Hlavní obsah

Stoletý dům kvůli podzemní stavbě přesunuli stranou, nyní s ním popojeli zpět

Sto let starou budovu v čínské Šanghaji museli v roce 2020 kvůli plánované podzemní stavbě o 32 metrů posunout. Hrozilo, že by se mohla probořit. V podzemí mají nyní hotovo a tak se dům mohl vrátit na svou původní pozici. Kamera zaznamenala jeho „přejezd“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po měsících příprav přesunuli celou historickou budovu v Šanghaji na její původní místo Video: Reuters

 
Článek

Přesuny budov patří k výjimečným a technicky velice náročným úkonům, proto jsou tyto zásahy obvykle vyhrazené pouze pro historické památky. To je i případ sto let starého domu, který stával v místě bývalého úřadu šanghajské radnice. Objekt byl vybudován na samém počátku 20. století.

Nyní je v jeho blízkosti linka podzemní dráhy číslo 10 a rovněž několik důležitých kolektorů. Kvůli rozsáhlé podzemní stavbě bylo třeba dům v roce 2020 o 32 metrů posunout na východ, aby se neprobořil či nebyl podzemními pracemi nějak poškozen.

Školní budova urazila přes šedesát metrů, aby dosedla na své nové místo

Tipy a trendy

Nyní, když je hotovo, se mohl zase vrátit na své původní místo. Dělníci museli přitom věnovat extrémní pozornost každému detailu jak během přesunu, tak i při usazování stavby. Má totiž poměrně mělké základy a některé části její fasády jsou historicky velmi cenné.

„Použili jsme počítačově podporovaný řídicí systém pro synchronní přemisťování, abychom zajistili, že budova zůstane stabilní i během posunování,” řekl Jin Tchien-ťün, technický manažer projektu přesunu.

Nový účel starého protileteckého krytu nemůže být ve větším protikladu k jeho původní funkci

Tipy a trendy

Nyní, když je na svém původním stanovišti, čeká budovu nejprve důkladná rekonstrukce a vyztužení. Poté se stane důležitým orientačním bodem a součástí historického a kulturního bohatství Šanghaje. Město ji plánuje využívat ke kulturním i komerčním účelům.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám