Hlavní obsah

Napříč nočním domovem bezpečně

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý se občas musí v noci vydat na cestu zešeřelým domovem, a ne každý má takové putování naplněné tápáním rád. Proč si tyto chvíle neusnadnit pomocí praktických doplňků?

Foto: M&T

Čas od času se musí člověk vydat napříč domovem v noci. I taková cesta by měla být bezpečná.

Článek

K tomu, aby se člověk potmě doma neztratil, mu může pomoci i úplná drobnost nebo detail. Jedním z nejčastějších okamžiků, kdy by se hodila alespoň malá pomoc, je šátrání po dveřích a hledání kliky. Tomu lze ale udělat konec.

„Klika z kolekce kování Minimal Black Matt 20 Year Light má ve své čelní ploše zabudovanou mikrotrubičku, jejíž světlo není ve dne téměř patrné, ale v noci se vždy naplno rozjasní,“ říká Roman Ulich ze společnosti M.

„K provozu mikrotrubičky není třeba žádných baterií ani napájecích kabelů, přesto svítí nepřetržitě. Nejedná se totiž o takzvané luminiscenční světlo, které se dobíjí přes den a poté vydrží večer po nějakou dobu svítit,“ vysvětluje.

Konkrétní princip svícení kliky výrobce ovšem neprozrazuje, jde o přísně střežený výrobní patent firmy. Klika je v úplné tmě vidět na vzdálenost až 20 metrů.

Kdo posvítí na vypínač?

Ne vždy při cestě nočním bytem postačí možnost orientovat se podle klik. Mnohdy je potřeba rychle rozsvítit. Jak ale, když na běžný vypínač není vidět? Ani to není problém.

„Vypínače lze prosvětlit pomocí průzoru v krytu, pod kterým je instalovaná plynem plněná výbojka, takzvaná doutnavka,“ říká Lenka Vodicová ze společnosti Obzor Zlín a pokračuje: „Díky jemnému světlu doutnavky se z vypínače stane jasný orientační bod na stěně. Už se nám tak nestane, že budeme naslepo tápat po stěně a shodíme třeba obraz ze zdi.”

Vyhněte se šoku z prudkého světla

Nejčastějším cílem nočních výprav bývá koupelna. A to bývá místo, kde už člověka před šokem z náhle rozsvíceného ostrého světla nic nezachrání. Ani to ovšem není nezbytné. Pomoci může zrcadlo. Ta moderní mají různá vylepšení.

„Například zabudované LED osvětlení či regulátory stmívání i teploty světla. Kupříkladu u zrcadla Night si můžete měnit světlo dle nálady a potřeb svého těla,“ říká Petr Blažek ze společnosti Dřevojas.

Foto: Dřevojas

Některá zrcadla mají spínač k podsvícení na spodní straně. Tam neruší vzhled a zároveň je snadno k nalezení.

„Regulátorem stmívání je také ještě opatřeno oválné zrcadlo Vitta, které svým tvarem vychází vstříc aktuálnímu trendu oblých tvarů. Jeho moderní design neruší ani vypínač chytře umístěný zespodu zrcadla, který díky tomu v noci snadno nahmatáte,“ dodává.

A pokud ještě navíc potřebujete přidat do koupelny nějaký ten úložný prostor, zvolte variantu, kdy je zrcadlo součástí skříňky, tzv. galerky. I ta může být osvětlena.

Nevstávejte do tmy!

Pokud je váš dům vybavený venkovními žaluziemi nebo roletami, které máte přes noc zatažené, abyste se uchránili od nočního světelného smogu, ale naopak chcete vstávat do ranního sluníčka, pak se určitě porozhlédněte po systémech inteligentního řízení domácnosti.

„Systémy inteligentních domácností dnes mohou ovládat také stínicí techniku, u které jsou řešeny zejména její automatické pohyby. Podle svých individuálních potřeb jsem si schopen vytvořit různé scénáře – například pokud potřebuji v noci orientační světlo propouštěné okny z uličních lamp, nechám rolety a žaluzie zcela zatažené do doby třeba půlnoci, kdy už všichni spíme, nastavím si jejich automatické pootevření či vysunutí, abych umožnil průnik vnějšího osvětlení z lamp.

A pokud ráno rád vstávám do plného světla, není nic jednoduššího než si nastavit, aby se žaluzie v tuto dobu pootevřely, rolety zcela vysunuly, a díky tomu nevstávám do zatemnělého interiéru,“ vysvětluje David Šejvl z divize stínění Vekra.

Foto: Vekra

Probouzení se do plného světla není příjemné. Systém inteligentního řízení domácnosti dokáže roztahovat žaluzie ve stanovenou hodinu tak, aby bylo probouzení pozvolné a příjemné.

Scénáře automatických posuvů lze nastavit na každý den zvlášť, a tím odlišit režim stínění pro pracovní dny a víkendy. Chytré ovládání lze samozřejmě aplikovat jak u exteriérových prvků, tak i u prvků v interiéru.

Odraz měsíčního svitu

I když to dnes už může znít úsměvně, naši předci řešili noční osvětlení prostým použitím světlého stavebního materiálu. V interiéru to byl například bílý mramor, který v noci odrážel měsíční světlo, a tak sloužil jako viditelný orientační bod.

Pokud byste si tak i vy chtěli pomoci ve své domácnosti podobnou optickou hříčkou, můžete sáhnout po bílém vybavení – například nábytku.

Foto: Trachea

Pro orientaci v bytě je možné využít prostého odrazu měsíčního světla dopadajícího oknem. Ideálně to umí bílé povrchy.

„Světlo navíc ještě více odráží lesklé povrchy. Totální prim samozřejmě hraje odlesk od bílého skla, a to na nábytek zase dostanete díky skleněnému prachu povrchu Vetrixx,“ radí Martin Dusík ze společnosti Trachea.

Nechte se navigovat podlahou

Dosud byla ovšem řeč pouze o orientaci ve tmě či šeru pomocí větších či menších zdrojů světla. Nejenom na zrak se lze ale v noci odkázat. Stejně dobře nám může posloužit další ze smyslů, a to hmat.

Foto: Rako

K orientaci v šeru může na některých místech, třeba v chodbách nebo na terase, napomoci třeba i speciálně tvarovaná dlažba.

Slouží k tomu speciální dlaždice s výrazně tvarovaným povrchem, jež člověka zavedou přesně tam, kam potřebuje.

Využít je tak mohou nejenom lidé pro občasné bloudění nočním bytem, ale výbornou volbou budou i do domácností osob s různě velkou ztrátou zraku.

Anketa

Orientujete se doma potmě snadno?
Ovšem, znám doma každý centimetr nazpaměť.
84,8 %
Podle toho, kam potřebuji dorazit.
9,1 %
Nevím, nezkoušel/a jsem to.
0,6 %
Moc dobře ne.
3 %
Ne, vůbec. Musím si svítit.
2,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 165 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Vytvořte z balkonu oázu klidu

I ten nejmenší balkon může být místem, které nám evokuje naši oblíbenou destinaci. Přinášíme inspiraci, jak na to.

Walk in – trend mezi sprchovými kouty

Zvažujete pořízení sprchového koutu? Pak se nezapomeňte vedle tradičních možností poohlédnout i po takových, které ještě více povýší osobitý vzhled koupelny....

Výběr článků

Načítám