Hlavní obsah

Sádrokarton dokáže v interiéru divy

Právo, Karolína Černá

Potřebujeme-li rozdělit místnost příčkou, vytvořit stropní podhledy nebo zděný nábytkový systém, využijeme třeba sádrokarton, sádrovláknité nebo cementovláknité desky. Jaký je v nich rozdíl a co vše dokážou?

Foto: RIGIPS

Sádrokartonová deska vyřeší i stropní podhled s elektroinstalací.

Článek

Desky z příměsí obsahujících z největší části sádru nebo cement vynikají nízkou hmotností, takže se snadno instalují. Dobře izolují zvuk i teplo, jsou odolné proti plísním a neusídlí se v nich hmyz. Díky speciální povrchové úpravě a složení odolávají požáru i vlhku. Zajímavé jsou i svým vzhledem, mohou se stát dominantou interiéru - především v ohýbaných konstrukcích. Asi nejznámějším materiálem pro suchou výstavbu je sádrokarton.

Foto: RIGIPS

Oblouková konstrukce ze sádrokartonové desky odděluje kuchyň a zároveň zútulňuje interiér.

Sádrokarton

Sádrokarton nebo také sádrokartonové desky jsou vlastně panely z lisované sádrové hmoty vložené mezi dva silné kartony papíru. Některé typy desek mají jádro napuštěné silikonem. Sádrokartonové stavebnice se používají na celém světě pro dokončení výstavby vnitřních stěn a stropů.

Foto: RIGIPS

Předstěna s ukrytou elektroinstalací slouží zároveň jako pouzdro pro posuvné dveře a nahrazuje knihovnu s policemi.

Foto: XELLA

V koupelně můžeme pórobetonové tvárnice využít ke stavbě příček oddělujících sprchový kout, umyvadlo a prostor pro vanu. Cena tvárnic podle typu a rozměru od 360 Kč na 1 m2 (bez DPH).

  • Sádrokarton je nehořlavý a vykazuje protipožární odolnost od 15 do 120 minut.
  • Desky se vyrábějí v různých sílách: nejužívanější jsou o tloušťce 12,5 mm. Silnější desky se používají z protipožárních důvodů, ke zlepšení akustických podmínek konstrukce či kvůli zvýšení odolnosti proti průrazu.
  • Slabší desky se hodí pro ohýbané konstrukce a pro tzv. suché omítky.
  • Sádrokarton lze montovat i ve více vrstvách, nelze ho ale využít jako nosnou konstrukci.
Foto: KNAUF

Aquapanel je stabilní a odolná stavební deska z portlandského cementu, vhodná pro rekonstrukci koupelny. Používá se v prostorech s trvalou vlhkostí. Rozměry tl.12,5x š. 900 x d. 1250 mm, od 577 Kč.

Foto: YTONG

Pórobeton.

Využití

Stěny a příčky ze sádrokartonu rozčlení interiér na více místností.

Předsazené stěny vylepší stávající povrchy. Vytvářejí meziprostor pro vedení instalací, což uvítáme při rekonstrukci. Předsazená stěna zvýší tepelné a zvukově izolační vlastnosti, její rovná plocha usnadní nátěr nebo lepení tapet.

Foto: FERMACELL

Lehké nosné konstrukce pro ztužení střechy a půdních trámů jsou vyrobeny z pevných sádrovláknitých desek. Deska Fermacell Firepanel A1 o rozměru 1500x 1000x12,5 mm stojí 330 Kč (bez DPH), cena 1 m2 je 220 Kč (bez DPH).

Stropní podhledy využijeme k uzavření spodní části stropu nebo střechy, k zakrytí instalačního vedení, ke zvýšení požární odolnosti stropní konstrukce a k vylepšení architektonického výrazu interiéru.

Akustické podhledy a obklady ze sádrokartonu ovlivňují vnitřní akustiku v místnosti tak, aby bylo dosaženo ideální doby dozvuku. Pro tyto účely se používají dva rozdílné typy systémů. První způsob umožňuje vytvořit podhled beze spár nebo předsazenou stěnu velkoformátovými sádrokartonovými perforovanými deskami opatřenými na zadní straně akusticky účinnou textilií - tzv. vliesem.

Foto: YTONG

Pórobeton.

Perforování bývá provedené kruhovými, čtvercovými nebo obdélníkovými otvory. Druhou možností, jak vylepšit vnitřní akustiku, je použití demontovatelných akustických kazetových podhledů, perforovaných a na zadní straně opatřených akusticky účinnou textilií.

Pórobeton

Milovníci oblých tvarů v interiéru ocení obloukové segmenty z pórobetonu, který se uplatní podobně jako sádrokarton. Na rozdíl od něho se snadno tvaruje. Zděním z oblých tvárnic vystavíme kulatý či spirálovitý sprchový kout, vyřešíme vestavěný nábytek, zakulacenou obezdívku, oblou příčku, originální podezdívku u kachlových kamen. Vyzdít můžeme také nízký odkládací pult v kuchyni, nebo dokonce celý policový systém.

Foto: RIGIPS

Akustická sádrokartonová deska Rigiton zlepšuje zvukové vlastnosti interiéru. Cena od 507 Kč na 1 m2 (bez DPH).

Foto: YTONG

Pórobeton.

Jiné možnosti

Betonyp jsou cementotřískové desky (složení: 73 % portlandský cement, 18,6 % dřevěné třísky, zbytek vodní sklo a voda). Pro nízkou hmotnost a zvukově izolační vlastnosti se používají k vnitřním obkladům stěn a jako konstrukční příčky. Betonyp je mrazuvzdorný, odolný proti vlhku, plísním a hmyzu.

Sádrovláknitá deska je na rozdíl od sádrokartonových desek materiálově homogenní, zhotovená ze směsi sádry a celulózových vláken z rozemletého papíru.

Foto: FERMACELL

Sádrovláknitá deska jako částečná příčka s otvory pro uložení věcí odděluje kuchyň od vstupu do bytu. Standardní deska Fermacell o rozměru 1250x1000x 12,5 mm stojí 225 Kč (bez DPH), cena 1 m2 je 180 Kč (bez DPH).

Papírová vlákna zpevňují materiál tím, že ho tzv. proarmují, prostoupí sádru v celém průřezu desky, a tak podstatně zvýší její pevnost. Se speciálními sádrovláknitými deskami v interiéru vytvoříme i zajímavé ohýbané konstrukce.

Cementovláknité desky z lehčeného betonu se sendvičovou strukturou, vyztužené tkaninou ze skleněných vláken odolných vůči alkáliím, jsou maximálně odolné vůči vodě i plísním. Jejich vysoká stabilita umožňuje výstavbu vysoce zatěžovaných konstrukcí odolných navíc vůči poškrábání a nárazům.

Foto: FERMACELL

Cementovláknité desky Fermacell Powerpanel H2O jsou ideální pro realizaci příček ve vlhkých prostorách s trvalým zatížením vodou. Deska o rozměru 1250x2000x12,5 mm stojí 1325 Kč (bez DPH), cena 1 m2 vychází na 530 Kč (bez DPH).

Reklama

Související témata:

Související články

I v paneláku můžete bydlet moderně

Prostorný panelákový byt zařízený podle nejnovějších trendů jsme navštívili na pražském sídlišti Chodov. Motivací pro rekonstrukci obýváku a bytového jádra...

Výběr článků

Načítám