech. Mezi nimi je ze tří stran orámovaný zelený dvorek se stromem, který propojuje všechny části budovy.

Foto: Juan Solano

Vchod z ulice: Vlevo je vstup pro pěší, v pravo vrata pro vjezd na tři parkovací místa.

Foto: Juan Solano

Vstup do první části domu.

Do domu se vchází první částí, která je také nejblíže ulici. Vchod, k němuž v interiéru z pravé strany bezprostředně přiléhá obří schodiště, zasahuje svou výškou přes obě podlaží. Nalevo od vchodu se nalézá obývací pokoj s širokým krbem, v prvním patře jsou pak pokoje dětí.

Foto: Juan Solano

Ke vstupu přiléhá z jedné strany schodiště a ze druhé obývací prostor.

Foto: Juan Solano

Obývacá prostor v přízemí první, přední části rezidence.

V přízemí spojujícího páteřního segmentu budovy je kuchyň, nad níž architekt strategicky navrhl hernu. Ta slouží jako přestupní prostor mezi světem dětí a světem dospělých, neboť ve druhé části budovy, jsou nad společenskou zónou se zázemím pro pořádání barbecue a grilovaček umístěny ložnice rodičů a hostinské pokoje.

Za druhou částí budovy je zahrada s velkým a malým bazénem a nechybí ani sauna.

Foto: Juan Solano

Téměř celou šíři zadní stěny obýváku zabírá krb.

Foto: Juan Solano

Zelený dvorek se stromem je přirozenou spojnicí všech částí domu.

Foto: Juan Solano

Na dvoře nechybí příjemné posezení.

Tvorba návrhu stavby se nesla v duchu, který autoři pojmenovali jako „Prostor a Látka“. Prostor je u této soukromé rezidence nejen důležitý svým rozměrem, ale především neobvyklým členěním. Látka pak vyjadřuje pozornost, s níž byly vybírány veškeré materiály pro stavbu.

Foto: Juan Solano

Společenský prostor se zázemím pro barbecue.

Foto: Juan Solano

Zahrada za domem

Architekt si nemůže vynachválit práci s betonem, jenž považuje za „materiál bez limitů”. Dobře se mu kombinoval jak se dřevem, tak s ocelí, kamennými obklady anebo sklem.

Foto: Juan Solano

K domu náleží i dlouhý bazén.

Reklama

Související témata:

Související články

Bydlení v pyramidě aneb Sám sobě faraónem

Využívání pyramid pro nejrůznější očistné procesy, ale i jako obytných prostor není u nás ani ve světě ničím novým. Zatím se však tento směr příliš neposunul...

Výběr článků

Načítám