Hlavní obsah

Startovací byt pro mladé podnikatele ovládly barvy

Věřili byste, že základním stavebním kamenem zbrusu nového interiéru může být černobílá fotografie? Realizace bytu na pražském Starém Městě to dokazuje.

Foto: Josef Neumann

Umělecká díla a krásné barevné solitéry jsou nosnými prvky celého interiéru bytu.

Článek

Byt byl majitelem pořízen ke komerčním účelům a zadání znělo – vytvořit startovací bydlení pro mladý pár podnikatelů tak, aby v něm mohli při jeho dispozici 1+1 pohodlně existovat.

Z toho důvodu bylo hned na počátku jasné, že v obývacím pokoji bude potřeba počítat i s místem pro ložnici a součástí kuchyně bude jídelna.

Foto: Josef Neumann

Do předsíně umístila designérka modulární kovový nábytek firmy Konstantin Slawinski, který nabízí bezpočet variant uspořádání.

Také bylo nutné vyjít ze stávajících hotových podlah, kdy byly v obýváku položeny dřevěné parkety a v kuchyni antracitové marmoleum. Kompletního zařízení zrekonstruovaného bytu se ujalo studio Ambience design a designérka Jitka Kobzová.

Nejdůležitější byl fakt, že se byt nachází v historické části města a že by bylo dobré ctít lokalitu a jedinečnou atmosféru starého domu. Takový interiér chtějí většinou lidé zařídit elegantně a spíše klasicky. Designérka měla ale ještě další záměr, a to vnést do interiéru veselou a optimistickou náladu, což chtěla docílit pomocí barev.

Foto: Josef Neumann

Nadčasovou bílou kuchyň oživuje svěží zelená barva použitá na jídelních židlích Leaf značky Arper.

Hned jak přišla do bytu, tak věděla, že by mu barvy moc slušely. Vytvořila proto barevný koncept, do nějž ještě začlenila výrazné umělecké prvky a tento návrh předložila klientovi, který na její návrh slyšel a se vším souhlasil. Od toho se odvíjela jejich nadmíru uspokojující spolupráce.

Očima designérky

V tom, jak bude interiér zařízený, sehrály úlohy tři důležité prvky. Tím prvním byla atmosféra staré Prahy, kterou jsem chtěla nějakým způsobem dostat do bytu. Napadlo mě, že by se to mohlo povést díky fotografiím, ale nechtěla jsem úplnou klasiku v podobě pohledu na Hradčany apod.

Pátrala jsem tedy, kromě jiných, i v archivu pražského fotografa Jiřího Píši, a našla fotku saxofonisty na Karlově mostě, na níž jsem postavila koncept bytu.

Foto: Josef Neumann

Rozkládací sedací souprava je od českého výrobce Polstrin, černobílá fotografie saxofonisty na Karlově mostě je od Jiřího Píši.

Druhým prvkem, který zásadně ovlivnil linku návrhu, byla práce malíře Lubora Drgáče. Jako jeden z mála dělá opravdu pozitivní obrazy a geniálním způsobem míchá barvy. Z barev z jeho obrazu Podzimní vítr jsem pak vycházela při pořizování dalšího zařízení.

Foto: Josef Neumann

V ložnicové části pokoje našel místo úložný systém skříní z Ikea.

Třetím hlavním prvkem je koberec Hexagon značky Ligne Pure v barvách, které jsou v bytě použité. Abych o něco snížila vysokou investici, kterou tyto prvky představovaly, pořizovala jsem část vybavení v Ikea (kuchyň, TV stolek, šatní skříně v ložnici), a to v neutrální bílé barvě, která interiér krásně propojila.

Ložnici jsem od obývací části oddělila záclonou, čímž se prostoru dostalo více soukromí a zároveň se zachovala vzdušnost a světlost pokoje.

Foto: Josef Neumann

Plánek bytu

Pro klienta byl také zásadní výběr lůžka, proto jsem zvolila naši vlastní společnost, která dováží velmi kvalitní matrace z Anglie a vyrábí vlastní postele kontinentálního typu.

Jitka Kobzová
Žila a pracovala v Kuvajtu, Spojených arabských emirátech a Londýně. Po 28 letech se vrátila do Česka a založila společnost Home Staging a poté Ambience design. V pětičlenném týmu vytvářejí elegantní a nápadité interiéry, jejichž společným jmenovatelem je kvalitně provedená práce. Důležitý je pro ně otevřený přístup ke klientům a respektování jejich potřeb. Zabývají se rezidenčními a komerčními interiéry v České republice i v zahraničí.

Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám