Hlavní obsah

Rozmanité podlahy pro terasu dodají domu i zahradě jedinečný vzhled

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak by měla vypadat budoucí terasa a jaký materiál pro ni vybereme - to zvažujeme už při řešení celé zahrady nebo před stavbou nového bazénu.

Foto: WOODPLASTIC

Pro terasy okolo bazénů jsou vhodnější WPC plná prkna, např. typ Emo palisandr.

Článek

Jak dlouho výstavba potrvá, záleží na zvoleném materiálu, rozsahu přípravných zemních prací a případné nutnosti betonování. Materiály už jsou dnes od výrobce zpracované a instalačně ošetřené tak, že jejich samotná pokládka trvá jen několik dní.

Foto: SEMMELROCK

Zámková dlažba patří k základním typům betonové dlažby.

O venkovní materiály je nutné se starat. Nutnost údržby závisí na jejich přirozené odolnosti proti povětrnostním vlivům, UV záření a nasákavosti vodou. Z tohoto pohledu je nejnáchylnější měkké dřevo, které potřebuje častější a náročnější údržbu.

Studená dlažba

Betonová, keramická, cihlová a kamenná dlažba jsou studené materiály, které se sice na slunci mohou zahřát, ale i nepříjemně rozpálit. Na druhou stranu jde o materiály mrazuvzdorné. Nenasáknou vodu, takže nepopraskají mrazem. V případě keramiky je sice nasákavost vodou přirozenou vlastností, ale dnes se již vyrábí mrazuvzdorná glazovaná keramická dlažba s protiskluzovou schopností.

Foto: ZEPOR

Odpočinková terasa z opracované kamenné dlažby, která je na rozdíl od přírodního kamene protiskluzová.

Díly keramické dlažby ale mohou prasknout, pokud na ně upustíme něco těžkého a hranatého. Proto už při nákupu dlaždice přikoupíme do zásoby.

Keramická dlažba může být bohatě vzorovaná, ani beton však již není jen šedý. Současnou betonovou dlažbu díky příměsím a barevným pigmentům nerozeznáme od přírodního kamene. Může mít i patinu, která působí dojmem letitosti, umí napodobit cihlovou dlažbu.

Dláždit terasu můžeme i neopracovaným přírodním kamenem. Nevýhodou je, že mokrý nebezpečně klouže. Opracovaná kamenná dlažba má povrch drsnější a hodí se na dláždění větších ploch.

Foto: LIAS VINTÍŘOV

Rustikální zastaralý vzhled nabízí tzv. ostařená betonová dlažba.

Nechceme-li, aby spárami mezi dlaždicemi prorůstala tráva a plevel, dbáme na pokládku do štěrkopísku nebo tenké vrstvy betonu.

U dlažby a betonu je životnost zhruba 30 až 40 let. U těchto materiálů je však velice důležitá jejich kvalita a provedení pokládky.

Foto: KLINKER CENTRUM

Cihlová dlažba Quinta Aureum vypadá velmi zajímavě, tvar pokládky připomíná parkety.

WPC materiály

Moderní materiály, jako Wood-Plastic Composit, mají nízkou nasákavost, velkou odolnost proti UV záření a výkyvům teplot.

WPC v sobě spojuje výhody dřeva (zastoupení 60 %) a polymerů (40 %), které v sobě obsahuje. Je to příjemný materiál s nízkými požadavky na údržbu, který si uchovává svou barvu.

Pro terasy okolo bazénů jsou vhodnější WPC prkna plná, protože se nemusí spádovat kvůli odtoku vody z dutin. Z hlediska bezpečnosti jsou vhodnější prkna drážkovaná, ale pokud mají kvalitní broušený povrch, lze použít i hladká.

WPC materiály mají životnost až 50 let.

Dřevo poskytuje příjemné teplo

Dřevo je na dotek velice příjemný materiál, pro venkovní prostředí je nejpřirozenější. Vyžaduje ale náročnou údržbu a i přesto postupem doby získává šedou patinu.

Ze dřeva se vyrábějí terasová prkna i dlažba, kombinace různých odstínů působí atraktivně a přirozeně zároveň. Zajímavě působí pokládka ze seříznutých plošek špalků.

Foto: DECKING TERASY

Dřevěné terasy nejvíce trpí nasákavostí vodou, proto se ošetřují speciálními laky.

U dřevěných teras je důležité ošetření materiálu provedené ještě před pokládkou a ihned po ní, které je nutné pravidelně obnovovat (impregnační oleje). Třísky vznikají při mechanickém poškození povrchu prkna nebo při jeho praskání vlivem vody. Jejich úplná eliminace není prakticky možná, pokud chceme zachovat přirozený vzhled dřeva.

Volíme mezi měkkým smrkovým a borovicovým dřevem, odolnější jsou buk a dub. Nejlepší je ale investovat do odolného teaku. K nejodolnějším tropickým dřevinám patří mj. bangkirai, garapa, merbau.

Ceny materiálů

Betonová dlažba - od 500 Kč/m2

Dřevo - zhruba od 700 až 2500 Kč/m2

Umělé materiály - od 1000 do 3000 Kč/m2

Cena terasy závisí na kvalitě zvoleného materiálu.

Ta sice cenu zvyšuje, ale na oplátku přináší dlouhodobé bezstarostné užívání s minimálními náklady na údržbu.

Dřevo podle typu a způsobu ošetření má na terasách životnost 5 až 30 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Vinylová podlaha hravě zvládne zátěž

Zvolit správnou podlahovou krytinu je důležité pro hladký chod domácnosti. Co od podlahy máme požadovat? Obvykle preferujeme nenáročnou údržbu, odolnost...

Stylová terasa zpříjemní pobyt na zahradě

Terasa rozšiřuje odpočinkovou plochu domu a vytváří nenásilný přechod mezi ním a zahradou. Při výběru materiálu na terasu se řídíme tím, co od ní očekáváme....

Výběr článků

Načítám