Hlavní obsah

Šeredné fasády v barvách zvýrazňovačů způsobují vizuální znečištění

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku vzniká stále více domů s neuvěřitelně kýčovitými fasádami. Zdá se, jako by brčálově zelená, svítivě růžová nebo kanárkově žlutá byly zrovna v kurzu. Pozornost takové fasády rozhodně přitáhnou, ale ne tu obdivnou. Esteticky dovede jedna taková fasáda zkazit pohled na deset ostatních zdařilých staveb a to je pro českou architekturu rozhodně velká škoda.

Foto: Novinky

Tady se architekt vyřádil: dům vypadá spíš než jako veřejné záchody než jako rodinný dům. Kýčovitý objekt doplňuje neméně kýčovitá dekorace dřevěného větrného mlýna.

Článek

Ideální by bylo, kdyby v Česku vznikl zákon o vizuálním znečištění. Ten by se měl týkat i reklamy v historickém centru města, které díky všudypřítomným poutačům nepochybně ztrácí na atraktivitě.

O potřebě regulovat podobu soukromých staveb píše francouzský kulturní teoretik a urbanista Paul Virilio v knize Informatická bomba: "Ve Francii je z roku 1979 dokonce schválen pojem zrakové znečištění, které je mimo aglomerace způsobováno nejen umístěním, ale také osvětlením, hustotou a množstvím reklamního verbování."

Foto: Novinky

Řemeslně dobře provedenou fasádu kazí jen naprosto nevhodně zvolená barevnost.

Virilio dále kritizuje i fakt, že řada reklamy je vnucována pohledu a jejímu vnímání se nemůžeme dobrovolně vyhnout. A ohradit se proti sousedovi, který nám kazí výhled na krajinu neuvěřitelně nevkusně zvolenou podobou a barvou fasády, už vůbec nemůžeme.

Foto: Novinky

Tristní pohled na zámek v Doksech, který kazí sytě oranžová fasáda.

Podobný problém jsou stavby větrníků na elektrickou energii, které mění typický krajinný ráz i v oblastech, kam zatím technika a průmysl nedosáhly. Britský publicista Bernard Ingham, který pracoval jako tiskový sekretář Margaret Thatcherové, proti nim vede silnou kampaň a nazývá je záchodovými štětkami nebe.

Foto: Novinky

Snaha o nápodobu lidové architektury se v tomto případě opravdu nepovedla.

Výkladový slovník kognitivního serveru Univerzity Hradec Králové vizuální znečištění (angl. visual pollution) definuje jako „nežádoucí a necitlivou změnu vzhledu městské nebo kulturní krajiny umístěním reklam, poutačů, stojanů, vývěsních cedulí, neónových světel apod. Může výrazně negativně ovlivňovat vnímání návštěvníků destinace i rezidentů.“

Foto: Novinky

Špatně zvolenou barvu fasády domu v Bělé pod Bezdězem nezachrání ani květinová výzdoba.

Výrazně ovlivnit dojem z okolí může i taková nevkusně zvolená fasáda. Jde o tak výrazný vizuální jev, který nepochybně nežádoucí a necitlivou změnu okolní krajiny způsobuje. Nezbývá než se podobnými případy poučit a požádat o názor odborníky.

Dobré vodítko, jak se vyhnout kýči, naleznete v knize Tomáše Kulky Umění a kýč, kde se seznámíte se základními znaky kýče.

Foto: Novinky

Sytě oranžová fasáda pro svou estetiku rozhodně nenadchne.

Anketa

Líbí se vám tyto fasády?
Ano
17 %
Ne
83 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9144 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám