Hlavní obsah

Sladké sny pod stylovou peřinou

Právo, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co se děje pod peřinou, to se nikomu neříká. Ale povlečení, které je vidět, bychom měli věnovat náležitou péči. Krásné a kvalitní povlečení výrazně zlepší náš spánek. Jak vybrat správné povlečení? Mělo by ladit s interiérem, mělo by být příjemné na dotek, ale hlavně by se nám v něm mělo dobře spát.

Článek

Jako spotřebitelé jednoznačně upřednostňujeme materiály, jejichž údržba je snadná a rychlá. Především je to bavlna. Ta stále jednoznačně vede co do oblíbenosti i četnosti. Úprava bavlny je různá a podle toho máme i odlišné povlečení. Klasickou bavlnu známe, to je tradiční povlečení s plátnovou vazbou, které je třeba pečlivě vyžehlit.

Tvarová bavlna, z té se šijí povlaky krepové. Ty není třeba žehlit, nekrčí se a stačí jen mokré je pečlivě vyvěsit a nechat zcela usušit. Počesaná bavlna - flanel. Příjemně hřejivý materiál, povlečení je vhodné především pro zimní měsíce. Vysoce kvalitní, česaná příze, známá jako satén. Je nesmírně příjemný na dotek a povrch chladí. Používá se hlavně v létě.

Klasickým materiálem je len. Dříve se takové povlečení používalo jen v nejchudších rodinách. Dnes je tomu spíš naopak. Kvalitní technologie zpracování umožňuje snadné žehlení a malou mačkavost, což dříve byly zásadní nedostatky tohoto jinak kvalitního materiálu.

Fantazii se meze nekladou.

Exkluzívní záležitostí je hedvábí. Cena takového povlečení je ale hodně vysoká. Směsové a umělé materiály nejsou pro povlečení vhodné, protože málo nebo velmi špatně sají pot. Proto se prakticky nepoužívají.

Módní vzory

V současné době neexistuje prakticky žádné tabu v dekoru povlečení. Samozřejmě decentní kanafasový proužek na saténu je krásný, ale pokud chceme ložnici zařídit originálně, volíme např. geometrické vzory, velké květinové vzory nebo do dětského pokoje povlečení tzv. s příběhem.

Na něm můžou být pohádkové postavičky, veselé obrázky, zvířátka anebo třeba džínový vzor. Aktuálním trendem je dvoustranné povlečení. Každá strana má jiný vzor. Vzájemně jsou sice v kontrastu, ale barevně se doplňují. Stejně tak jako povlak na přikrývku je dekorovaný i polštář. Při stlaní tak dosáhneme zajímavého efektu.

V barvách povlečení letos vládnou zemité odstíny a jemné pastely. Navracejí se černá a sytě rudá.

Rozměry povlečení

Naše tradiční středoevropské povlečení má několik základních formátů. Polštář 70x90 cm a malý polštářek, mazlík, 40x40 cm. Standardní přikrývka má rozměr 135x200 cm, respektive 140x200 cm.

Kostky a pruhy jsou moderní.

Pro dlouhány je k dispozici prodloužená délka 140x220 cm. Povlečení do dětské postýlky má polštář veliký 40x60 cm a peřina rozměry 90x130 cm. Jsou ale i jiné rozměry, rozdíly jsou především ve velikosti polštáře, který je menší - 50x60 cm.

Prostěradla

Neměli bychom podceňovat ani takovou zdánlivou maličkost, jako je prostěradlo. Už odzvonilo plátěným plachtám, které se během noci a při neklidném spánku shrnovaly. Moderní jsou vypínací prostěradla, po okraji opatřená gumou. Tradiční materiál je froté nebo mako. Ale i vypínací prostěradla mohou být plátěná.

Stále nejoblíbenější barvou je bílá, ale nabízí se škála odstínů, takže si můžeme vybrat přesně takový, jaký ladí s povlečením.

Praní a údržba

Kromě ceny sledujeme také snadnost údržby. Dnešní téměř dokonalé pračky a prací prostředky umožňují bezchybnou čistotu při nižších teplotách, zpravidla je to 60 °C. Není nutná zdlouhavá předpírka a vyvářka. Prádlo s označením Easy care je tak, jak název říká, jednoduše udržovatelné. Stačí je jen pečlivě pověsit a je hotovo. Ovšem nedoporučuje se používat sušička. A když, pak je nutné i toto povlečení žehlit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám