Hlavní obsah

S úspornými spotřebiči výrazně ušetříte za elektřinu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Který elektrospotřebič nás vyjde nejdráž? Jednoznačně lednička s mrazákem. V průměru stojí až za třetinou účtu za elektřinu. V pořadí druhý velký jedlík energie, pračka, zatíží účet zhruba 15 %. Televize, PC nebo varná konvice nás při běžném provozu už tolik nestojí.

Článek

Ceny elektřiny sice od ledna vzrostly pro domácnosti o relativně únosné 4,6 %, ale neznamená to, že chceme platit zbytečně. Staré spotřebiče si totiž kvůli opotřebování a fungování, které úsporu energie řešilo méně než dnes, berou více elektřiny než moderní výrobky. Rozdíl je také v tom, jakou energetickou třídu mají. Co to znamená?

Poznejme úsporný spotřebič

Například kombinovaná chladnička (180 l) s mrazákem (90 l), energetické třídy A spotřebuje 311 kWh ročně. Zato kombinovaná chladnička (180 l) s mrazákem (90 l), energetické třídy A spotřebuje 230 kWh za rok. Je jasné, že se vyplatí kategorie A.

Písmeno nesoucí informaci o spotřebě kupovaného produktu nalezneme na tzv. energetickém štítku. Obsahuje zařazení výrobku podle energetické náročnosti do sedmi kategorií, a to od úsporných s nízkou spotřebou až po nejméně úsporné s vysokou spotřebou. Kategorie jsou znázorněny barevnými pruhy a označeny písmeny A až G. Kategorie A zahrnuje nejlepší a nejúspornější výrobky, které jsou v průměru o polovinu lepší, než výrobky tzv. standardní kategorie C a D. Kategorie F je již o 25 % horší než standard.

Pozor - někdy je B lepší

Při nákupu zvažujeme, jak výrobek doopravdy využijeme. Může nabízet funkce a možnosti, které jsou pro nás třeba zbytečné.

Například energetická třída ledničky se udává vždy ve vztahu k objemu. Za označením kategorie je ale složitý výpočet, který nebere v úvahu celkovou spotřebu chladničky, ale účinnost. Kdyby označení nebylo vázané na objem, větší ledničky by ve spotřebě vždy dopadly hůře než méně objemné.

Potřebujeme-li tedy chladničku pro dvě osoby, koupíme menší ledničku třídy B, která má menší spotřebu než větší výrobek třídy A, v němž bychom zbytečně chladili prázdný prostor.

Správná péče šetří peníze

Konkrétní spotřeba závisí na zacházení se spotřebičem, jeho umístění a údržbě.

Chladničku či mrazničku umísťujeme co nejdále od zdrojů tepla, pokud možno do chladnějších místností, ne na přímé slunce.

Mezi stěnou a spotřebičem musí být mezera pro výparník na zadní straně.

Pravidelným odmrazováním snižujeme spotřebu energie. Námraza silnější než 3 mm zvyšuje spotřebu energie až o 75 %.

Vhodným řešením může být funkce No frost, která tvorbě námrazy zamezuje. Tato funkce sice vyžaduje určitou spotřebu energie, která je ovšem nižší, než je spotřeba energie obdobné chladničky bez pravidelného odmrazování.

Optimální spotřebu zajistíme nastavením vnitřní teploty. Pro provoz v chladničce stačí 5 °C, v mrazničce -18 °C. Snížení teploty o 2 °C znamená zvýšení spotřeby energie o 15 %.

Kontrolujeme funkčnost gumového těsnění na rámu dveří, aby do chladničky nevnikalo teplo. Pračka musí být při provozu plná, využíváme její objem.

Nepereme na zbytečně vysokou teplotu. Snížením teploty z 90 °C na 60 °C ušetříme kolem pětadvaceti procent energie. Kvalitní prací prášky umožňují praní i při teplotách kolem 30°C.

U praček je důležitá spotřeba vody. Vyhledáváme pračky se spotřebou vody menší než 8 l/kg prádla (např. do 40 litrů u pračky s náplní 5 kg prádla).

Kam se starým spotřebičem?

Nejjednodušší je při nákupu nové chladničky či mrazničky odevzdat starý spotřebič prodejci. Výrobci domácích spotřebičů jsou odpovědní za zpětný odběr a ekologickou likvidaci.

Při koupi nového spotřebiče se dozvíme, jak vysoká je částka, kterou výrobce za něj musí zaplatit do systému zpětného odběru (bývá kolem 200 Kč).

Další možností je odevzdat starou chladničku do sběrných dvorů v nejbližší lokalitě.

POVINNOST ENERGETICKÉHO ŠTÍTKU MAJÍ TYTO SPOTŘEBIČE:

  • automatické pračky
  • bubnové sušičky prádla
  • pračky kombinované se sušičkou
  • elektrické chladničky, mrazničky a jejich kombinace
  • myčky nádobí
  • elektrické trouby
  • elektrické ohřívače vody
  • zdroje světla
  • předřadníky k zářivkám
  • klimatizační jednotky

Chladničky i mrazničky lze odevzdat při mobilních svozech odpadu. Vysloužilou chladničku či mrazničku odevzdáváme kompletní. Je to zdarma. Pomůžeme tak následné recyklaci, přírodě i své peněžence, protože za rozebraný spotřebič je vybírán při zpětném odběru poplatek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám