Hlavní obsah

Slovenská obec se může pochlubit věží inspirovanou pohádkou Na vlásku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Háj na východním Slovensku se může pochlubit věží, kterou postavil osmapadesátiletý nadšenec z Košic Peter Šimkanin. Původním povoláním pedagog a v současnosti šéf košického obchodního centra se při výstavbě nechal inspirovat animovanou pohádkou Na vlásku.

Slovák si postavil věž jako z pohádkyVideo: Reuters

 
Článek

„Když jsem zmíněnou pohádku viděl, už jsem věděl, že přesně tak bude vypadat vrchní část mé věže,“ řekl Šimkanin v reportáži Rozhlasu a televizi Slovenska (začíná v čase 50:56).

Většinu prací zvládl bývalý pedagog zcela sám, jen na odbornou práci si pozval statika a elektrikáře. „Zkušenosti jsem získal při přestavbě domu,“ uvedl milovník světa fantasy. Podle stavebního deníku spotřeboval na zděnou část 663 míchaček betonu a na své věži odpracoval celkem 2688 hodin.

Amatérský stavitel připouští, že mimořádně složitá byla především konstrukce dřevěného krovu a položení střešní krytiny z břidlice. Původně uvažoval o pětimetrové věži, ale ve finální podobě má jeho dílo 18 metrů.

Na Slovensku zrekonstruovali dřevěnici malíře Jana Hály

Tipy a trendy

„Tím, že věž stojí ve svahu nad vesnicí, je z ní výhled jako z desetipodlažního paneláku,“ uvedl stavitel. Výstavbu zahájil v roce 2011 a letos ji ukončil. Jako poslední dodělal podlahu, okna, obklady zdí a atypické vstupní gotické dveře.

Věž stojí na pozemku stavitele, který měl trochu obavy, zda mu jeho plány nezhatí těsná blízkost národního parku Slovenský kras. Příslušné úřady mu však nakonec vyšly vstříc. „Věž je nejen atrakcí, ale v horní části se dá celoročně normálně bydlet, protože je tam vše, co k tomu patří, topení, osvětlení, a zdi jsou zaizolované,“ řekl Šimkanin webu pluska.sk.

Nedaleko stavby vede turistický chodník a Šimkanin zájemce svou věží rád provede. „Jsem zastáncem toho, že lidé by se měli vrátit k manuální práci tak, jak tomu bylo v dobách našich pradědů,“ uvedl.

Už nyní plánuje, že vedle své věže postaví sklep a místo pro relax s krbem na grilování ve stylu hobitího domku.

Anketa

Líbilo by se vám mít takovou věž na své zahradě?
Ano, to by byla paráda!
77,1 %
Asi ano.
3,4 %
Nevím, možná trochu menší.
1,1 %
Asi moc ne.
4,8 %
Ne, to bych tam opravdu nechtěl/a.
13,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 650 čtenářů.

V Malých Karpatech vyrostl rodinný dům výjimečných tvarů

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám