Hlavní obsah

Šlágrem stavebních veletrhů jsou mobilní domky. Na kolech i bez nich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačí vlastní či pronajatý pozemek a o ostatní se už postaráme. Jen si vyberte. Taková je nejčastější filozofie společností, které v Brně na stavebních veletrzích nabízejí mobilní domky či domy na kolech. Zájem o ně je obrovský a všechny jsou stále v obležení. I když tak jednoduché to s nimi také vždy asi není.

Stavební veletrh BrnoVideo: Miroslav Homola, Novinky

 
Článek

„Mám kde bydlet, mobilní dům bych však rád umístil na zahradu, kterou vlastním. Má rozlohu čtyři tisíce metrů čtverečních, dojíždím na ni zhruba patnáct kilometrů a docel rád bych tam někdy i přenocoval. Dům na kolech by řešením byl, ale tamní radnici se to nelíbí, prý by hyzdil. Podobně přistupují i k dalším podobným domkům, které už v lokalitě jsou,“ prozradil nám muž, který sice řekl, kde zahradu má, ale kvůli dobrým vztahům s městečkem v těsném sousedství Brna nechce obec jmenovat.

„Předpokládám, že se mi podaří je přesvědčit. Každý mi tvrdí, že jsem v právu, protože nejde o pevnou stavbu,“ uvedl důchodce.

Zájem o menší stavby, které jsou nejčastěji ze dřeva, ale i z jiných materiálů, podporuje ještě fakt, že nový stavební zákon počítá s navýšením maximální výměry pro drobné stavby ze současných 25 m2 na 40 m2 zastavěné plochy. U drobných staveb totiž není třeba vyřizovat stavební povolení, a proto modulové domky představují administrativně nejjednodušší cestu k bydlení.

Pozor na rozdíly v cenách

Podstatná pro všechny zájemce o minidomky a mobilní domky je jistě cena. A ta se může velmi lišit. Na brněnských stavebních veletrzích, které začaly ve středu, jsme viděli vybavený domeček o velikosti 21 m2 za téměř půldruhého milionu korun nebo také mnohem vetší dřevěný „barák“ o rozměru 10 × 4 m, také v plné výbavě, za milion a čtvrt včetně DPH.

Stavbu profesionálové dovezou na určený pozemek, byť v tomto případě je přece jen doprava o něco komplikovanější, stěhuje se bez střechy.

Cenová nabídka minidomků a mobilních domků je však pochopitelně mnohem pestřejší. Jedno však mají společné. Na veletrzích a nejenom tam lákají k prohlídce, a jak mnozí říkají, i k bydlení.

Některé z domů jistě záměrně připomínají staré cirkusové maringotky, jiné zase ukazují, jak důmyslně se dá hospodařit s prostorem v domečku na kolech, který má hmotnost pouhých tři a půl tuny, ale nabízí i spaní v podkroví.

„Domy na kolech či mobilní domy mají podle mne velkou budoucnost. Ale myslím, že se máme pořád ještě co učit tam, kde se tyto domky vyrábějí už delší dobu. Učit bychom se měli především ve výběrech materiálů, postupech při zateplování a podobně,“ řekl Novinkám návštěvník veletrhu Petr Vančura z Kutné Hory, který se přiznal, že se do Brna přijel inspirovat, protože sám tzv. tiny housy rovněž vyrábí.

Stavební veletrhy se v Brně potrvají do soboty.

Anketa

Láká vás bydlení v minidomku?
Ano, je to můj sen
63,3 %
Lákal mě natolik, že jsem si ho pořídil/a
2,6 %
Ani moc ne, ale kdyby nebylo zbytí...
21,6 %
Ne, to mě opravdu neláká
12,5 %
Celkem hlasovalo 3285 čtenářů.

Student si postavil vlastní bydlení. Pojal ho jako domek na kolech

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Veletrhy Brno

Výběr článků

Načítám