Hlavní obsah

Starší ženy žijí v malebných chýších, kde se oddávají službě místní komunitě

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř jako shluk svatyní vyrostla na zeleném pozemku v hornatém kraji nad japonským městem Itó pětice propojených domků, které více než cokoli jiného připomínají roztomilé chýše. Obývají je dvě zralé ženy, jež se rozhodly zbytek života zasvětit službě místní komunitě starších a potřebných lidí. Tokijský architekt Issei Suma jim vytvořil prostor, kde mohou žít i naplňovat své poslání. Projekt nazval Jikka.

Foto: Takumi Ota

Dům, jehož majitelky se rozhodly zbytek života zasvětit službě komunitě, má podobu shluku roztomilých chýší.

Článek

Obě ženy jsou již šedesátnice, a zatímco první je sociální pracovnicí, druhá je kuchařkou. Tím byl také dán účel staveb. V jedné z nich se vaří obědy, které si lze sníst na místě, jsou ovšem určeny i pro roznášku spoluobčanům, kteří si pro jídlo už sami nedojdou.

Další z chýší funguje jako svého druhu stacionář pro hendikepované lidi vyžadující soustavnější péči. V jiných částech je společenská místnost a samozřejmě také obydlí pro obě ženy.

Foto: Takumi Ota

V domě, kde funguje malá jídelna se vaří pouze z lokálně pěstovaných potravin.

Foto: Takumi Ota

Centrální největší stavba funguje jako jídelna a zároveń se zde i vaří.

Foto: Takumi Ota

Ač to při pohledu ze země možná tak nevypadá, všechny stavby mají ve skutečnosti čtvercový půdorys.

Architekt pod dojmem toho, jaký účel má budoucí stavba mít, zavrhl možnost umístit do prostředí s plně vzrostlou vegetací dům většího objemu.

Ve svém návrhu se naopak rozhodl jednotlivé prostory rozčlenit a vytvořit hrst objektů, které dohromady budou fungovat jako svého druhu malý klášter. Ten zdaleka nejlépe zrcadlí i hlavní myšlenku obou žen – působí skromně, neokázale a prostě. Zvolená forma přitom v sobě nese určitou vnitřní spiritualitu.

Foto: Takumi Ota

Zatímco domy jsou dřevěné, v iteriéru je použit hojně beton.

Foto: Takumi Ota

Dřevěné domky, jejichž součet podlah činí dohromady 100 čtverečních metrů, mají všechny čtvercový půdorys. Jejich stěny jsou rovné, zakončené klenutými oblouky. Na ně jsou pak jako čepice nasazeny jehlanovité střechy, jež dodávají stavbám charakteristický vzhled.

Foto: Takumi Ota

Centrální budova slouží jako jídelna a zároveň i jako kuchyň.

Foto: Takumi Ota

Při pohledu z výšky zaujme skutečnost, že všechny stavby nejsou stejně velké, výrazně největší je centrální objekt, od nějž se na dvě protilehlé strany oddělují dvojice dalších menších budov. Vzniká tak zajímavý symetrický obrazec.

Interiér staveb je osvětlen nejenom okny ve stěnách, ale dvě z budov rovněž prosvětluje ve špici střechy umístěný kruhový světlík.

Foto: Takumi Ota

V jedné ze staveb je i lázeň pro trvale ubytované klienty vysokého věku a se sníženou pohyblivostí.

Foto: Takumi Ota

I díky vysokým kuželovitým střechám působí interiér staveb nečekaně vzdušným a prostorným dojmem.

Foto: Takumi Ota

Praktické a zároveň hravé řešení koupele pro klienty s omezenou pohyblivostí.

Domky jsou umístěny na pozemku, který pokrývá vrchol jednoho z kopců. Terén však nabídl příjemný, neboť jej jeho předchozí majitel nechal srovnat do roviny.

Foto: Issei Suma

Vnitřní dispozice staveb

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám