Hlavní obsah

Samočistící akvárium je malým ekosystémem i fascinující interiérovou dekorací

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plovoucí zahradu navrhl designér Benjamin Graindorge. Akvárium pro ryby je podle něj také architektonickým kouskem, takže i to je možné kreativně přeměnit. Jeho nápad vytvořit minimalistické akvárium, které by filtrovalo vodu a ještě podporovalo růst okrasných rostlin se ujal. Působivá dekorace potěší milovníky neotřelých nápadů..

Článek

Tento model je možné umístit na jakékoliv akvárium, princip je jednoduchý. V horní části akvária je nádobka na písek, skrze který se filtruje voda. K čištění napomáhají i rostliny a působivá zahrádka navíc dělá z akvária zajímavou dekoraci.

Akvárium funguje na principu hydroponie, což je pěstování rostlin v živném roztoku bez půdy v nádobě se zdvojeným dnem. Nejjednodušší formou hydroponie je pěstování jarních cibulek narcisů či hyacintů ve vázičkách. Jde o nápad starý tisíce let, který je možné využít i v akváriích.

Jak to funguje

Akvárium využívá dvou technologií, které růst rostlin ještě zlepšují a zamezují tak ztrátám dusíku, který ryby produkují. 

Všechny vyšší rostliny totiž potřebují dusík pro svůj normální růst. V přírodě je jeho bohatým zdrojem déšť, což je také důvod, proč úspěšní pěstitelé tak často používají k zalévání dešťovou vodu.

Stojatá voda a zejména voda z vodovodního potrubí jsou naopak na dusík velmi chudé a rostlinám tolik nesvědčí. Proto musí pěstitelé, kteří ji používají, chybějící dusík nahrazovat.

Skvělou a efektivní možností je přitom využití třeba právě systému, díky němu můžete nad akváriem pěstovat pěknou a bujnou zahrádku. Přidání velmi malého množství dusíku do zálivkové vody způsobuje totiž rozdíl v růstu rostlin.

Voda je filtrována přes písek a štěrk

Štěrkové a písčité lůžko slouží jako filtrace a jako nádrž vody. Pískové lože zachycuje částice odpadu a tvoří hostitelské prostředí pro bakterie, které přeměňují dusík na dusičnany. Obohacenou vodu pak z kořenů získávají rostliny.

Netřeba dodávat, že porost je přizpůsoben vlhkému prostředí. Nádrž takového akvária potřebuje jen minimální údržbu, houbou otřete sklo a odstraníte řasy.

Hydroponicky pěstované rostliny se jinak v průměru zalévají jednou za 2 až 3 týdny, záleží na ročním období a druhu rostliny. Tento systém možná již brzy dorazí i k nám, a tak místo jednoho ostrova přírody, kterým akvárium bezesporu je, budeme mít ještě jeden takový ostrůvek, hustou zahrádku nad akváriem.

Jak vybrat správné akvárium

Akvária je lepší volit jednoduchá, prostorná, nahoře i dole stejně široká. Podlaha a konstrukce nádrže musí být dostatečně stabilní, umístěte ji tak, aby byla bezpečně chráněná i přístupná pro snadnou údržbu. To platí hlavně ro větší akvária, v nichž bude umístěn větší objem písku a kamení. Akvárium má představovat část přírody, vyhněte se proto umělým dekoracím. Akvárium nemusí stát u okna pokud je nasvíceno dostatečně výkoným umělým osvětlením. Pokud však u okna stojí, je nutno ho chránit před prudkými slunečními paprsky žaluziemi nebo závěsy. Mnohé nádrže se prodávají i se zařízením a skříňkou, kterou si můžete zvolit v designu svého bytu.

O tom, co vše budete pro akvaristiku potřebovat se dočtete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám