Hlavní obsah

Skořápky z pistáciových oříšků mohou být novým zdrojem energie

Novinky, nes

Do pestré rodiny obnovitelných zdrojů energie patrně už brzy přibydou skořápky z pistáciových oříšků. V Turecku zvažují plán na vybudování města, které by využívalo právě tento materiál k získávání tepla. Nápad, jejž iniciovala francouzská firma Burgeap zabývající se inženýrstvím ochrany životního prostředí, již projednávají zainteresovaná oficiální místa.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Turecko jen v loňském roce exportovalo 6800 tun pistácií, přitom jejich největším producentem je oblast v okolí města Gaziantep na jihovýchodě země. Z tohoto kraje pochází nadpoloviční množství všech oříšků.

„Podíl Gaziantepu na celkové produkci pistácií je všeobecně známý, stejně tak jako značné množství odpadu tvořeného jejich skořápkami,“ řekl agentuře AFP Seda Muftuoglu Gulec, expert na zelené stavby. Podle výpočtů Francouzů by z nich přitom bylo možné získat tolik energie, aby se pokrylo 60 procent tepelné potřeby jednoho města.

Podstatou projektu je likvidace skořápek tím, že poslouží jako surovina pro výrobu bioplynu využívaného jako zdroj tepelné energie. Turci v první fázi plánují postavit na ploše 55 hektarů zmenšený model města, který zkusí takto vytápět. Pokud se pokus osvědčí, město bude rozšířeno na plochu 3200 hektarů. V plně rozvinuté podobě by pak město této velikosti představovalo domov až pro 200 tisíc lidí.

Projekt v současnosti čeká nejen na definitivní schválení oficiálních míst, ale také na souhlas soukromých majitelů příslušných pozemků, na nichž by nové město mělo vyrůst. V každém případě jde o projekt ukazující, že při dostatečné vynalézavosti je možné najít obnovitelné zdroje i tam, kde bychom je nečekali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám