Hlavní obsah

Slavné židle pantonky se na designové přehlídce proměnily ve funkční hudební nástroj

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proslulý sedací nábytek od dánského designéra Vernera Pantona, který navrhl pro společnost Vitra, se na největší přehlídce designu u nás (Designblok) proměnil v součást piana hrajícího při posazení hostů. Nevšední zážitek, který mohli návštěvníci zažít, je inspirací pro milovníky klávesových nástrojů, kteří si budou nově zařizovat obytný prostor.

Foto: Novinky.cz, Archiv přehlídky Designblok

Proslulé židle působí jako sladěné duo.

Článek

Židle pantonky navržené podle tvaru lidské siluety jsou bezpochyby jedním z ikonických kousků světového designu. Vznikají z jednoho kusu plastové hmoty a jejich velkou předností je stohovatelnost a jednoduchá údržba. Hodí se jak do exteriérů, tak i do vnitřních prostor.

Na Designbloku byly k vidění už poněkolikáté. Tentokrát ale v nevšední instalaci, která na první pohled připomínala spíš klavír než nábytkovou prezentaci.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Instalační prostor byl využit minimalisticky, ale efektivně.

Pod sedákem židlí byla umístěna čidla. Při posazení návštěvníků se tak začala z reproduktoru linout hudba. Celkově mohli návštěvníci slyšet třináct tónů prostřednictvím třinácti nevšedních kláves.

Klaviatura vznikla pouze z černých a bílých židlí. Interaktivní instalaci, která zve návštěvníky ke hře a zapojení fantazie, vytvořili designéři Jan Plecháč a Henry Wielgus.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Návrh ilustruje původní záměr.

Pokud byste si chtěli bílými a černými pantonkami ozvláštnit třeba hudební salón, můžete sáhnout i po vypínačích s potiskem not, které byly také k vidění na letošním Designbloku. Stěny pak můžete oživit samolepy s motivy houslových klíčů.

Foto: archiv přehlídky Designblok

Designblok představil i vypínače s hudebním potiskem, které by k hrajícím židlím v interiéru dobře ladily.

Krása a ladnost pian a klavírů inspirují při tvorbě nejen designéry, ale i architekty. Ti v poslední době stále častěji navrhují stavby, které imitují střídání kláves a jejich barevné působení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám